In de bemiddelings-fase is een gedragsaanwijzing een vrijwillige onderlinge afspraak tussen de verhuurder en de huurder. De verhuurder schrijft dan samen met de huurder precies op waar de huurder zich aan moet houden. Bijvoorbeeld: de huurder houdt niet meer dan 3 honden.
Als eigenaar van een appartement (dat je gebruikt als hoofdverblijfplaats of als tweede verblijf) mag je in principe zonder problemen huisdieren (hond, kat, …) houden op het appartement. Toch mogen deze dieren niet voor overdreven hinder zorgen voor de andere bewoners.
Er is enerzijds de dierenwelzijnswetgeving en anderzijds is er ook milieuwetgeving. Het houden van meer dan 5 honden is meldingsplichtig (klasse 3) en het houden van meer dan 10 houden is vergunningsplichtig (klasse 2).
In de Nederlandse wet is er niks geregeld over een huisdierenverbod in een huurovereenkomst. Dit betekent dat de verhuurder vrij is om een huisdierenverbod op te nemen in de huurovereenkomst. In principe is dit een geldig verbod en heeft de huurder ingestemd met deze voorwaarde toen hij of zij de overeenkomst tekende.
Het Besluit houders van dieren
Ook geldt een maximum aantal nestjes binnen een bepaalde periode. Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden. Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Bij hondjes met een schofthoogte tot 30 cm minimaal 1 meter. Bijvoorbeeld: U zet een Duitse herder met een schofthoogte van 65 cm met een keeshondje van 40 cm, dan geldt de formule (1 + 2) x 1,5 = 4,5 m2.
In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Voor een huis: “De verhuurder mag in beginsel de huurder niet verbieden om huisdieren te houden, in zoverre gehuurde goed niet ongeschikt is om het (de) specifieke huisdier(en) te houden".
De nieuwe standaardclausule bepaalt dat de verhuurder, bij ondertekening van het huurcontract, niet mag verbieden dat de huurder een huisdier houdt. Een verbod kan enkel maar wanneer het reglement van het appartementsgebouw het houden van huisdieren verbiedt of wanneer de huurwoning ongeschikt is voor een bepaald dier.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Volgens het jaarlijkse onderzoek van Dibevo en de NVG bezat in 2019 47,7% van de huishoudens een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3,8 miljoen huishoudens in Nederland ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren.
Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels: Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Houders van kleine huisdieren zoals dwergkonijntjes, cavia's, hamsters, siervogels, siervissen, ongevaarlijke hagedissen en schildpadden hoeven zich minder zorgen te maken.
Onder kleine huisdieren verstaan we konijnen, knaagdieren, fretten en vogels. Allemaal dieren die gekozen kunnen worden wanneer je niet veel woonruimte beschikbaar hebt, zoals in een appartement of een huis met een kleine tuin. Of als je geen tijd hebt voor lange wandelingen met een hond.
Kleine huisdieren in een huurwoning
Dat leidt gegarandeerd tot gedoe met de verhuurders en omwonenden. Of je dier nu klein of groot is, je dient je wel als een 'goede baas' te gedragen. Zo kan zware overlast, stank of geluid of het houden van gevaarlijke dieren een reden tot ontbinding van het huurcontract zijn.
Rookverbod in huurcontract
Mag een verhuurder je verbieden om in huis te roken? Nee, in principe niet. Het is niet afdwingbaar, omdat verhuurders geen inspraak hebben op wat huurders in hun privéleven doen.
Huisdieren weigeren: hoe zit het in de praktijk? In principe kun je in je huurcontract dus geen clausule 'Huisdieren niet toegelaten' opnemen, tenzij de woning die je verhuurt echt niet voor dieren geschikt is, bijvoorbeeld omdat ze veel te klein is.
Soorten gezelschapsdieren
De meest gebruikelijke gezelschapsdieren in Nederland en België zijn: de hond, de kat, het konijn en de goudvis, maar ook hamsters, muizen, tamme ratten, cavia's, fretten, parkieten, kanaries en vele andere dieren kunnen voor gezelschap gehouden worden.
Voor België is dit 2.871.770 honden.
Controle en handhaving. U beoordeelt zelf of u bedrijfsmatig houder van dieren bent. Vindt u dat u hobbymatig huisdieren houdt? Dan moet u dit bij een controle zelf aannemelijk maken bij de inspecteur.
Het registreren van een UBN voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden kost één keer € 19. Heeft u al een UBN voor een andere diersoort? En voegt u de diersoort Hond niet-bedrijfsmatig daaraan toe? Ook dan betaalt u eenmalig een bedrag van € 19 voor de diersoort Hond niet-bedrijfsmatig.
Voldoende ruimte beschikbaar? Een hond heeft binnenshuis niet zo heel veel ruimte nodig omdat hij vrij rond kan lopen. Toch scheelt het natuurlijk of het een grote of kleine hond is en of het een beweeglijke hond is of een rustige hond.