Grond, stengels, hout en meer Ze voorzien dit nest van stuifmeel en leggen er hun eieren in. Bijensoorten gebruiken hier heel verschillende plekken voor. 70% van de soorten in Nederland nestelt in de grond. 15 % heeft graag holle stengels of gangetjes in hout – dat zijn de bijen die ook graag naar een bijenhotel komen.
Veel soorten nestelen in de grond, daarvoor hebben ze wel een beetje kale grond nodig.Andere soorten maken hun nest in gangen in hout of in holle stengels. Er zijn bijen die de binnenkant van hun nest bekleden met stukjes blad of wol van plantenharen. Een aantal soorten maakt niet zelf een nest.
Ongeveer 60 Nederlandse bijensoorten maken hun nesten in dood hout of holle stengels. In dode boomstammen en takken worden vaak door keverlarven gangen uitgeknaagd, die vervolgens door bijen benut worden als nestelplaats.
Het grootste deel van de Nederlandse wilde bijensoorten, ongeveer 70 procent, nestelt onder de grond. Zij graven zelf gangetjes met nestcellen of gebruiken bestaande holletjes in de grond. Er zijn bijvoorbeeld hommelsoorten die hun nest bouwen in lege muizenholletjes.
Het nest van bijen lijkt ook op een cocon van papiermaché. Dit maakt dat het verschil met een wespennest aan de buitenkant moeilijk te zien is. Het verschil zit aan de binnenkant: daar heeft een bijennest verschillende raten en een wespennest heeft deze niet.
De vrouwtjes hebben typische hoorntjes en donkere/zwarte beharing op de voorkant van de. Ze zijn groter dan de mannetjes en hebben rosse haren op de buikzijde van het achterlijf (de zogenaamde buikschuier). De mannetjes hebben opvallend witte haren op de voorkant van hun kop.
Een bijenkorf ziet er helemaal niet hetzelfde uit als een wespennest. In elk stadium van nestontwikkeling zijn de cellen zichtbaar en is het nest vaak platter. De bijenkorven van professionele imkers hebben dus een uiterlijk dat lijkt op de bijenkorven die midden in de natuur te vinden zijn.
Wilde bijen overwinteren in de grond, in holle stengels van planten en bijenhotels, in holtes van rommelige hoekjes, maar soms ook in schuren of onverwarmde zolders en spouwmuren.
Meestal van korte duur
De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken. Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Een bijennest verwijderen kan je beter laten doen door een deskundige imker. Deze zal, afhankelijk van de plek van het nest en de bijensoort kiezen voor bestrijding of verhuizing. Wanneer de imker het volk verhuist, zorgt hij dat hij de koningin vangt en meeneemt. De rest van het volk komt dan uit zichzelf mee.
Het langjarig gemiddelde voor de maximale volksterkte schommelt rond 30.000 bijen. Vandaar de conclusie dat een normaal bijenvolk maximaal tussen de 25.000 en 40.000 bewoners bevat.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk ingeduffeld, voor een lange winterslaap. We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest.
Insecten zoals wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je insectenhotel of de gangetjes die je in een boomstam of baksteen hebt gemaakt. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes in de buis, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen.
In principe kan een nest weinig kwaad. Echter kan de ingang van het nest op een plek zitten die ervoor zorgt dat je door de aanvliegroute heenloopt. Om zichzelf of het nest te verdedigen kunnen bijen gaan steken. Wanneer een bij in de buurt vliegt kun je beter niet om je heen gaan slaan.
Maar in de maanden oktober tot en met februari is het hard werken geblazen om te overleven. Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast.
Honingbijen zijn niet bij wet beschermd, wel zijn ze gecatalogeerd als huisdier en mogen dus niet gedood worden. Zwermen kunnen aan de brandweer gemeld worden, die imkers inschakelen om ze te weg vangen. U kan ook direct contact opnemen met een imker in uw regio via de website konvib.be.
Solitaire Bijen
Wilde bijen houden een winterslaap als cocon of volwassen bij. Steeds goed ingeduffeld op een droge plaats, de meeste onder de grond, andere in holle stengels of gaatjes van boomstammen.
Je kunt wilde bijen helpen door voldoende voedsel en nestgelegenheid aan te bieden. Doe dat op een zonnige plek, want bijen houden van zon! Zorg er ook voor dat alles dicht bij elkaar staat, want de meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen. Een bijenbiotoop gaat prima samen met een fraaie tuin of erf.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.
Wist je dat er veel bijensoorten zijn die een nestje in de grond maken? Dit zijn zandbijen. Ze graven tunneltjes in de grond van 5 tot soms wel 60 cm diep. Help deze bijen een handje en maak een bijenzandbak!
In een nest zijn in de winter een moer en ongeveer 10.000 werkbijen aanwezig; er zijn dan geen darren. In de zomer zijn enkele honderden darren aanwezig en kan het aantal werksters oplopen tot 80.000.