Toch is er nog wel iets bijzonders met dat werkwoord boeien. Anders dan lachen behoort boeien tot de 'ervaringswerkwoorden'. Dat zijn werkwoorden die een ervaring uitdrukken. Het Nederlands heeft er verschillende: storen, amuseren, verheugen, ergeren, irriteren, bevallen, interesseren.
Je hebt gezocht op het woord: boeie. 1boei·en (boeide, heeft geboeid) 1in boeien sluiten; = vastbinden2de aandacht helemaal innemen: dat boeit hem niet (a) interesseert hem niet; (b) laat hem koud 2boei·en (tussenwerpsel) 1(populair; ironisch) wat saai!
iemands vrijheid beperken door hem vast te binden aan hand of voet; in de boeien slaan. iemands aandacht vasthouden.
De naam Ruurd komt van Rieuwert en betekent 'wachter', 'Hoeder'! De naam is afgeleid van het Germaanse Redward of Raad wacht. Boeie ruurd. Gast, boeie!
Betekenis boeien
De markering die de recreatievaargeul aangeeft is herkenbaar aan de rood-witte en groen-witte strepen. Op grotere wateren als de Waddenzee, Westerschelde en de Noordzee worden gele boeien gelegd om de recreatiegebieden aan te geven. Dit doen we in verband met internationale regelgeving.
Een kruisrak is een baan in een zeilwedstrijd waarbij het eindpunt bovenwinds ligt van het beginpunt. Men heeft dus tegenwind. Bij zeilwedstrijden wordt van boei naar boei gevaren Een stuk tussen twee boeien heet een rak.
De richting van het vaarwater
Laterale betonning zijn de rode en groene boeien die je op een rij op ongeveer gelijke afstand in het water ziet liggen. De markering kan ook als een walbaken op de oever staan. Ze geven de richting en breedte van het vaarwater aan.
Ze liggen met een touw en een gewicht losjes verankerd op de bodem of drijven soms in het water (ze kunnen dan verplaatsen door stroming).
Ruurd is een jongensnaamnaam en betekent "wachter, hoeder". De naam stamt af van Rieuwert. Op betekenis-babynamen.nl hebben 4 Ruurd's hun eigen naam gewaardeerd met 4.5 sterren(van de 5).
Er zijn ruim 5000 Ruuds in Nederland. De naam Ruud komt, op Friesland en een paar gemeentes in het midden van het land na, bijna in heel Nederland wel voor.
Door zijn gewicht van 35 kilo is de boei ideaal voor gebruik door één persoon. Omdat ze overal eenvoudig kunnen worden opgepakt en opnieuw worden gepositioneerd worden ze veel gebruikt bij het baggeren.
Deze boei markeert het diepste punt van het vaarwater. Je kunt hem veilig aan beide kanten passeren. De haven invarend, zie je aan stuurboord zijde een groen baken en aan bakboord zijde een rood baken.
De schipper stuurt de boot tegen de wind in langzaam naar de boei en stopt de boot als de boei in het midden bij het bemanningslid met de landvast is. Die haalt de landvast door de ring en loopt naar de boeg waar de landvast op de kikker belegd wordt. De schipper vaart zachtjes achteruit.
De MarBoei is een boei van kunststof met een groot oog bovenop. Door het oog wordt een landvast gestoken. De landvast wordt gevierd tot de gewenste lengte en belegd op een bolder/kikker.
Bakboord is de linkerzijde van het vaartuig, stuurboord de rechterzijde maar dan moet u wel aan boord van achteren naar voren kijken. Het rode navigatielicht zit aan bakboord en groene aan stuurboord. Een eenvoudig ezelsbruggetje is GRAS ofwel Groen Rechts Aan Stuurboord.
Deze, vaak oranje, boei die je ziet liggen op het water is bevestigd door middel van een ketting of dik touw aan een zwaar betonblok op de bodem van zee. Zo lig je goed vast voor de nacht en hoef je geen 'ankerwacht' te houden.
Er zijn boeien (met licht), tonnen (geen licht/ook wel blinde tonnen genoemd), sparboeien (deze zijn smal zodat ze minder last hebben van wind, stroom of kruiend ijs), drijfbakens (ton met staak en topteken), kopbakens (staak met kopteken op de kop van kribben) en steekbakens.
De afkorting SIGNI staat voor Signs and Signals on inland waterways.
In principe is alle vaarwater rechts van het midden stuurboordwal. Kleine vaart moet voorrang verlenen aan grote/beroepsvaart en ruimte geven (indien mogelijk) aan een oplopend groot schip. De kleine vaart zal dichter aan stuurboordzijde van het vaarwater varen en de grote beroepsvaart zal dus meer in het midden varen.
Een boei is een drijvend lichaam met grote variatie aan vormen en doeleinden. Buiten het gebruik van boeien voor het veilig navigeren van wateren, worden ze ook gebruikt voor onder andere weersvoorspellingen en de studie van het klimaat. Een boei kan ofwel geankerd zijn of vrij rond dobberen.
Wat je kan doen is een lege bigbag meenemen of misschien 2 en deze onder water vullen met stenen als die voorhanden zijn. Dan een kabel of touw door de hengsels en daar de boei aan vast maken. Dit is een simpele en doeltreffende manier maar er moeten wel stenen in de buurt zijn.
Boeidelen zijn van verschillende materialen gemaakt. Eigenlijk gaat hem om drie soorten materiaal, namelijk kunststof, hout en trespa.
Kes is afgeleid van Cornelis. De naam wordt aan jongens en meisjes gegeven en betekent waarschijnlijk 'de gehoornde'.