Wat is jackfruit? Jackfruit is de vrucht van een snelgroeiende boom (nangka of jack tree). Deze fruitsoort kan goed tegen hitte en droogte. Ook heeft het weinig last van ongedierte en ziekten.
Wanneer hij rijp is, gaat de buitenste schil stinken naar rotte ajuin, een teken voor de dieren om zich op het ding te storten en zo de zaden te verspreiden. Het vruchtvlees zelf blijft lekker ruiken. Om die redenen wordt het jackfruit meestal volgroeid, maar onrijp geplukt.
Jackfruit zit vol met vitamine A en B, maar bevat ook veel calcium, kalium en ijzer. Dat is goed voor je botten, bloed én voor je immuunsysteem. Jackfruit is trouwens ook een vezelrijke vrucht. Goed voor je darmen, en daardoor verteert je lichaam jackfruit makkelijk.
Het is fruit; geen groente
De naam zegt het eigenlijk al: het is een fruitsoort. Fruit staat er meestal om bekend dat het heel veel vitamines bevat, maar minder sterk is op het gebied van mineralen.
Jackfruit (ook wel Nangka genoemd) wordt steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Jackfruit is geelgroen, stekelig en langwerpig. Een vrucht kan tot wel 40 kilo wegen!
Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.
Goed afspoelen
Voordat je de keuken induikt is het belangrijk om de jackfruit goed af te spoelen en vervolgens het vocht er zachtjes uit te knijpen. Op deze manier worden de kruiden beter opgenomen.
Jackfruit heeft een draderige structuur die wat weg heeft van vlees. Ook neemt het vruchtvlees veel smaak op. Hierdoor kun je het goed kruiden en marineren. Dit maakt jackfruit culinair gezien ideaal als vleesvervanger.
Stekelige, stinkende vrucht
Als de jackfruit rijp is, komt er een sterke geur vanaf die doet denken aan een mix van rotte uien, bananen en ananas.
Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken.
Voor een zakje met 200 gram betaal je bij Albert Heijn € 3,99. En je kunt jackfruit kopen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental waar een blik rond de € 1,50 kost. Bij Ekoplaza is deze jackfruit van het merk Jacky F verkrijgbaar voor € 3,49 per blik.
Durian heeft scherpe stekels, jackfruit meer uitstekende 'bobbels'; Durian stinkt naar sokken, jackfruit meer naar (bijna-)rotte vruchten als banaan, ananas en appel; Durian heeft geel vruchtvlees, jackfruit bevat geel, oranje of soms zelfs ietwat rood vruchtvlees.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Doerian is een tropische vrucht. De vrucht is zo groot als een rugbybal en heeft een stekelige schil. De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur.
Niet verwarren met: jackfruit cq nangka of zuurzak. Die hebben ook stekels, maar smaken heel anders. Recept voor doerian ijs na de klik!
Jackfruit neemt makkelijk smaken op, waardoor je de vrucht met specerijen en kruiden in diverse wereldkeukens als vegetarische keuze kunt gebruiken: van Indonesische rendang tot Mexicaanse taco's.Jackfruit is daarom ook de perfecte vleesvervanger.
Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.
Jackfruit is een stekelige exotische vrucht die zijn oorsprong vindt in India. Deze vrucht groeit aan 30 meter hoge bomen en heeft een groengele kleur. Het is 's werelds grootste vrucht en kan maar liefst 40 kilo wegen! Je kan deze vrucht zowel rijp als onrijp gebruiken in de keuken.
Jackfruit uit blik bereiden is makkelijk: warm het gewoon mee op in je curry of pastasaus. Let trouwens goed op: in de supermarkt vind je vaak twee soorten jackfruit in blik. Kies die op gezouten water in plaats van op siroop. Wel zo lekker in je hartige gerechten!
Jackfruit kopen doe je gewoon bij Jumbo
Alle ingrediënten voor je jackfruit recept kun je online bestellen bij Jumbo. Of kom langs in de winkel.
Rijpe jackfruit smaakt heerlijk zoet: de smaak lijkt op een combinatie van ananas, mango en appel. Lekker om te eten als tussendoortje dus!
Deze fruitsoort, lokaal ook wel 'Thong Prasert' genoemd, kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.
Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooit, kan het wat zachter zijn.
- De eerste Jackfruit in blik in de supermarkt! - In tegenstelling tot veel andere vleesalternatieven, bevat Jackfruit geen gluten!