Maar geef niet nu al op, want koud douchen in de winter heeft heel veel voordelen. Om te beginnen is koud water sowieso gezonder dan warm water onder de douche. Al met een half minuutje per dag versterk je je immuunsysteem en word je minder vatbaar voor virussen.
Bij een koude douche of winterduik komen in een keer veel gelukshormonen vrij, zoals endorfine. Daarnaast kan je met een frisse duik vet verbranden. Kou stimuleert namelijk je stofwisseling en activeert je bruine vet. Dit bruine vet verbrandt je schadelijke witte vet, waardoor je af kunt vallen.
Nadelen van koud douchen
Het nemen van een koude douche kan stress op het lichaam veroorzaken. Het lichaam moet zich namelijk aanpassen aan de veranderende temperatuur, wat de stresshormonen verhoogt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verhoogde kans op ziekte.
Koud douchen blijkt niet alleen bij hitte een aanrader, maar het hele jaar door. Volgens schrijfster Rens Kroes biedt een koude douche allerlei gezondheidsvoordelen. Een Nederlands onderzoek wees bovendien uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van 'bruin vetweefsel', het 'goede' vet dat energie en 'slecht' wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden. Het is beter voor je huid en haar.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow. Daarnaast zorgt koud water ervoor dat de haarschubben sluiten, waarvoor het haar er gladder en glanzender uitziet.
Begin met douchen op een normale temperatuur en sluit af met lauw water. Draai dan bij elke douchebeurt de kraan steeds iets kouder, totdat je de warme kraan niet meer nodig hebt. Let er tijdens deze opbouwfase op dat je rustig blijft ademhalen en niet je adem inhoudt of vastzet.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Een koude douche neemt je stress weg
Er zijn verschillende manieren om het vakantiegevoel vast te houden op werk, maar het nemen van een koude douche kan ook zeker helpen in het verminderen van stress. Hoe? Met een koude douche zet je je lichaam elke dag een beetje onder stress.
Een koude douche zet je meteen 'aan' of op 'scherp'! Uit onderzoek blijkt dat een koude douche of ijsbad een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en snellere ademhaling tot gevolg heeft (1). Dé ingrediënten voor een verhoogde alertheid!
Je hebt een verbeterde bloedcirculatie en een lagere bloeddruk. Ook je hart- en vaatstelsel hebben baat bij koud douchen.
Door je haren met koud water te wassen zorg je ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit.Hierdoor ziet je haar er minder pluizig en dof uit. Maar, koud water gebruiken heeft ook zijn nadelen. Koud water verwijdert moeilijker onzuiverheden en overtollig vet.
Het afwisselend koud en warm baden komt de huidbarrière namelijk helemaal niet ten goede. Ik adviseer daarom altijd om te douchen op een temperatuur die de lichaamstemperatuur benadert; niet heter, ook niet stukken kouder.
Dat is best veel hoor. Iemand van 75 kilo die aan een normaal tempo een uurtje wandelt kan zo'n goede 250 calorieën verbranden. Dat wil zeggen dat een koude douche nemen ongeveer even efficiënt zou zijn als drie kwartier wandelen.
Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren. Daarnaast hebben soft drinks, vanwege hun hoge aantal calorieën, hetzelfde effect op je lichaam als een ijsje eten – je krijgt het er alleen maar warmer van.
Maak je geen zorgen: zolang de onderdompeling maar kort duurt, zoals bij een Nieuwjaarsduik of een koude wisseldouche, kan dit bij een gezond en fit persoon in het algemeen weinig kwaad. Maar dat zo'n koude douche echt bijdraagt aan een betere gezondheid, zoals je vaak hoort zeggen, is niet bewezen.
Warm water droogt de huid uit, belangrijk is dat het water dus niet te warm is. Warm water vergroot de doorlaatbaarheid van je huid, waardoor huidverzorgingsproducten en daarmee de voedzame bestanddelen beter worden opgenomen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Dermatoloog Mona Gohara vertelt dat het beter voor je huid is om 's avonds te douchen. 's Nachts is namelijk het moment voor je huid om te herstellen, net zoals dat jij je beter voelt na een nachtje goed geslapen te hebben.
Het nemen van een koude of een warm douche is meer dan alleen een dagelijks hygiënisch ritueel. Het kan zowel 's ochtends een oppepper zijn om de dag goed te beginnen, als 's avonds een ontspannend moment om de dag af te sluiten.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook gaat je lichaam afvalstoffen sneller afvoeren. Je spieren herstellen makkelijker van een training en eventuele ontstekingen blijven zo klein mogelijk.