Maden zijn larven van vliegen. Een vlieg legt zijn eitjes op etensresten. Op een mooie, warme dag kunnen deze eitjes al na 8 uur uitkomen.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt.
Ga op zoek naar alle maden
Zoek op plekken waar etenswaren liggen en rondom de vuilnisbak. Kijk ook goed naar de fundering van het huis. Wellicht is de fundering ergens aan het rotten. Een fundering die rot is, is ideaal voor maden.
Maden zijn de uitgekomen eitjes van vliegen. Vliegen leggen de eitjes daar waar direct toegang tot voedsel is, bijvoorbeeld een dood beest of weggegooide etensresten. De bewoners waren 'nette mensen' en in de woning lag geen bedorven voedsel of iets dergelijks.
Zowel verse lavendel als luchtverfrisser werken goed. Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit in de vuilnisbak om maden te doden. Strooi kiezelaarde of zout in de container. Dit kleeft aan de buitenkant van de maden waardoor ze uitdrogen en doodgaan.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Afhankelijk van de temperatuur, verpoppen de larven (maden) na zo'n 6-12 dagen; het popstadium duurt 8-13 dagen. De verpopping vindt in het algemeen plaats in de grond. De volwassen vliegen leven ongeveer 5 weken.
Gips en kalk zijn giftig voor maden. Ook neemt het vocht op, waardoor de container droog blijft. Volgens Rova kan ook zout worden gebruikt.
Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
Giet kokend water over de maden. Maden kunnen hier niet tegen en gaan hiervan dood. U kunt wat chloor en azijn in de container gieten en de container schoonspuiten nadat dit een uur heeft ingetrokken. Dit raden wij echter niet aan, omdat chloor slecht is voor het milieu.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Van eitje tot vlieg
Dit kan bijvoorbeeld in rottend afval, mest of bij dode dieren of mensen. Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen. De meeste eitjes komen afhankelijk van de temperaturen tussen de 1 en 3 dagen uit. Daarna verandert het eitje in een larve.
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
De meeste vliegen zetten hun eitjes in rottend afval of uitwerpselen af. Ook compost en dode dieren zijn geliefde plaatsen. Fruitvliegjes zetten de eitjes in overrijp of rottend fruit en groente af. Maden kom je binnenshuis vooral in vuilnisbakken of heel soms in de fruitschaal tegen.
Myiasis wordt veroorzaakt door de larven van verschillende soorten vliegen.De vliegen leggen eitjes in de vacht van het dier.Uit deze eitjes komen de larven, ook wel maden genoemd. De maden scheiden een substantie uit die voor afsterving van het omliggende weefsel zorgt, dit afgestorven weefsel eten de maden.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen." "Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf.
'Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. U kunt dat doen door bijvoorbeeld een stokje onder de rand van de deksel van de container te leggen.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
Zoals gezegd is de temperatuur een van de hoofdoorzaken van veel vliegen in huis. Daarnaast is het ook vaak langer licht en zorgen bijvoorbeeld allerlei geuren (denk aan eten) ervoor dat er plots veel vliegen in huis kunnen komen. Door warmere temperaturen is de kans op vliegen simpelweg veel groter.
Het gaat om de klustervlieg (Pollenia rudis) en de herfstvlieg (Musca autumnalis). Klustervliegen lijken op een sterk uitgegroeide kamervlieg. De klustervlieg heeft veel goudkleurige haartjes op de bovenzijde van de thorax, heeft een asgrijs abdomen en wordt ongeveer 8 mm lang.