U mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein. Privéterrein is uw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk. Heeft u bij uw woning geen eigen terrein? Dan kunt u uw auto ook in een afgesloten parkeergarage parkeren, zoals een gehuurde garagebox.
Als je met een geschorste auto op de openbare weg rijdt, mag de politie je een bekeuring van plusminus 400 euro opleggen. Daarbovenop kan een bekeuring plus naheffing van de belastingdienst volgen.
U vraag of een auto zonder kenteken in een straat mag staan. Nee, dat mag niet, Het is strafbaar om een auto zonder kenteken op de openbare weg te laten staan. De eigenaar van de auto kan hiervoor beboet worden.
Een oprit als onderdeel van een woonkavel is als uitrit aangesloten op de openbare weg. De oprit zelf valt niet onder de openbare weg. Verkeer dat de oprit verlaat dient dus voorrang te verlenen aan het verkeer op de weg waaraan de oprit is aangesloten.
A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat. Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld.
Hoe vaak mag je een auto schorsen? U kunt uw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen.
Wilt u eerder met uw auto gebruik maken van de openbare weg? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in. U kunt dit online of bij een loket regelen.
Buren parkeren voor de in- of uitrit
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
Een parkeerplaats bij een appartementencomplex, de oprit van een bedrijf of een betegelde voortuin. Dit zijn wat voorbeelden van gebieden die vaak als eigen terrein worden gezien en alleen betreden mogen worden door mensen die hier ook echt iets te zoeken hebben.
Je mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. Dit hoef je niet vooraf bij de belastingdienst te melden. Als je op de dag van de APK-keuring wordt controleerd, dan krijg je weliwaar een vooraankondiging van een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting.
Wanneer je rijdt zonder kentekenplaat riskeer je een boete van 140 euro. Ook wanneer een kentekenplaat beschadigd is, of slecht leesbaar moet je deze laten vervangen.
Kentekenbewijs aanvragen
Ben je een van de delen van je inschrijvingsbewijs kwijt? Dan moet je je eveneens tot de DIV wenden om een duplicaat te bekomen. Je moet dan wel eerst naar de politie gaan. De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Een geschorste auto kunt u gewoon verkopen. U hoeft in dat geval de schorsing niet op te heffen, want dit gebeurt automatisch zodra de auto is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Ook de koper van de auto hoeft niets met de schorsing te doen.
Je kan inloggen op de site van het RDW met je DigiD. Daar kan je zien hoeveel auto's je op naam hebt staan, alsmede welke geschorst zijn en tot wanneer.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Mag je parkeren voor je eigen uitrit of garage? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 is in artikel 24, lid 1b, is duidelijk. Het mag officieel niet. Toch zou het een oplossing kunnen zijn om de parkeercapaciteit in de wijk te vergroten.
Ja, dat mag. De verkeersregels kennen geen bepaling over hoeveel auto's 1 persoon op naam mag hebben staan en zolang de auto's niet "verkeerd" staan is er wettelijk gezien niets aan de hand.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Gebruikt u uw auto of motor tijdelijk niet? Dan kunt u uw auto of motor schorsen. U hoeft dan gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Wel moet u eerst een aantal zaken regelen, voordat uw auto of motor als geschorst geregistreerd staat.
Belangrijk om te weten bij schorsen van een kenteken
Ten eerste mag je niet met een geschorst voertuig op de openbare weg rijden of staan. Daarnaast duurt een schorsing maximaal 3 jaar en loopt dit automatisch af.