Een zeem, zeemlap of zeemvel is een zachte lap van zeemleer, die gebruikt wordt om gladde voorwerpen schoon te maken of droog te maken. In oorsprong bestaat de zeem uit natuurlijk zeemleer, gemaakt van de huid van een gems. Tegenwoordig worden zemen steeds vaker van synthetische stoffen gemaakt.
Hoe maken ze deze échte lederen natuurzeem:
De vleeskant wordt gebruikt om zeemleer van te maken. De andere kant wordt gebruikt voor andere leertypes. Daarna wordt de huid warm gelooid in zeevisolie. De olie wordt in de huid geplet en dan opgenomen.
Een natuurzeem is een van zeemleer gemaakte zachte doek. Vroeger werd daar de huid van een gems voor gebruikt. Tegenwoordig worden natuurzemen steeds vaker van synthetische materialen gemaakt. Bij ons vind je natuurzemen van schapenleer.
Zeemleer wordt gemaakt van de met olie gelooide huid van schapen en lammeren. Het leer is zacht door de speciale looiing en heeft een enorme absorberende kracht.
Een leren zeem kan prima tegen schoonmaakzijn en spiritus maar gebruik GEEN soda: dit zal de zeem niet ten goede komen.
Je kan een vervuilde zeemvel wassen in de wasmachine op 60° of in een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeemvel nooit in een sopje met soda. Zeemleer is namelijk gelooid met traan en soda lost die traan op. Uitspoelen van je zeem doe je best met lauw water, hang hem daarna op.
Reinigen van de zeem kan het best in een sopje met bruine zeep. Wassen in de wasmachine op 30°C is mogelijk, maar niet aan te raden.
Hoe kan je een zeemvel wassen? Wil je een vervuild zeemvel wassen, gebruik dan een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus. Was een vuile zeem nooit in een sopje met soda. Zeemleer is gelooid met traan en soda lost die traan op.
Met deze zachte lap kun je gladde oppervlaktes schoon en droog maken. Een aantal tips: Spoel de zeem voor het eerste gebruik een paar keer uit in water.Ook daarna altijd uitspoelen vóór en na gebruik.Hang de zeem uit om te drogen.
Hoe kan je een natuurzeem wassen? Je kan een vervuilde ntuurzeem wassen in de wasmachine op 60° of in een sopje van zachte zeep en een scheut brandspiritus.
In oorsprong bestaat de zeem uit natuurlijk zeemleer (gemsleer of gemze(n)leer), gemaakt van de huid van een gems. Tegenwoordig worden zemen steeds vaker van synthetische stoffen gemaakt. Een zeem kan veel water opnemen, dat er ook weer gemakkelijk uit gewrongen kan worden.
Je fietszadel is zo gemaakt dat je het prettigst rijdt als je een zeem draagt. De zeem ondersteunt je bottenstructuur, geeft verzachting op gevoelige plekken en voorkomt wrijving die kan leiden tot schaafwonden en zadelpijn.
Fietsbroeken met zeem
Daarnaast zorgt een zeem ervoor dat je zitvlak goed aansluit op het zadel van jouw fiets, zodat de wrijving tussen jouw billen, dijbenen, kruis, jouw fietsbroek en het zadel tot een minimum wordt beperkt.
▶ Maak een harde zeem weer zacht door hem te weken in water met 1 eetlepel olijfolie.
Ook goede resultaten worden genoemd bij leer schoonmaken met azijn. Door dan eenzelfde deel azijn als een deel water met elkaar te mengen en dan het leer met licht vochtige, schone doek van het gemengde azijn/water af te nemen. Daarna goed na wrijven met een schone, droge doek.
Leer schoonmaken met groene zeep gaat makkelijk en is ook nog eens milieuvriendelijk: Doe een schep Driehoek zachte zeep in een emmer warm water. Driehoek vloeibare zeep is ook geschikt. Gebruik een zachte borstel of spons, doop deze in de emmer en veeg daarmee het leer schoon.
Als je de nieuwe zeem, voor het eerste gebruik een nachtje in een emmer koud water met azijn legt dan is hij meteen soepel zodra hij weer nat wordt en de azijn beschermt de zeem alvast tegen snel vies worden. De zeem werkt het beste als deze vochtig is. Dit komt tevens ten goede aan de zachtheid van de zeem.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Als de vlek al wat langer in je kleding zit is groene zeep de oplossing. Giet wat groene zeep over de vlek, en laat het vervolgens een halfuurtje intrekken. Was het kledingstuk daarna nog even in de wasmachine. Groene zeep is bijna helemaal biologisch afbreekbaar en daarom een goede vlekverwijderaar.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Je kunt een leren artikel niet wassen in water. Leer is van zichzelf soepel door de oliën die er in zitten.Als je het wast spoel je die oliën uit het leer.Hierdoor wordt het uiteindelijk hard.
Telkens weer wordt gezegd dat leren jassen goed bestand zijn tegen het wassen in de machine. Wij raden dit echter af. Probeer kleinere vlekken of kreukels zelf te behandelen.
Suède en leder
Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van. Bovendien weet je niet precies hoe je kleding uit de wasmachine komt.