Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site.
Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Soorten pannen die NIET werken met inductie
Aluminium, koper, messing of pannen van glas gaan niet werken op een inductie kookplaat tenzij deze een magnetische bodem hebben. Aluminium en koper hebben veel hogere frequenties nodig om warmte generen.
Koekenpannen van staal worden al sinds de oudheid gebruikt en zijn nog steeds erg populair bij professionele koks in de horeca. Gerechten uit een stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
Excellente kwaliteit, 3-laags en PFAS-vrij
Daardoor heeft de volledige pan een constante temperatuur met superieure bakresultaten. De koekenpannen zijn afgewerkt met een ijzersterke en keramische antiaanbaklaag, voorzien van diamant voor een extra sterk en slijtvast bakoppervlak.
Met Zwilling pannen wordt koken wel heel leuk. De pannen van Zwilling J.A. Henckels zijn namelijk van uitmuntende kwaliteit. Ook het gebruiksgemak is erg goed.
Beste kwaliteit pannen
Dit is een Italiaans keukengerei merk. Lagostina staat voor zowel plezier leveren in de keuken als aan tafel. Het doel van Lagostina is het maken van pannen die er goed uitzien en indrukwekkende prestaties leveren. De elegantie van Lagostina komt tot uitdrukking in hun verfijnde collecties.
Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag. Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.
Een pannenset voor inductie
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Een koekenpan (inductie) zonder een anti-aanbaklaag is een goede keuze voor bakken en braden. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de koekenpan magnetisch is. Koekenpannen van van roestvrijstaal, gietijzer en plaatstaal zijn alle drie geschikt voor inductie.
Kortom: Tegenwoordig zijn de meeste pannen geschikt voor inductie, ook als je ze jarenlang op een gaskookplaat gebruikt hebt. Hebben jouw pannen de magneettest niet doorstaan of is de bodem erg vervormd? Kijk dan voor nieuwe pannen.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Alle RVS kookpannen van BK zijn inductie geschikt. Deze pannen hebben de zogeheten sandwichbodem. Deze bodem zorgt ervoor dat de pan inductiegeschikt is en de warmte goed verdeelt over de pan.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.