Pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group. De theorie is dat cacao flavonolen bevat die als antioxidanten werken en ervoor zorgen dat de bloedvaten zich 'ontspannen'. Het bloed kan dan makkelijker door de vaten stromen, waardoor de bloeddruk daalt.
Bovendien moet je rekening houden met de verhoogde kilocalorie-opname door chocolade. Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen.
Hoge bloeddruk beheersen
Het eten van pure chocolade is een geweldige manier om meer cacao in uw dieet op te nemen, wat kan helpen uw hoge bloeddruk te verlagen ! De flavonoïden in pure chocolade blijken stikstofoxide te produceren, wat ervoor zorgt dat bloedvaten ontspannen en hoge bloeddruk verlaagt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Deskundigen zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën . Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën. Ter vergelijking: als u een middelgrote rauwe appel eet, krijgt u slechts 95 calorieën binnen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Pure chocolade is een populair voedingsmiddel dat waardevolle gezondheidsvoordelen kan bieden. Een Mendeliaanse randomisatiestudie vond dat de inname van pure chocolade geassocieerd werd met een verlaagd risico op essentiële hypertensie en mogelijk een verlaagd risico op bloedstolsels.
Pure chocolade is de sleutel: kies chocolade met 60-70% cacao voor maximale flavonoïden. Matiging is belangrijk: eet dagelijks één ounce (één vierkant) om gewichtstoename te voorkomen. Flavonoïden zijn magisch: ze verbeteren de bloedstroom en verlagen de bloeddruk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Kaas is helaas niet zo gezond: het bevat veel verzadigd vet en zout.Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Onderzoek suggereert dat het consumeren van melk goed kan zijn voor uw cardiovasculaire systeem. Een analyse van negen onderzoeken die in totaal bijna 60.000 mensen bekeken, vond dat het consumeren van iets meer dan twee kopjes melk per dag geassocieerd werd met een lagere bloeddruk .
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Welke thee niet bij hoge bloeddruk? Thee met veel cafeïne, zoals zwarte thee, kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Hoewel een kopje zwarte thee af en toe geen probleem hoeft te zijn, is het verstandig om het drinken van zwarte thee te beperken als je last hebt van bijvoorbeeld hypertensie.
Om gewichtstoename te voorkomen , mag u niet meer dan 50 gram pure chocolade per dag consumeren . Een dieet met veel flavonoïden, zoals chocolade, kan helpen celschade te verminderen, wat vaak in verband wordt gebracht met veel ziekten. Flavonoïden, zoals epicatechine, worden verantwoordelijk geacht voor de kankerbestrijdende eigenschappen.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade.Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!