Op 21 juli 1983 werd bij het
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
Het dorpje Ojmjakon (in andere talen ook wel bekend als Oymyakon) is een Russisch dorpje dat bekend staat als het koudste bewoonde gebied op aarde en is een van de koudste plekken van het noordelijk halfrond. De afgelopen dagen kwam de winter er al even hard binnenvallen.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul.
In het Russische Ojmjakon wordt het gemiddeld min 50 graden. Kokend water bevriest meteen, als je metaal aanraakt laat je huid los en je moet heel snel zijn als je naar de wc gaat.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten. Death Valley is een droog woestijngebied waar maximaal 50 millimeter regen per jaar valt.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
In de winters (van november tot april) wordt het gemiddeld -5 graden met een gemiddelde van slecht één uur zon. Juli en augustus zijn de natte maanden met ongeveer de helft van de Nederlandse neerslag. In de wintermaanden ligt de gemiddelde nacht temperatuur ver onder het vriespunt (tot -20 graden).
Een duinpan vlak achter het klimduin in Schoorl is het koudste plekje van Nederland.
Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C)
Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld.
De winter van 1963 kondigde zich al in november aan. Op 16 november ging West-Europa gebukt onder sneeuwstormen en ook bij ons viel sneeuw. De temperatuur zakte die maand tot -8 graden en op 5 december vroor het in Zeeland 12 graden.
Vaak is de tweede helft van de middag het heetste deel van de dag. De ochtend is daarentegen het koelste. Volgens een vuistregel is het uur vóór zonsopkomst het koudste moment van de dag.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde.
Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1,3 °C. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot -40 °C terwijl in de zomer +35 °C mogelijk is.
Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Oekraïne heeft in het overgrote deel van het land een gematigd landklimaat, met warme zomers en koude winters. Tussen oktober en april kan er in grote delen van het land een laag sneeuw liggen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de winter tussen de -8 en 2°C.
In Nederland werd op 27 januari 1942 de koudste temperatuur ooit gemeten. Die dag werd het in Winterswijk -27,4 °C. Net als bij het absolute nulpunt is er volgens de huidige natuurkundige theorieën ook een bovengrens aan de temperatuur. Dat is ongeveer 142 miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen °C.
Miljoenen mensen in Oekraïne leven sinds het begin van de oorlog in grote angst. In de winter kunnen de temperaturen flink zakken tot wel -20 graden.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Op 25 juli 2019 schoot het temperatuurrecord in Nederland in één keer van 38,6 ℃ (Warnsveld, 23 augustus 1944) naar ruim boven de 40 graden (gemeten op meerdere meetpunten, met een maximum van 40,7 ℃ in Gilze-Rijen). Het 75 jaar oude record werd die dag verpletterd met meer dan twee graden.
In de temperaturen zien weer- en klimaatvorsers dat patroon ook. Wereldwijd gezien was de zomer van 2023 met afstand de warmste zomer ooit op aarde gemeten, maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus woensdag bekend. In Europa komt de zomer op plek vijf, na 2022, 2021, 2010 en 2003.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
De eilanden van Kaapverdië
De temperatuur zakt nooit lager dan 24 graden. In de winter is het er gemiddeld tussen de 24 en 25 graden en in de zomer een aangename 29 tot 30 graden. Het is er dus nooit te heet of te koud. Bovendien valt er over het algemeen heel weinig regen.