Sint Nicolaas was een bisschop die in de vierde eeuw leefde. Hij heette Nicolaas van Myra. Hij gaf veel geld aan arme mensen, maar het meest beroemd is toch wel dat hij zakjes geld door de raam van het huisje van een arme man gooide, omdat die zijn dochters dreigde te moeten verkopen aan zijn schuldeisers.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Myra, een gelovige die leefde in de derde en vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen Klein-Azië heette. Volgens de legende is Sint-Nicolaas een kindervriend. Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
In 1990 maken we kennis met Amerigo. De rol van deze bekende schimmel wordt gespeeld door een politiepaard die ook echt de naam Amerigo draagt. In 2010 gaat Amerigo met pensioen en loopt Okki voor het eerst mee tijdens de intocht, dit blijft hij tot en met 2018 doen. Al die tijd draagt ook Okki de naam Amerigo.
Ozosnel heet in het echt Iko. De veertienjarige ruin woont op Hippisch Centrum Muiderberg. Iko is een film- en stuntpaard. Iko werkt nog niet zo lang voor Sinterklaas.
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Volgens Pijbes stamt de kleding, baret, fluwelen jasje en de kraag, nog van voor de slavernij en is de afgebeelde man een knecht. "De eerste Zwarte Piet was een ridder.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Naast Nicolaas van Myra lijkt de Noordse oppergod Odin (of Wodan) een inspiratiebron voor Sinterklaas geweest te zijn. Odin bezat het achtbenige paard Sleipnir, waarop hij door de hemel reed. Sinterklaas rijdt op zijn schimmel over de daken.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Officieel ligt de heilige Nicolaas, bij ons beter gekend als Sint-Niklaas of Sinterklaas, begraven in de Italiaanse stad Bari, maar in de Turkse stad Demre hebben archeologen een begraafplaats ontdekt waarin mogelijk de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas liggen.
Helaas zal Amerigo niet meer terugkeren in de kinderserie. Het paard dat al die jaren de rol van Amerigo heeft vertolkt is nameljk in juli op 30-jarige leeftijd overleden. Het paard heette oorspronkelijk Quadis. Het Sinterklaasjournaal kondigde daarom in de aflevering van dinsdagavond aan dat Amerigo met pensioen is.
In 2019 werd bekend dat Amerigo met pensioen is gegaan. Het nieuwe paard kreeg de naam Ozosnel. Dit paard bleek echter geen schimmel, maar een zwart paard. In de beginperiode (ook tijdens de landelijke intocht) was Ozosnel echter nog wel wit, doordat Paardenpiet hem aanvankelijk nog wit schilderde.
Amerigo is niet meer. De witte schimmel die jarenlang dienst deed als het paard van Sinterklaas, is overleden. "Het was een echte wijsneus", zegt eigenaar Arjen de Jong van manege Hippisch Centrum Muiderberg. Mentor, zoals het paard eigenlijk heet, is op 27-jarige leeftijd overleden.
Niemand weet precies waar de naam Zwarte Piet vandaan komt. De historici denken dat Piet vroeger een Ethiopische wees was, die als slaaf de vrijheid kreeg door (of: met hulp van) Nicolaas. Uit dankbaarheid is hij bij de bisschop gebleven om hem als knecht te dienen. De slaaf kwam uit Ethiopië en was dus zwart.
Het Sinterklaasfeest is al eeuwen oud, maar Sint en Piet zoals wij ze kennen, dateren van ongeveer 1850. Het is een creatie van onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863). De eerste afbeelding van een knecht verschijnt in zijn boekje Sint Nicolaas en zijn Knecht.
Hij zag er niet uit als de oude man met de baard die we nu kennen: Sinterklaas had een donkere huidskleur en was eigenlijk een voorloper van Zwarte Piet. Eind achttiende eeuw werd Sinterklaas vriendelijker.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Myra is een historische stad in Turkije waar, naast het grafmonument van de beroemde bisschop en de Sint Nicolaaskerk, indrukwekkende steengraven in de rotswand te bewonderen zijn. Sint Nicolaas werd geboren in Patara aan de Lycische kust, in de omgeving van Antalya.
Ozosnel is sinds 2019 het nieuwe paard van Sinterklaas omdat Amerigo met pensioen is gegaan. Paard Amerigo is vele jaren de hulp van Sinterklaas en de Pieten geweest. Maar ook hij werd een jaartje ouder. Net zoals sommige oma's en opa's had Amerigo lang genoeg gewerkt en mocht hij van zijn rust gaan genieten.
Het paard van Sinterklaas
Sinds 2018 is het Nederlandse paard van Sinterklaas, Amerigo, met pensioen; zijn opvolger heet Ozosnel. Het Belgische paard heet Slecht-Weer-Vandaag, een naam die is ontstaan tijdens een aflevering van Dag Sinterklaas.
Om het paard van Sinterklaas in de juiste conditie te houden is het heel belangrijk om gras, hooi of mais als eten te geven. Als extra voer geeft Paardenpiet ook wel eens paardenbrokjes. Ozosnel is verder dol op wortels, appels, broccoli en zelfs spruitjes. Alleen dit mag niet te veel zijn.