Leg bij wonden altijd eerst een niet verklevend kompres aan en zet het rondom aan vier zijden vast met kleefpleisters. Sla de eerste slag achter de tenen aan, zodat de tenen zichtbaar blijven. Zorg dat je in de rol kijkt bij het zwachtelen.
Aandachtspunten. Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers.
De zwachtels kunnen 's nachts blijven zitten. Gebruik 1 zwachtel (6-8 cm breed) voor de middenhand en de onderarm; 2 zwachtels (8-10 cm breed) voor onderarm, elleboog en bovenarm. Tijdens het zwachtelen houdt de cliënt de hand zodanig dat de hulpverlener op de handrug kijkt.
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Zwachtelen hand/pols
Sla de eerste slag net onder de vingertoppen. Zorg dat je in de rol kijkt bij het zwachtelen. Het (af)rollen van het zwachtel gaat dan gemakkelijker. Zwachtel nu twee of drie keer richting de pols.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
+ Minder zwellingen door vochtophoping
De zwachtels brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.
Door onvoldoende polsteren kunnen op drukpunten blaren en wonden ontstaan. Bij een slechte pompfunctie van het hart in combinatie met veel oedeem kan er door het aanbrengen van een drukverband zoveel vocht in de bloedbaan komen dat acuut hartfalen ontstaat.
Iedere keer worden de zwachtels strak omgedaan waardoor er steeds weer veel druk op de armen of benen staat. Vooral de eerste dag neemt het oedeem het meeste af. Dat kan zoveel zijn, dat de zwachtels gaan afzakken (foto van de onderbenen). Meestal wordt alleen het onderbeen gezwachteld.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Begin met het lusje van de bandage om je duim te doen. Let op dat je de zwachtel goed om doet, zodat het klittenband aan het eind vastgemaakt kan worden. 2. Sla de bandage 2 of 3 keer om je pols heen.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en omhoog houden, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak aanleggen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd.
Deze zwachtels met een korte rek hebben een hoge werkdruk en een lage rustdruk en werken vooral bij mensen die regelmatig rondlopen. Lange rek zwachtels zorgen daarentegen voor een hoge werkdruk en zijn geschikt voor mensen die minder mobiel of immobiel zijn.
Hoelang zwachtelen en wanneer therapeutische elastische kousen? Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren.
Zwachtels zijn verbanden die druk geven op een bepaald lichaamsdeel. Zwachtelen is dan ook een speciale manier van verbinden die wordt toegepast bij mensen die last hebben van vochtophoping. Door te zwachtelen ontstaat er druk op het lichaamsdeel, waardoor het vocht uit het weefsel wordt gedrukt.
Wanneer je een gekneusde pols hebt, helpt het dragen van een goede polsbrace. Deze ondersteunt de pols en vermindert de pijn. Bij risicovolle sporten helpt het ook om preventief een polsbrace te dragen.
Begin met het wikkelen van de watten. Wikkel gelijkmatig over de voet, de enkel, hiel en een deel van het onderbeen. Laat de tenen zichtbaar. Breng de zwachtel in tegengestelde richting van de verzwikking aan.
Drukverband is een verband dat bestaat uit synthetische watten met daaromheen een ideaal zwachtel gewikkeld. Drukverband oefent druk uit op het verbonden deel van het lichaam. Een drukverband leg je aan bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je om zwellingen te voorkomen.