Wat boerenwormkruid in de schoenen zou helpen tegen chronische koorts. In de plant komt het giftige thujon voor, dat wormafdrijvend is, vooral spoel- en lintwormen. Ook was het kruid in gebruik om abortus op te wekken. In een hoge dosering kan het duizeligheid, krampen en buikpijn veroorzaken en kan het dodelijk zijn.
Boerenwormkruid is veel beter te gebruiken als antiongedierte. Heb je vliegende mieren in huis of vlooien en motten; strooi gedroogd boerenwormkruid door het huis of plaats een tuiltje in de hondenmand of slaapzak. Boerenwormkruid wordt ook gebruikt voor het conserveren van lichamen, omdat het ongedierte verjaagt.
De jonge blaadjes gebruik je met mate in kruidenkoeken, omeletten of in dranken.De oudere bladeren kunnen gedroogd gebruikt worden tegen mieren en vlooien.
Toch valt dat niet aan te bevelen want de plant is giftig. Boerenwormkruid is zeer algemeen en komt zowel in de stad als in het buitengebied voor. Als in het voorjaar de bladeren tot ontwikkeling komen lijkt de plant redelijk veel op een varen.
Boerenwormkruid heeft schijfvormige ronde bloemhoofdjes. Hieronder zie je foto's van beide planten en bloemen naast elkaar. Jacobskruiskruid is een zeer giftig kruid voor zowel mensen als de meeste dieren en insecten.
Leuk om te weten. - Boerenwormkruid lijkt op Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp.vulgaris), alleen vormt de eerstgenoemde geen gele krans van straalbloemen. Deze inheemse Tanacetum vulgare is een waardplant voor allerlei vlinders en microvlinders.
Wormkruid is niet giftig voor de meeste zoogdieren. Dit betekent echter niet dat de wormkruid volkomen veilig is. Blootstelling aan grote hoeveelheden pyrethrum kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken bij katten, honden en paarden.
Tanacetum vulgare. Boerenwormkruid wordt vaak als onkruid gezien maar niets is minder waar.
Boerenwormkruid is een soort van min of meer ruige vegetaties op matig tot zeer voedselrijke, vochtige bodems. De soort komt frequent voor in weg- en kanaalbermen, op rivierdijken evenals op terreinen die al meerdere jaren braak liggen. De soort is bestand tegen grote schommelingen in het vochtgehalte van de bodem.
Zo droog je boerenwormkruid
Bloemen ondersteboven ophangen is de simpelste en natuurlijkste manier om ze mooi te laten drogen. Boerenwormkruid is zo'n makkelijk plantje waar het niet mis mee kan lopen.
Geef je kippen in de lente zurkel (zuring), daar zijn ze verzot op, en het bevat een bom aan mineralen en vitaminen. Voor een gezondheidskuur plant je boerenwormkruid.
Boerenwormkruid is een laatbloeier met ronde knopjes van gele bloemenhoofdjes. De soort is waardplant voor nachtvlinders en de Boerenwormkruidblindwants (Megalocoleus tanaceti). De naam van de plant komt door het wormdrijvende middel wat de plant aanmaakt.
Boerenwormkruid Tanacetum vulgare is een inheemse vaste plant uit de Composietenfamilie (Asteraceae) die lang bloeit en veel bijen aantrekt.
De bloemen worden hierom gebruikt als schoonmaakmiddel. Waar de bladeren van het zeepkruid vroeger vaak werd gebruikt om kleding mee te wassen, wordt het tegenwoordig veelal gebruikt als ingrediënt in natuurlijke shampoos.
De plant wordt gemiddeld 80 cm hoog, maar kan tussen de 60 en 120 cm hoog worden. Zaai in maart tot en met juli. De bloeit vindt elk jaar plaats tussen juni en september. Boerenwormkruid is een vaste plant en bloeit dus elk jaar opnieuw.
Een prachtige inheemse plant die ook in siertuinen aangeplant wordt. Vingerhoedskruid veroorzaakt irritatie bij aanraking, maar na inname via de mond ontstaan nog veel ernstiger symptomen. De gifstoffen werken in op het hart, waardoor ze zelfs een hartstilstand kunnen veroorzaken.
De Nederlandse naam van basilicum is koningskruid, al wordt die naam niet zo vaak gebruikt, ze wordt eigenlijk altijd gewoon basilicum genoemd (terwijl de officiële Latijnse naam Ocimum basilicum is).
Vingerhoedskruid verspreidt zich gemakkelijk door uw tuin. Er zijn tweejarige soorten en meerjarige soorten. Deze planten zijn giftig bij inname en worden door sommigen gekenmerkt als onkruid, doordat ze vaak ongewenst verschijnen. Voor andere zijn ze erg populair, omdat ze zich juist zo makkelijk verspreiden.
De plant heeft inderdaad geneeskundige waarde, maar is zeer giftig en oneetbaar. Omdat er veel cardioglycosiden in de plant zitten wordt hij in de fytotherapie gebruikt bij hart- en vaatproblemen. In oude legenden en sprookjes werd verteld dat elfjes de bloemen van vingerhoedskruid als hoed droegen.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Onkruiden zijn planten die je niet willen hebben op een bepaalde plaats in de tuin. Wortelonkruiden zijn meerjarige planten die een stevige wortel maken. Sommige soorten hebben een dikke penwortel die verticaal naar beneden groeit, zoals bij de eetbare wortel in de moestuin.
Ja, de plant is zeker giftig. De stoffen die de giftigheid veroorzaken zijn pyrrolizidine alkaloïden. Het gif grijpt vooral aan op de lever, maar ook in mindere mate op de nieren en longen. De gifstoffen blijven ook in gedroogde vorm onverminderd werkzaam.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Overige buitenplanten waar de hond ziek van kan worden: de gatenplant, de vijgenplant, de reuzenberenklauw, de krokus, de hortensia, de hyacint, de lelie, de tulp, de narcis, boterbloemen, het lelietje-van-dalen, de buxus, de tomatenplant en alle planten uit de lookfamilie (bijvoorbeeld sjalot, bieslook, prei en ...