Met behulp van krukken kunt u uw enkel ontzien. Afhankelijk van de situatie krijgt u een drukverband of een elastische kous (tubigrip). Een drukverband geeft ondersteuning, maar versnelt de genezing niet. Het drukverband kunt u 3-5 dagen laten zitten.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Het drukverband kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten. De elastische kous of brace mag u uitlaten tijdens het douchen en gedurende de nacht. Lopen bevordert het herstel, probeer daarom zo snel mogelijk of u weer kunt lopen.
U heeft van ons een drukverband en een mitella gekregen vanwege een kneuzing in uw arm of pols. U kunt het drukverband ongeveer 3 a 4 dagen laten zitten of langer als dit met u is afgesproken. Als u het verband verwijderd heeft hoeft u ook de mitella niet meer te gebruiken.
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkel brace helpen bij het herstel.
Klachten. De pijn en zwelling nemen af en u kunt de enkel meer belasten. U merkt dat de enkel nog stijf is, maar dat het afwikkelen van de voet tijdens het lopen beter gaat. U kunt verder wandelen en heeft minder steun nodig van de kruk(ken) of deze zelfs niet meer nodig.
Drukverband is een verband dat bestaat uit synthetische watten met daaromheen een ideaal zwachtel gewikkeld. Drukverband oefent druk uit op het verbonden deel van het lichaam. Een drukverband leg je aan bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen.
Het doel van het drukverband
Een drukverband (ook wel steunverband of rekverband genoemd) wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen. Voorbeelden van blessures waar drukverband bij kan worden gebruikt, zijn kneuzingen of verstuikingen.
Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts.
Bij verrekte enkelbanden krijgt u een drukverband en is het advies een dag of vijf rustig aan te doen. De enkel kan voor normale dagelijkse bezigheden worden belast.
Heb je een verstuiking of kneuzing opgelopen dan kan een drukverband verdere zwelling voorkomen. Zo kan schade worden beperkt en zul je minder pijn ervaren. Ook zal het getroffen lichaamsdeel op deze manier waarschijnlijk sneller kunnen herstellen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Neem contact op met de Spoedeisende Hulp als: het drukverband op een bepaalde plaats blijft drukken; de pijn aanhoudt of zelfs erger wordt; de vingers dik, blauw of wit worden en/of gaan tintelen, zelfs als u de arm hoog legt.
De tijd die je nodig hebt bij een enkelverstuiking om tot volledig herstel te komen is per persoon verschillend. Het ligt ook aan de eisen die je aan de enkel stelt. Ben je bijvoorbeeld een sporter of niet. In het algemeen ben je er grof weg 8 weken mee onder de pannen voordat je je normale leventje weer kunt opvatten.
Behandeling gekneusde/verstuikte enkel
In eerste instantie is het belangrijk om de aangedane enkel direct na het oplopen van de blessure te koelen met ijs en zoveel mogelijk om hoog te zitten met het been om zwellingen en bloeduitstortingen zoveel mogelijk tegen te gaan.
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt in die periode wel met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkelbrace helpen bij het herstel.
Wat zijn de gevolgen? Een verstuikte enkel doet pijn; doorlopen is meestal niet mogelijk. Vaak ontstaat vrijwel direct een zwelling door de weefselschade.Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd, waardoor de enkel blauw kleurt.
Een enkelblessure kan je flink in je dagelijkse bewegingsvrijheid beperken. Ook wandelen en sporten gaat vaak moeizaam en met het nodige ongemak. Het dragen van een enkel brace of bandage kan je dan veel steun bieden. Een enkel brace ontlast het gewricht en de spieren.