We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
Glas filter bestaat uit gerecycled glas en heeft precies dezelfde werking als zand. Echter moet dit filter maar één keer per drie seizoenen vervangen worden.
Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Filterzand vervangen
Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water. Vul de tank hierna met nieuw zand.
Filterzand is zand met de juiste korrelstructuur, grootte en verhouding, waardoor het efficiënt vuil en algen uit het water kan vasthouden. Meestal ligt de fractie van filterzand tussen 0.4-0.8 mm.
Voor- en nadelen van een filterpomp
Als je op zoek bent naar de beste filtratie is een zandfilterpomp iets voor jou. Deze filters zijn geschikt voor vrijwel alle opzetzwembaden. Het zandfilter vul je met filterzand, -glas of polyethleen. Het regelmatig vervangen van het filter is niet nodig!
Een frisse duik in je zwembad
De zandfilterpomp haalt nóg kleinere vuildeeltjes uit het water: al het vuil groter dan een zandkorrel maakt bij deze pomp geen kans in het zwembadwater. Daarnaast houden beide EXIT pompen het water in beweging, waardoor bacteriën, schimmels en algen worden tegengegaan.
De makkelijkste oplossing is om met een spons de bodem van uw zwembad over te gaan. Dit kan een normale spons zijn die u gebruikt bij het schoonmaken van uw auto of een keukenspons(niet de schuurkant van een schuurspons gebruiken!). Het kan verstandig zijn om deze spons in de nacht in het zwembad te laten liggen.
Een filter kun je reinigen onder de kraan. Dit kun je eventueel doen met een patroonfilter reiniger. Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen. Vergeet niet om de filter na 2 weken te vervangen.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Voordelen filterglas t.o.v. filterzand.
Glas medium is efficiënter; het verwijderd 30 % meer materiaal en vervuiling dan zand, zo bespaart het op terugspoelen en zodoende water, energie en chemicaliën.
Dit doe je net zolang totdat je geen schuim en vervuiling meer in het water ziet en het water helder is. Meestal is dit na 5 tot 8 spoel beurtjes.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
Gewoonlijk is de aanbevolen zandfilterdruk lager dan 0.25Bar (3.5PSI) als het zandfilter loopt.
Terugloop (backwash)
Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Tijdens de regen kan de zwembadpomp gewoon blijven draaien, dat is geen enkel probleem. Ook kan de pomp gewoon in de regen staan. Maak je gebruik van een transformator, zorg dan wel dat deze altijd droog staat.
De algemene regel is 8 uur, maar het kan 6 tot 12 uur zijn afhankelijk van de grootte van uw zwembad. Elk zwembad is uniek. Om uw zwembadpomp efficiënt en effectief te houden, moet u de exacte draaisnelheid van uw zwembad bepalen.