Vijanden van de kakkerlakNaast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels. De grootste vijand is logischerwijs de mens.
Kakkerlakken houden absoluut niet van tocht en kou. Een goede ventilatie in huis kan helpen om de kakkerlakken op afstand te houden.
De kakkerlak scoort hoog als het gaat om beesten die we eng én vies vinden. Toch vormt het beest voor mensen nauwelijks een gevaar. Ze zijn niet giftig en ze leven niet van menselijk bloed. Er gaan jaarlijks veel meer mensen dood aan een muggenbeet, maar van een mug in de badkamer zal niemand gaan gillen.
Kakkerlakken zijn 's nachts actief. Ze zijn op zoek naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Als je een kakkerlak ziet, impliceert dat wel een gezondheidsrisico. Behalve als je vriend astma heeft, of een kakkerlakje eet, valt dat risico wel mee. Hij moet wel zijn eten verpakken, en schone borden gebruiken voor, tijdens en na de kakkerlakkenplaag.
Kakkerlakken komen soms ook in bed. Misschien eet en drink je regelmatig in bed en verschoon je amper het beddengoed.
Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefden. In andere woorden: kakkerlakken kunnen een atoomexplosie niet overleven, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling weerstaan dan mensen.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
Ze kunnen trouwens ook hun adem maar liefst 40 minuten lang inhouden of tot 30 minuten onder water kunnen leven. Denk dus goed na voor je een onthoofde, uitgehongerde kakkerlak probeert te verdrinken. Zonder water overleven ze trouwens nog een week.
De kakkerlak heeft enkele natuurlijke vijanden. Er wordt wel gezegd dat wanneer je last hebt van muizen dat je zeker geen kakkerlakken hebt. De reden hiervoor is dat muizen kakkerlakken eten. Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels.
Overdag vluchten ze weg van licht en verbergen ze zich meestal in donkere, warme en vochtige ruimten, naden en kieren. Ze houden van temperaturen van 20 tot 30°C en voldoende vochtigheid. Lievelingsplekjes van kakkerlakken zijn onder meer: achter de koelkast.
Overdag verschuilen ze zich op warme, donkere plekken. Er zijn echter ook kakkerlakken die in de ochtend- of namiddagzon eten. Ze gaan zeer zuinig met hun energie om en zitten het grootste deel van hun leven verborgen.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
Ze zijn zelf niet giftig, maar kunnen drager zijn van schimmels en bacteriën. Kakkerlakken zijn dol op rondzwervend voedsel. Het doodtrappen van de insecten kan gevolgen hebben, want dan komen er eitjes vrij die een week later uitkomen. Het beste kunnen schoenen dan ook worden ontsmet met een scheutje chloor.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Ze kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten. Ze besmetten ons voedsel met hun poten en uitwerpselen.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
Kakkerlakken stellen niet veel eisen aan hun woonruimte. Ze vinden het prettig als hun schuilplaats lekker donker is, warm en liefst wat vochtig. Natuurlijk zitten ze graag dicht bij hun voedselbron: jouw keuken of een opslagruimte voor voedsel.
Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, zullen zij onmiddellijk sterven.
Deze insecten hebben een eironde vorm. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd en bruin of zwart van kleur. Kakkerlakken kunnen hard lopen.Sterker nog; ze kunnen een snelheid van wel vijf kilometer per uur bereiken en zijn daarmee de op één na snelste insecten ter wereld.
Kunnen kakkerlakken zwemmen? Ja, kakkerlakken kunnen zwemmen en zelfs tot 40 minuten onder water hun adem inhouden.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
Hun nesten en eitjes bevinden zich meestal op droge plaatsen, zoals op valse plafonds, tussen scheidingsmuren en achter ovens en koelkasten in keukens. Overdag verbergen kakkerlakken zich in kieren, gaatjes en andere schuilplaatsen zodat er niets van hun lichaam zichtbaar is.
Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”