Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Houtsnippers zijn goedkoper dan boomschors, wat komt door de lagere productiekosten. Voor houtsnippers wordt het resthout van de hele boom gebruikt en voor boomschors wordt alleen de buitenste laag van de boom gebruikt wanneer deze is afgestorven. Het produceren van boomschors vraagt dus meer arbeid.
Houtsnippers hebben een iets minder vochtregulerende werking. Een andere belangrijke eigenschap van boomschors is de lange levensduur van het product. Doorgaans gaat boomschors al snel meer dan 5 jaar mee, dit in tegenstelling tot houtsnippers, die 2 tot 3 jaar blijven liggen.
Bruinrode sierschors
DCM sierschors 20-40 mm (pure pinus maritima) is de meest decoratieve optie voor je plantentuin. Het is kleurvast en verteert heel langzaam. Het nadeel van boomschors is dat het de bodem verzuurt, wat meestal niet wenselijk is, vooral in een tuin met veel kalkminnende planten.
De belangrijkste verschillen tussen Houtsnippers en Boomschors zit in de winning. Daar waar houtsnippers bestaan uit de totale boom, bestaat boomschors (zoals de naam al zegt) enkel uit de schors van de boom. Binnen de boomschors zijn weer verschillende varianten afhankelijk van het type boom dat wordt gebruikt.
Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!
Een schorslaag van 8 tot 10 cm houdt het onkruid in je tuin jarenlang tegen. Zorg ervoor dat het perk onkruidvrij is voordat je de schors aanbrengt, zo is het onkruidwerend effect het grootst. De boomschors is een natuurlijke, fysische barrière en voorkomt het kiemen van het onkruid.
In dat geval wordt onkruid tegengegaan en blijft het materiaal langer mooi. Ten tweede is het verstandig om worteldoek te gebruiken onder de boomschors. Onkruid krijgt op deze manier geen kans en boomschors blijft vrij van begroeiing.
Leg dan anti worteldoek onder het boomschors. Dit anti worteldoek beschermt u tegen onkruid, een stugge laag waar onkruid niet zomaar doorheen groeit.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
Een laag van 8 à 10 cm dik is aan te raden. Zo vertraag je verdamping van het vocht in de bodem. Je kan de schors verspreiden met behulp van gereedschap (zoals een troffel) of met de hand. In het laatste geval best met tuinhandschoenen.
Wat moet de laagdikte van de houtsnippers zijn? Grofweg volstaat een laag van 10 cm om een nette bodem aan te leggen die onkruidwerend is. Met een big bag van 1m3 houtsnippers kun je 10 vierkante meter voorzien van een laag houtsnippers van tien centimeter.
Overzicht prijzen boomschors per kuub
Vraagt u zich af wat de prijs van boomschors is per m³? De prijs is afhankelijk van welke soort boomschors u bestelt en of u ze thuis laat leveren. De prijs van boomschors per kuub varieert tussen 118 euro en 160 euro inclusief btw en geleverd bij u thuis.
Waar gratis houtsnippers vinden of bestellen ? Vraag naar ernaar op de gemeentelijke milieudienst of in het containerpark. Meestal zijn houtsnippers gratis af te halen of tegen tranportkosten te bekomen.
Een van de bekendste bodembedekkers is wel Pachysandra terminalis, ook wel schaduwkruid genoemd. Zoals de naam het zegt, verkiest dit wintergroene plantje een plek in de halve of volle schaduw. Hoe meer zon, hoe geler de bladeren verkleuren. In het voorjaar bloeit het met niet al te opvallende witte bloempjes.
Hoe dik moet de laag boomschors ongeveer zijn? Voor je begint met het verspreiden van het materiaal is het belangrijk om te weten hoe dik de laag moet zijn. Om onkruid tegen te gaan raden we aan om een boomschorslaag met een dikte van tenminste 8 centimeter aan te leggen.
Koop de goedkoopste soort
Er zijn verschillende soorten boomschors die u kan bestellen. De goedkoopste soort is de Epicea. Deze boomschors is een dennensoort en komt uit België (Ardennen), Nederland, Luxemburg en Duitsland. Aangezien dit de goedkoopste schorst is, is ze ideaal om grote oppervlaktes te bedekken.
De allerbeste remedie tegen onkruid is het leggen van een goed en stevig antiworteldoek onder de laag boomschors of houtsnippers.
Hoeveel vierkante meter wilt u bedekken met boomschors? (Lengte x breedte). Welke laagdikte wilt u aanhouden? Wij raden over het algemeen aan om een laagdikte van 10 cm Franse boomschors aan te houden. Het totale oppervlak in vierkante meters vermenigvuldigt u dan met 0,1.
Elke zomer bladdert de schors (soms met flinke plakkaten) af, maar vooral bij langdurige droogte. Dit is normaal, de boom is niet ziek en gaat niet dood! Op deze manier raakt de boom vervuilende stoffen kwijt. Tijdens erg warme periodes laat de boom ook een deel van zijn bladeren vallen om verdamping tegen te gaan.
U kunt onkruid beperken door middel van houtsnippers
Uiteraard kan er na verloop van tijd weer grond naar de oppervlakte komen en kan onkruid hierdoor alsnog zijn werk doen. Om dit zoveel mogelijk tegen te houden, is het verstandig om een laag worteldoek onder uw houtsnippers aan te brengen.
Zelfs boomschors wordt als verharding aanzien, tenzij tussen beplanting om onkruidgroei tegen te gaan.
Boomschors bevordert de vochtregulatie in je tuin
Want het zonlicht bereikt de grond niet meer, waardoor vocht minder snel verdampt. Daarbovenop houdt boomschors vocht vast. Hierdoor bouw je automatisch een buffer op voor je tuin. Dankzij de invloed van boomschors heeft een droge periode minder negatieve consequenties.
Houtsnippers gaan 2 tot 4 jaren mee. Premium houtsnippers zullen iets langer meegaan. De Basic houtsnippers die veel gebruikt worden in boorders zullen gemiddeld eerder twee jaren meegaan. Tussentijds bijvullen zorgt ervoor dat er altijd sprake is van een mooie laag.