Een volwassen egel heeft ongeveer 6.000 – 9.000 stekels op zijn rug en flanken. Deze gaan gemiddeld ongeveer 18 maanden mee. Een egel kan tot 40 slakken per nacht eten. Zo'n grote hoeveelheid is wel uitzonderlijk maar kan voorkomen op momenten dat ander voedsel schaars is.
Huisjesslakken vinden egels nog wel lekker, maar naaktslakken staan veel lager op het keuzemenu. Dit komt onder andere door het zeer taaie slijm wat naaktslakken omhult. Op een menu bestaande uit slakken kan een egel dus nooit lang teren. Vandaar dat het belangrijk is om altijd bij te voeren met kattenbrokjes.
Egels hebben circa 50 gram voedsel per dag nodig maar als de egel de kans krijgt, kan hij zich binnen een paar uur helemaal vol vreten. Het werd gezien dat een egel in een nacht tachtig regenwormen en/of kevers binnen kreeg en dat is ongeveer zeventig gram. Met de leeftijd van de egel verandert ook zijn dieet.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen.Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Kattenbrokjes. Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Het zien van een egel in de tuin
Met andere woorden, het betekent dat je hun bedoelingen verkeerd leest door alles te persoonlijk op te vatten. Ook kan het visioen een boodschap zijn dat je de neiging hebt om andere mensen te kwetsen door je defensief te gedragen. Je hebt geen reden om je schuldig te voelen.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Geef nooit melk!Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen.Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda's en rozijnen. Om te voorkomen dat andere dieren (katten, vogels e.d.) het voer opeten kun je een speciaal egelvoerhuis maken.
Als de jongen al groter zijn, verplaatst de moeder het nest doorgaans door de jongen bij hun nekvel te grijpen en één voor één naar een veiliger plek te brengen. Egels kunnen maximaal tien jaar oud worden, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.
Egels kunnen tot 8 jaar oud worden. De leeftijd van een dode egel kan worden vastgesteld door de groeilijnen in de onderkaak te tellen, net zoals we bij bomen jaarringen tellen. Egels blijven hun hele leven groeien, maar doen dit enkel tijdens de actieve periode van het jaar.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.
De witbuikegel kan vrij tam worden als hij van jongs af aan dagelijks gehanteerd wordt. Een nieuwe egel moet vaak wel eerst wennen aan het hanteren. Dat kunt u doen door hem dagelijks even op schoot te laten slapen onder een dekentje, zachtjes tegen hem te praten en door hem regelmatig iets lekkers te geven.
Egels houden hun winterslaap in een winternest, dat wordt gemaakt van droge bladeren. Meestal doen ze dit onder een heg, een stapel houtblokken of bijvoorbeeld onder een schuurtje. Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen. Soms worden ze wakker en veranderen zelfs van nest.
En wist u dat egels niet van regen houden? Er is nog veel meer te weten over egels.
Deze geluiden geven aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Verder snuiven ze ingehouden als ze een vreemd voorwerp of omgeving onderzoeken. Maar ook tijdens de paring puffen en blazen ze als een oude stoomtrein. Het mannetje loopt steeds maar rond het vrouwtje in een poging haar over te halen om te paren.
Zorg voor een gedekte tafel
In een natuurlijke tuin met veel onderbegroeiing en rommelhoekjes vinden egels beschutting en veel voedsel! Laat gevallen blad gewoon tussen alle andere planten liggen. Hier komen enorm veel insecten op af. En dat is niet alleen voedsel voor egels maar voor heel veel vogels en andere dieren.
Als het takje verplaatst is, weet je dat er mogelijk een egel langs is gelopen en van het huis gebruik maakt. Zet een strootje voor de ingang.Is het strootje weg, dan zit er een egel in het huisje. Zet een speciale wildcamera neer waarmee je de egels kunt spotten.
Er zijn verschillende materialen waarmee je je egelhuisje kunt vullen, waaronder droge bladeren en krantensnippers. Zorg er in ieder geval voor dat het nestmateriaal droog is. Zo voorkom je schimmel. Egels gaan ook vaak zelf op zoek naar nestmateriaal.
Jonge egels soms ook overdag actief
"Hij zal af en toe ook overdag zichtbaar zijn om met bladeren te slepen of om nog wat laatste voedsel te zoeken. Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier.
Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer. Geserveerd in een ondiepe schaal met veel vers drinkwater. Voorgekookte, vlezig honden- en kattenvoer zijn ook goede alternatieven.
Ze smullen hiervan omdat het lekker zoet is, maar ze kunnen het niet goed verteren en de suikers zijn slecht voor hun tanden. Ook allerlei resten van menselijke etenswaren vinden ze lekker, ondanks dat het ongezond voor hen is. De egel doet zich ook vaak tegoed aan katten-, hondenbrokken.
Oppakken: Zoals we hierboven al beschreven mag je niet zomaar de rust van een egel verstoren, dus ook oppakken is verboden. Alleen opvangorganisaties mogen dit doen wanneer dit echt nodig is. Melk geven: Een egel melk geven is de grootste fout die je kunt maken.