De behandeling wordt in sommige geval-len als pijnlijk ervaren, maar in de meeste gevallen valt dit mee en voelt u er weinig van. Na de barbotage is het belangrijk dat u de eerste periode rustig aan doet. Soms kan er in de eerste weken na de barbotage meer pijn zijn dan ervoor.
Het resultaat van een barbotage behandeling is meestal goed. Ongeveer 70% van de patiënten zijn 1 jaar na de behandeling tevreden. Zij ervaren minder pijn en kunnen de schouder beter gebruiken. Wel duurt het herstel lang, tussen de 3 maanden tot 1 jaar.
Bij ongeveer 30 procent van de patiënten heeft een barbotage geen effect. Voor deze patiënten kan een operatie uitkomst bieden. Die ingreep wordt een Neerplastiek genoemd. Tijdens deze operatie wordt het kalk verwijderd.
Na de behandeling
Na 3 tot 6 weken kunnen de klachten weer toenemen ten gevolge van irritatie van de slijmbeurs, doordat er kalkdeeltjes in terecht zijn gekomen. U kunt hiervoor een pijnstiller met ontstekingsremmende werking innemen, bijvoorbeeld Ibuprofen of Naproxen.
Verkalking van de pees uit zich door pijn in de schouder en/of bovenarm. Deze pijn is met name aanwezig bij tillen en bovenhandse activiteiten. Soms beweegt de pees door de grote kalkhaard niet goed onder het schouderdak door en moet er een bepaalde manoeuvre gemaakt worden bij het heffen van de arm.
Het kan voorkomen dat een tweede maal een barbotage nodig is, indien de kalkprop groot is en de eerste keer niet tot een oplossing van de kalkafzetting heeft geleid. Indien de bovenstaande behandelingen niet helpen kan door middel van een kijkoperatie de kalkprop verwijderd worden.
Kalk in de schouderpezen kan een oorzaak van aanhoudende of terugkerende schouderklachten zijn. De kans hierop wordt groter na ons 40e levensjaar. De schouderklachten kunnen variëren van lichte, wisselende klachten tot zeer heftige schouderpijn. Hoe wordt de diagnose gesteld?
Met echogeleide barbotage willen we het proces van het oplossen van deze verkalkingen op gang brengen. Dat doen we door het 'aanprikken' en wegspoelen van de kalk. Hierdoor wordt het lichaam aangespoord de kalkresten op te ruimen. Dat kost meestal enkele weken tijd.
Een injectie is over het algemeen niet erg pijnlijk.
Een verminderde stofwisseling/voeding van de pees. Dit kan samen gaan met een slechte doorbloeding van een deel van de pees. Een bepaald type cel wordt dan aangezet tot de vorming van deze calciumkristallen. Overbelasting of het inklemmen van de pees zou ook een oorzaak kunnen zijn.
Shockwavetherapie bij schouderklachten
Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten.
Na enkele weken tot maanden nemen de klachten af en bij de meeste mensen verdwijnen ze geheel, regelmatig kan dit wel ruim een jaar duren. Soms blijkt er een heftige ontstekingsreactie van de slijmbeurs te zijn bij tendinitis calcarea, vaak door “doorbraak” van de kalkplekken.
Na de behandeling
Binnen enkele weken nadat de injectie is toegediend, zal de pijn afnemen. U mag in de dagen na de injectie uw schouder gewoon gebruiken maar niet overbelasten. Bovenhandse activiteiten of te zwaar tillen moet u daarom voorkomen.
Het gaat per definitie om een afzetting van calciumkristallen in een van de pezen. In het bijzonder gaat het hier om calcificaties (kalkafzettingen) in de pezen rond de schouderkop (meer bepaald de 'rotator cuff'-pezen). Deze calcificaties ontstaan niet na een ongeval en zelfs niet na een overbelasting.
Neerplastiek is de medische naam voor een operatie aan de slijmbeurs en het schouderdak. Als je schouderpijn hebt, is door revalidatie met een gespecialiseerd fysiotherapeut de klacht goed te behandelen. Alleen als er een vanuit je schouderdak een rand groeit kan deze operatie helpen.
In de schouder zit een slijmbeurs die ervoor zorgt dat de schouder soepel kan bewegen. De slijmbeurs kan ontstoken raken, bijvoorbeeld door een val of overbelasting. Er kan dan ook kalk ontstaan in het schoudergewricht.
Om de oorzaak van schouderklachten te achterhalen onderzoekt de osteopaat de structuren die de schouderklachten veroorzaken: Inklemming van spieren, pezen, bloedvaten of zenuwen. Een ontsteking op een spierpees of een slijmbeursonsteking door een overbelasting. Daling van de belastbaarheid van de schouder.
Met een echo kan een arts binnenin uw schouder kijken, zonder dat hij of zij hoeft te snijden in uw schouder. Op de echo ziet de arts de spieren en pezen in uw schouder. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Een schouder impingement is een inklemming van bepaalde weefsels in het schoudergewricht. Er zijn verschillende structuren die ingeklemd kunnen raken, zoals de slijmbeurs (subacromiale bursa) en de rotator cuff spieren/pezen (de stabiliserende spieren van het schoudergewricht).
Een barbotage wordt uitgevoerd als er een chronische ontsteking bestaat van een van de pezen in de schouder. De ontstoken pees is hierbij deels verkalkt. Bij een barbotage worden de kalkafzettingen, die pijnklachten kunnen veroorzaken, verwijderd.
Barbotage is een behandeling waarbij de kalk die zich in uw schouder heeft afgezet wordt aangeprikt. Soms is de kalk heel hard. Soms is de kalk zacht en kan een deel van de kalk worden opgezogen.
Artrose van de schouder begint met stijfheid en/of pijn bij bewegen. Ook als u de schouder extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn. Ook 's nachts kan uw schouder pijn doen, bijvoorbeeld als u op uw schouder ligt. Het kan zijn dat u de schouder voelt schuren of kraken als u met uw schouder beweegt.
Als richtlijn kunt u aanhouden dat de pijn, zwelling en stijfheid grotendeels verdwenen moeten zijn en dat uw werk deze symptomen niet mag verergeren en oproepen. Vermijd de eerste 6 -12 weken het geven van grote krachten. Overleg hierover met de orthopedisch chirurg of de fysiotherapeut.