Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan op 1.700 kilometer ten noorden van de evenaar. De eilandengroep ligt op 700 kilometer ten Westen van Senegal, voor de Westkust van Afrika en 1.500 kilometer ten Zuid Westen van de Canarische eilanden. De eilandengroep is onderdeel van Macaronesië, net als de Azoren en Madeira.
Tegenwoordig is Kaapverdië een parlementaire republiek met 0,5 miljoen inwoners (2018). 168.000 hiervan wonen in de hoofdstad Praia. De meeste Kaapverdiërs zijn een mix van Afrikaans en Europees bloed.
Portugees is de officiële taal van Kaapverdië. Maar veel inwoners van de eiland spreken Creools, een Afrikaanse versie van middeleeuws Portugees. Op het platteland zul je soms moeite hebben te communiceren in hedendaags Portugees, zo anders is het Creools daar. In de steden gaat dit vaak wat gemakkelijker.
Drink je ergens een biertje, dan betaal je overal in het land tussen de 120 en 250 CVE afhankelijk van de plek. Een Caipirinha met lokale rum (Grogue) kost ongeveer 400 CVE.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vanuit Nederland en België is het zo'n 6 uur vliegen naar Kaapverdië. De korte vliegtijd heeft er mede voor gezorgd dat Kaapverdie de afgelopen jaren populairder is geworden als vakantiebestemming.
Euro's worden steeds meer geaccepteerd als valuta op Kaapverdië. Als je dus nog wat Euro's overhebt dan kan je hier in sommige gevallen ook mee betalen. Let er wel op dat je voor euro's een minder gunstigere wisselkoers krijgt en vaak iets duurder uit bent.
Kaapverdië is een heerlijke plek om tot rust te komen. Mooie stranden, goede faciliteiten en prima eten. Het is een prima bestemming om te genieten van het goede weer. Vooral als je van watersport houdt is het een aanrader.
Kaapverdianen zijn net als de Portugezen gek op gegrilde vis en zeevruchten. Zeevruchten worden ook klaargemaakt in stoofpotjes met verse groenten en kruiden. Een niet alledaags, lekker gerecht is inktvis en cassave klaargemaakt in kokosmelk.
Zijn er haaienaanvallen in Kaapverdië? Door de overdaad aan vis in Kaapverdie zijn de haaien, dolfijnen en andere soorten weldoorvoed. Er komen daarom geen haaienaanvallen voor op de eilanden. De enige plek waar het onverstandig is te zwemmen is het onbewoonde eilandje Razo, 180 kilometer ten westen van Sal.
Fooi geven Afrika: Kaapverdië
Dan is een fooi van zo'n 5-10% van de rekening voldoende. Het geven van fooi aan een gids die onderdeel is van je reis wordt wel verwacht.
Prijzen in Kaapverdië
Het leven is over het algemeen goedkoper dan in Nederland, maar er zijn prijsverschillen tussen de eilanden. Door het toerisme is het leven op Sal en Boa Vista duurder dan eilanden als Santiago, São Vicente, Santo Antão en São Nicolau.
De Kaapverdische eilanden zijn van oktober tot en met juni een prima reisbestemming. Het hete en voor Afrikaanse begrippen nogal miezerige regenseizoen is dan namelijk net afgelopen. Let in december en maart wel op: niet de regen, maar de stofwolken van de Harmattanwind kunnen de zon wel eens verbergen.
De mensen zijn arm, maar vrolijk. Het is er over het algemeen veilig, hoewel wordt gewaarschuwd voor de genoemde steden Praia en Mindelo. De armoede leidt er soms ook toe dat de bevolking de westerse toerist vooral bekijkt als goed gevulde wandelende portemonnee.
Sinds 1 januari 2019 is er een nieuwe wet van toepassing: Reizigers die slechts 30 dagen in Kaapverdie verblijven hoeven geen visum te kopen. Wel betaal je een andere belasting in de vorm van luchthavenbelasting. Elke persoon die Kaapverdië betreed moet 31 euro (CVE 3400) betalen bij de grenspolitie.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor de Kaapverdische Eilanden: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Kaapverdië. Het is daarom aan te raden enkel water uit gesloten flessen te drinken. Let ook op bij het gebruik van ijsblokjes of het consumeren van ijs. Over water gesproken; dit is sowieso schaars op Kaapverdië.
Op Kaapverdië eet men vooral wat uit het water komt. Tonijn, makreel, inktvis, kreeft en octopus zult u vaak op de menukaart terugvinden. Vis wordt meestal gegrild geserveerd met rijst of friet en een salade. Een saus of marinade moet u daarbij niet verwachten, de vis is van zichzelf lekker genoeg!
Toerisme is de voornaamste motor van de groei die het land doormaakt. Het inkomen per hoofd van de bevolking is ruim 2800 euro. Geen vetpot, maar wel genoeg om tot de middenklasse van de wereld te worden gerekend.
Het budget voor KaapverdiëKaapverdië is het perfecte vakantieland. Het is niet alleen goedkoop – prijzen op Kaapverdië liggen gemiddeld 20% lager dan in Nederland – het heeft ook een gunstig klimaat. Sterker nog, het is een van de droogste landen ter wereld!
Hoe laat gaat de zon onder in Kaapverdië? In de wintermaanden gaat de zon in Kaapverdië rond 18:00 lokale tijd onder. In de zomermaanden gaat de zon op de Kaapverdische eilanden rond 19:00 lokale tijd onder. Gedurende de zomermaanden zijn er ook de dagen met het meeste aantal uren daglicht.
Kledingadvies voor Kaapverdië
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in 'laagjes' mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Kaapverdië regent het wel eens.
Sigaretten zijn goedkoper in Kaapverdië dan in Nederland. De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 2.70 EUR (300 CVE). Voor meer bekende merken zoals: Camel, Dunhill, L&M moet je betalen over 3.40 EUR (375 CVE).
Eilandhoppen in Kaapverdie doe je door een binnenlandse vlucht of veerboot te nemen. Tussen alle eilanden gaan dagelijks binnenlandse vluchten. Omdat de vluchten vaak vol zitten, is het verstandig om deze vooraf te boeken. Tussen de eilanden São Vicente en Santo Antão gaan dagelijks veerboten.