Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen. Dit platform is een initiatief van een aantal Franse wetenschappers.
Typische voorjaarsbloemen zijn: Blauwe druifjes, Narcissen, Tulpen (hoewel die al vanaf eind december verkrijgbaar zijn) of Hyacinten.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
PlantSnap is gratis voor Android en iOS.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
PictureThis - Plant Identification is gratis te gebruiken en beschikbaar voor iOS en Android. PictureThis - Plant Identification is een prima manier om meer te leren en te weten te komen over tal van planten en bloemen.
De app iNaturalist identificeert zowel planten als dieren. Je downloadt hem gratis voor Android en iOS. Allereerst maak je een foto van de plant of het dier. De app geeft vervolgens een tiental suggesties gebaseerd op je afbeelding (én je locatie).
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
iNaturalist is een citizen science-project en sociaalnetwerksite van de naturalisten, burgerwetenschappers en biologen die de biodiversiteit over de hele wereld in kaart brengen door waarnemingen van flora en fauna te delen. iNaturalist kan worden geraadpleegd via de website of via mobiele apps.
Welke Plant Waar? Welke Plant Waar? De perfecte gids voor het kiezen van beste planten voor alle mogelijke tuinsituaties. Circa 1500 schitterende kleurenfoto's van tuinplanten, verdeeld in vijf hoofdstukken: vaste planten, klimplanten, heesters, coniferen en bomen.
Zet je hem in de tuin, dan heb je binnen de kortste keren de politie aan de deur die vraagt waar in huis zich de hennepplantage bevindt. Phuopsis stylosa ruikt namelijk precies als wiet.
De app werkt het beste wanneer je een foto maakt van één individuele plant of bloem met zo min mogelijk planten op de achtergrond. Downloaden? De applicatie is gratis te downloaden voor iOS en Android in de appstore!
Kijk naar de vorm van het blad en van de nerven, de bladrand, de lengte van het steeltje, de bladtop of eventuele beharing. In geval van naalden kijk je naar de breedte van de naald, de top, de manier hoe ze ingeplant zijn op de twijg, eventuele patronen en kleurverschillen aan de onderkant van de naalden, ...
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Het staat soms leuk, maar zet bloemen niet naast uw fruitschaal. Fruit produceert ethyleengas dat de veroudering van bloemen bevordert. Laat de bloemen, in de verpakking, gedurende enkele uren op water op een koele plaats bijkomen. De doornen liever niet van de steel verwijderen.