Je kunt als je 9 weken zwanger bent al een beginnend buikje gaan zien. Je baarmoeder zit nog diep in je bekken, maar groeit heel hard. Ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen.
Wanneer je 9 weken zwanger bent, is je baarmoeder bijna zo groot als een grapefruit. Het is normaal als je buikpijn hebt of menstruatie-achtige pijn. Vraag je arts om advies als je bloedverlies hebt. Ook wanneer je je zorgen maakt, kun je altijd bellen met je verloskundige.
Dat is de vraag van veel zwangere vrouwen. Want op je zwangerschap ben je natuurlijk hartstikke trots en je wilt natuurlijk dat al vanaf week 1 en prachtige babybuik te zien is! Zo snel gaat dat helaas niet. Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken.
Dat gaat helaas niet, maar over het algemeen beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Het kan ook eerder of juist later zijn, dus geen zorgen als jij niet precies tussen dit aantal weken valt. De snelheid waarmee je buik groeit zegt namelijk niets over de gezondheid van je baby.
9 weken zwanger: de ontwikkeling van je kindje
Je ziet nu het puntje van zijn/haar neus en de oogleden (al kunnen deze nog niet gesloten worden) en je kindje heeft nu vingers en tenen. De plekken waar de ellebogen en knieën komen, zijn nu ook goed te zien! Om de vingers en tenen zitten nog een soort van zwemvliezen.
Kun je de baby voelen met 9 weken? Nee, dat kan echt nog niet. Je baby heeft nog heel weinig kracht en kleine spiertjes, hij begint deze week voor het eerst te bewegen. Op een echo kun je deze bewegingen zeker zien, maar voelen kun je ze nog (lang) niet.
Dit gebeurt er met jou als je 9 weken zwanger bent
Dat is helemaal niet zo gek. Wanneer je last hebt van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid, brengt dit al heel wat irritatie met zich mee. Plus de zwangerschapshormonen gieren door je lijf.
Ben jij 8 weken zwanger, dan kan het zijn dat je al een buikje hebt. Maar het kan ook nog weken duren voordat je zichtbaar zwanger bent. Waarom die verschillen er zijn, en wat er gebeurt in jouw zwangere buikt, lees je hier in het nieuwste blog van de verloskundigen uit Amsterdam-Zuid.
Het moment waarop je écht verschil gaat zien aan je zwangerschapsbuik is tussen de 12 en 18 weken. Dit kan natuurlijk ook altijd eerder of later zijn. Wees dus niet ongerust als je op week 12 nog vrij weinig ziet. Voordat jouw omgeving het ook gaat zien, kan het nog pas veel later zijn.
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
Het lichaam van iedere vrouw ontwikkelt zich anders tijdens een zwangerschap. Als je 8 weken zwanger bent kan het zijn dat je al bent aangekomen, maar meestal kunnen de mensen uit je omgeving in deze fase nog niets aan je zien. Zelf zie je na 2 maanden misschien wel al iets aan je buik. Dit kunnen je darmen zijn.
Je baarmoeder wordt groter en groter, en uiteindelijk rekken de banden waarin je baarmoeder hangt op, wat vaak pijn aan de banden veroorzaakt. Door de groei zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, gezwollen buik en darmen die een beetje van slag zijn.
Zo groot is je baby tijdens week 9 van je zwangerschap
Aan zijn handen en voeten zie je het begin van heel kleine vingertjes en teentjes. Ook is er een begin te zien van de ellebogen en knieën. Het gezicht wordt wat verfijnder: neus, ogen en mond zijn nu duidelijk, net als de oogleden.
Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!
Bandenpijn: Bandenpijn is een stekende pijn aan de zijkant van je buik en soms richting je liezen. Het is een onschuldige kwaal waar veel vrouwen last van hebben.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Het korte antwoord: niet veel. Dat de vorm van je buik iets zegt over het geslacht van je baby, kunnen we scharen onder bakerpraatjes. Een grote buik betekent ook niet automatisch dat je een groot kind krijgt. Andersom betekent een klein buikje ook niet dat je baby (te) klein is.
Vaak duurt het nog wel even voordat er echt een buikje te zien is. Maar ben je 7 weken zwanger, dan merk je waarschijnlijk wel dat je buik opgeblazen voelt.
Doordat je darmen trager gaan werken heeft je lichaam meer tijd om voedingsstoffen uit op te nemen, dat is goed. Maar het nadeel is dat je een opgeblazen gevoel kan hebben en/of last van harde ontlasting. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen bij deze termijn al een buikje hebben.
Kun je als je 12 weken zwanger bent al een buikje hebben? Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je als je 12 weken zwanger bent een zichtbaar buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen.
Tijdens je zwangerschap kan je buik soms erg gespannen of hard aanvoelen. Het lijkt dan wel alsof je buik op knappen staat. Geen paniek! Waarschijnlijk heb je last van harde buiken.
Als het een puntbuik is, en u de foetus vooraan en laag draagt, dan wordt het een jongen.Als de buik rond is en u draagt de baby hoog en rondom, dan wordt het een meisje.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft. De onzekerheid hierover is dan als het goed is voorbij!
Rond 8-9 weken is de eerste echo. De vroege echo is bedoeld om de onrust en onzekerheid een beetje weg te nemen. Er wordt gekeken of er een vruchtje te zien is, of het hartje klopt en of het mooi in de baarmoeder zit. De termijnecho heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen.