Ze liggen verankerd aan een zwaar blok op de bodem van de zee. Ze zweven daardoor zo'n 6 meter onder het wateroppervlak want ze zijn bedoeld om schepen met een behoorlijke diepgang te treffen. Als een vaartuig in contact komt met de mijn, zal deze exploderen.
Vele soorten en maten van antipersoonsmijnen
Door de opwaartse explosie zijn letsels aan de onder- en bovenbenen frequent, met amputatie als mogelijk gevolg. Ontploffingsmijnen zijn de meest voorkomende landmijnen.
In totaal zijn er meer dan 200 schepen en onderzeeboten met mijnen tot zinken gebracht. Hieronder voorbeelden van inzet van mijnen in de afgelopen jaren aan het einde van de Koude Oorlog en daarna.
Antipersoneelsmijnen ofwel antipersoonsmijnen worden vlak onder de grond begraven en ontploffen als er een persoon overheen loopt. Men plaatst zoveel explosieven in een mijn dat het slachtoffer verminkt maar niet gedood wordt.
Landmijnen
Heel af en toe ruimt de Explosieven Opruimingsdienst een mijn uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Mijnen ontploffen als je erop stapt, er overheen rijdt, tegen struikeldraad loopt of met metaal in de buurt komt. Omdat niemand kan zien waar ze precies liggen, zijn landmijnen levensgevaarlijk.
Hoeveel landmijnen er precies op de wereld te vinden zijn, is heel onduidelijk. Data over waar landmijnen geplaatst zijn wordt bijna nooit bijgehouden en als er al data is, is deze vaak incompleet of onjuist.
Nederlandse marineschepen
De Koninklijke Marine, of het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), beschikt over 29 marineschepen (excl. sleepboten, opleidingsvaartuigen, etc.). De grote schepen zijn fregatten, onderzeeboten, LPD's en natuurlijk het grootste schip van de Nederlandse marine: het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms.
De mijnenjagervloot wordt vervangen. Nederland en België trokken samen op bij de aanschaf van totaal 12 schepen, waarvan 6 voor Nederland. Die worden vernoemd naar de havenplaatsen Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl en Schiedam.
De personele sterkte van de marine bedraagt 7.342 militairen, 2.589 burgers en 1.076 reservisten.
Een marinier is een militair gespecialiseerd in militaire operaties op of rondom de zee. Mariniers worden daarom ook wel zeesoldaten of scheepsoldaten genoemd.
De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse zijn moderne conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit 'ondiep' water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.
De Nederlandse scheepsbouwer Damen gaat de fregatten bouwen, Thales Nederland levert het radar- en vuurleidingssysteem. Alles bij elkaar kost het project tussen de 1 en 2,5 miljard euro. Nederland trekt op met België, dat ook twee M-fregatten heeft besteld.
De kosten van het vliegdekschip van 100.000 ton worden geschat op 17,3 miljard dollar, omgerekend ruim 15 miljard euro.
Alle ons omringende landen hebben hun legers uitgerust met onderzeeërs. België niet, en daar blijkt een steekhoudende verklaring voor. 'Onze marine dateert van net na de Tweede Wereldoorlog', legt Francois Winkelmans uit, woordvoerder van de Belgische marine.
De fregatten Van Speijk, Tromp en De Ruyter dragen de naam van een Nederlandse zeeheld. Het Joint logistic Support Ship heeft de naam Karel Doorman en zeeheld Johan de Witt ziet zijn naam terug op een amfibisch transportschip.
1. Noord Korea: 967 Schepen. Noord Korea kan de strijd aangaan met een marine die 967 marine-eenheden sterk is, waaronder 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsschepen.
Dit voorvoegsel is niet zoals vaak gedacht een onderdeel van de naam, maar een typeaanduiding of een aanduiding welke betrekking heeft op de taken van het schip. MS is bijvoorbeeld een typeaanduiding voor een motorschip, en CV is een aanduiding voor een taak, namelijk het vervoeren van containers.
In 2005 werd meer dan 740 vierkante kilometer aan mijnenvelden geruimd. De meeste mijnen werden geruimd in Bosnië, Cambodja en Jemen, gevolgd door Afghanistan, aldus de Internationale Campagne voor een Verbod op Landmijnen. In Guatemala en Suriname zouden helemaal geen mijnen meer liggen.
De twee kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. De Zeven Provinciën zijn de laatste kruisers van de Koninklijke Marine. Het waren -in een tijd van tweedehands schepen uit het buitenland- de grootste naoorlogse marineschepen van Nederlandse makelij.
Fregat versus torpedobootjager
De Spruanceklassejagers (destroyers) zijn met 7.800 ton beduidend groter dan de Perryklassefregatten (ca. 3.500 ton). Ook zijn de torpedobootjagers met ontwerpsnelheid 33 vs. 27 knopen sneller en zijn ze voorzien van twee schroeven, terwijl de fregatten er soms maar een hebben.
Een kruiser is een oorlogsschip dat veel taken kan uitvoeren zoals het bekampen van vijandelijke oorlogsschepen, patrouilleren, beschermen van de handelsroutes, verkenningstaken en het versterken van de aanvalskracht van vlooteenheden.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
Bijna allemaal behoren die toe aan de VS (1.800) of Rusland (1.625). Het SIPRI - een onafhankelijk internationaal instituut dat wereldwijd onderzoek doet naar geweld, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening - maakte ook een overzicht van het aantal kernkoppen per land.
De Typhoon-klasse onderzeeër is 's werelds grootste onderzeeër ooit gebouwd. Het is een door kernenergie aangedreven ballistische duikboot, ontworpen en gebouwd door de Sovjet-Unie die onder water raketten kunnen afvuren.