Hoewel verantwoordelijk ministers vaak claimen dat de 'NAM betaalt', draait de overheid dus op voor het grootste deel van de kosten voor schadeherstel en versterking.
Huurders in het aardbevingsgebied die op 1 juli 2021 een huurwoning in het sociale stelsel huurden van een particuliere eigenaar kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 750 euro.
De meeste schade wordt dus indirect vergoed door de Staat, en daarmee de belastingbetaler. Dat blijkt uit cijfers, die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. De kosten van de aardbevingen in Groningen zijn opnieuw in het nieuws, sinds de aardbeving vorige week bij Zeerijp.
Kun je aardbevingsschade apart verzekeren? Nee, er zijn geen verzekeraars die dekking bieden tegen dit soort schades. Bij aardbevingen en andere catastrofes kan de overheid hulp bieden, maar verzekeraars bieden geen oplossing.
Daar zijn de trillingen door de aardbevingen minder sterk. Het is belangrijk dat u 5.000 euro voldoende vergoeding vindt voor uw schade. En dat u zich kunt vinden in één bedrag voor alle schade en kosten. Ook moet u het eens zijn met de automatische afhandeling van uw aanvraag.
Gebouwen buiten het versterkingsprogramma
Dan kunt u, als uw woning in een postcode van de waardedalingsregeling of in de postcodes 9689, 9681 of 9682 valt, een subsidie aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden is te vinden op de website van SNN.
Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
Extreem natuurgeweld is overmacht. Eventuele schade is daarom onmogelijk in te schatten voor een verzekeraar. Met een inboedel- of opstalverzekering kunt u daarom geen schade door extreem natuurgeweld verzekeren.
Geen dekking bij natuurramp
Bij een natuurramp kun je niemand de schuld geven. Er is namelijk niemand die ervoor heeft gezorgd dat die vulkaan is uitgebarsten, of die aardbeving zich voordoet. Dus je verzekeraar kan jouw schade bij niemand verhalen. Ook is het voor verzekeraars moeilijk om het risico te voorspellen.
Waar u recht op heeft, hangt af van uw situatie, onder andere van het gebied waar u woont. Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor meerdere vergoedingen, dus voor zowel vergoeding van fysieke schade aan uw woning, als voor waardedaling van uw woning en immateriële schade.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft vorig jaar 606 miljoen euro schadevergoeding toegekend voor fysieke schade, waardedaling van woningen en immateriële schade. Tot en met 31 december 2021 is in totaal 1,25 miljard euro toegekend door het IMG, dat vandaag zijn jaarverslag publiceerde.
In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas. De speculaties over meer gaswinning in Groningen leiden tot boze reacties in het aardbevingsgebied, waar bewoners de problemen meer dan beu zijn.
Om welke huurders gaat het precies? De eenmalige vergoeding is voor huurders die wonen in een postcodegebied waar de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) geldt en in de postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt. De vergoeding is gekoppeld aan de woning.
Bij situatie A ligt een adres in een gebied waar bevingen zijn geweest met een trillingssnelheid van 8,5 millimeter per seconde (met 1 % overschrijdingskans) of hoger. Hier is de kans op schade hoger geweest dan in de randen van het effectgebied van bevingen.
Aanvragers ontvangen vanzelf hierover dan bericht. Eigenaar van een woning in een postcode waarmee het waardedalingsgebied wordt uitgebreid (postcodegebieden 9474, 9614, 9622, 9644, 9651, 9655, 9657, 9659, 9679, 9681, 9732 en 9971)? Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk een aanvraag te doen.
Uitgesloten gebeurtenissen
Sommige risico's zijn te groot voor verzekeraars om te dragen. Schade door een aardbeving en door een oorlog is altijd uitgesloten.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
Verzekeraars vergoeden geen schade na natuurramp
Een aardbeving is een natuurramp. Dat soort schades zijn niet verzekerd met een inboedelverzekering of opstalverzekering. En ook bij andere verzekeringen zijn natuurrampen vaak uitgesloten van de dekking.
Storm- en hagelschade
Heb je autoschade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag, hagel of andere 'natuurschade'? Dan is dit gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Die dekking heb je ook met een allrisk-polis. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt op de bonus-malusladder.
* In deze situatie verstaan wij onder natuurgeweld: overstroming, aardbeving, aardverschuiving, brand, storm, orkaan, sneeuw, mist, tsunami of vulkanische uitbarsting.
Natuurrampen zijn ingrijpende gebeurtenissen in de wereld die (grotendeels) worden veroorzaakt door de natuur. Over het algemeen maken we onderscheid tussen zes verschillende natuurrampen: aardbevingen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, cyclonen, overstromingen en extreme droogte.
Maar let op: deze subsidie is alleen bedoeld voor woningen in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen met de postcodes 9679, 9681 en 9682.
Voorwaarden voor de subsidie
Om de subsidie Waardevermeerdering te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld erkende aardbevingsschade van minimaal € 1000. Op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) vindt u alle voorwaarden voor de subsidie Waardevermeerdering.
De subsidie wordt uitbetaald als de auto geleverd is en het kenteken op naam van de subsidie-ontvanger staat. Let op: de beschikbare subsidie vanuit de overheid is beperkt voor 2020 en 2021. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk na het ondertekenen van de koopovereenkomst je subsidieaanvraag doet.
In 2022 zit er ruim 228 miljoen euro in de pot. Deze subsidie kan benut worden voor warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen. Ook zakelijke partijen, zoals kantoorpanden en particulieren investeerders kunnen gebruik maken van de subsidie op warmtepompen en zonneboilers.