Dat lukt de kleine bloedzuigers onder meer dankzij de koolstofdioxide (CO₂) in onze adem. Volgens onderzoekers aan de Washington-universiteit zou ook kleur een belangrijke rol spelen. Zo zouden muggen, die door een vlaag overheerlijk geurende CO₂ op scherp staan, gretig afvliegen op roodkleurige objecten.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Slaap onder een geïmpregneerde klamboe. Zet de ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou. Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen.
Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Muggen verdrijven met wierook
Jouw lichaamsgeur is namelijk aanlokkelijker voor de insecten, dan dat de wierookgeur ze afschrikt. Om steekmuggen op afstand te houden moet je ze flink uitroken, bijvoorbeeld door de vuurkorf of barbecue aan te steken.
Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op. Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet.
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Halverwege de 19e eeuw verfden boeren de muren in hun stallen blauw met een kalkverf waar een blauwe kleurstof doorheen zat. Dit ultramarijnblauw kreeg de bijnaam vliegenblauw omdat het vliegenwerend zou zijn.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: we hebben hier te maken met een fabel, want (steek)muggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze vermijden licht zelfs het liefst. Muggen komen juist af op menselijke lichaamsgeur en dan met name op de koolstofdioxide (CO2 dus) die we uitademen.
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn is nog zo'n kruid met een sterke geur waarvan muggen in de war raken. Rozemarijn is een heel sterk kruid, dat ook nog eens winterhard en groenblijvend is. Rozemarijn is door de sterke smaak vooral lekker bij vleesgerechten.
Planten met citroengeur zijn: citroengeranium, citroengras, citroenmelisse en citroentijm. De geur van een lavendelplant heeft hetzelfde effect als de citroengeur. Je kan ze buiten neerzetten of in de slaapkamer. Naast het wegjagen van muggen schijnt de lavendelgeur ook rustgevend te werken.
De beste planten tegen insecten zijn kruiden met een sterke geur. Lavendel bijvoorbeeld, maar ook rozemarijn, basilicum, tijm en munt doen het vaak erg goed. Je kunt de kruiden in je tuin planten, maar ook binnenshuis in gedroogde vorm doen ze hun werk goed.
Muggen buitenhouden
De airco of ventilator aanzetten heeft geen zin. Muggen zouden niet van wind of kou houden, en bij een draaiende ventilator niet landen. Maar dat is onzin: een hongerige mug landt desnoods bij tegenwind. En of fel licht muggen tegenhoudt en UV-licht ze juist aantrekt, is onduidelijk.
Normaal gesproken heeft een mug aan één keer prikken genoeg. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Waar zitten de muggen in of rond het huis? Muggen leggen hun eitjes op stilstaand - liefst vervuild - water. Het is dan ook verstandig om ruimtes en containers te controleren waar je stilstaand water kunt verwachten en ervoor te zorgen dat hier geen water in blijft staan.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Een scheutje azijn
We zeiden het eerder al, muggen houden niet van heel erg sterke geuren. Azijn is dus ook een natuurlijk alternatief dat kan worden ingezet.
Aantrekkelijker met deodorant? Ooit is uit onderzoek gebleken dat huidverzorgingsproducten zoals deodorants onze 'aantrekkelijkheid' voor muggen kan beïnvloeden. Met name de verbinding isopropyl-tetradecanoate in deodorant zou ervoor zorgen dat muggen minder geïnteresseerd raken om hun 'tanden' in onze huid te zetten.