Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Paraffine is een koolwaterstofmengsel dat o.a. wordt gebruikt om kaarsen of zalf van te maken. Het wordt gewonnen uit aardolie. Paraffine is niet giftig, maar wel gevaarlijk als het gegeten wordt.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Soms wordt stearine en paraffine met elkaar gemengd en dan bestaat de kans dat de kaars alsnog niet vegan is. Maar kaarsen die volledig van paraffine worden gemaakt zijn dus wel vegan. Het enige nadeel aan paraffine is dat het gemaakt wordt van aardolie, wat het meestal geen duurzaam product maakt.
Uit onderzoek aan de Universiteit van Maastricht blijkt dat stearinezuur bijna net zo gezond is als het onverzadigde linolzuur.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Vermijden van druip-kaarsen
De allereerste tip om lekkende kaarsen te voorkomen is om te kiezen voor kwaliteit. Prijs zegt niet alles, maar toch - een goede kaars bestaat uit een katoenen lont en een brandbare massa zoals paraffine of nog beter stearine (brandt langer).
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Het klassieke waxinelichtje heeft meestal een brandduur van ongeveer vier uur. Afhankelijk van het model kan de brandtijd ook zes, acht en in sommige gevallen tot tien uur bedragen. De beslissende factor voor de brandtijd is de wasmassa. Hoe meer was in een theelichtje gebruikt wordt, hoe langer het zal branden.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Paraffine is een minerale olie die als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes zit. Kaarsen worden vaak gemaakt van paraffinewas. In paraffinekaarsen kunnen polycyclische koolwaterstoffen (PAKs) zitten.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Houd het lontje kort
Heeft u weleens 'last' van walmende kaarsen in huis? Dat komt waarschijnlijk door een te lang lont. Hoe korter de lont, hoe minder kans op walmen. En op gaten.
De kaars brandt te lang.
Als het oppervlak van de was vloeibaar is, wordt het binnenste van de kaars heter en zal een grotere hoeveelheid was verdampen via de pit. De verbranding is dus minder stabiel en de vlam reageert daarop door krachtiger te slingeren. Als een vlam teveel beweegt, zal deze roet afgeven.
Gebruik. In ruwe vorm wordt stearine gebruikt voor het maken van stearinekaarsen. Deze kaarsen branden langer dan kaarsen van paraffine, een aardolieproduct. Stearinekaarsen zijn steviger en hebben betere brandeigenschappen dan paraffinekaarsen.
Wat geeft meer licht dan een kaars? Hoe lang slaapt een ezel? Een cirkel.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie.
Het waren de gebroeders Bolsius die in 1870 de basis legden van de huidige onderneming. Zij verwerkten bijenwas op ambachtelijke wijze tot kaarsen.
Cosmetische of medische vloeibare paraffine mag niet worden verward met paraffine die als brandstof wordt gebruikt. Het is een transparante, kleurloze, bijna geurloze en olieachtige vloeistof die bestaat uit verzadigde koolwaterstoffen uit aardolie.
Wat zijn vegan kaarsen? Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!