Dan ziet de wet dit als een losstaand bijgebouw in je tuin. Zolang je de veertig vierkante meter niet overschrijdt ben je volledig vrijgesteld van vergunningen. Je hoeft niets te melden – de paperassen blijven achterwege. Wil je een buitenkamer die groter is dan 40 vierkante meter, dan heb je meldingsplicht.
Het plaatsen van een tuinkamer kan vaak zonder hiervoor een vergunning te hoeven aanvragen. Dat komt omdat de meeste mensen de aanbouw aan de achterzijde van het huis willen. Op het achtererfgebied mag je tot 4 meter diep vergunningsvrij bouwen, maar de aanbouw mag niet meer dan 3 meter boven het Peil uitsteken.
Een tuinkamer is een verlengstuk van je woonruimte en brengt je de directe beleving van een tuin. Want een tuinkamer is zo goed als volledig voorzien van glas. Je hebt ze in alle soorten, maten en uitvoeringen. Ze worden gebouwd van hoogwaardige materialen en systemen.
Wanneer u altijd een vergunning nodig heeft:
Bij een veranda of tuinkamer in uw voortuin; Bij een tuinkamer of veranda hoger dan vijf meter.
Een overkapping die binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger dan 4 meter is mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst. Een overkapping die buiten een zone van 2,5 meter valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter en de afmeting van 30 vierkante meter niet overschrijden.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Er is geen landelijke wetgeving omtrent de maximale afmeting voor een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van het 'achtererfgebied' (je achtertuin) een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.
Afstand tot erfgrens minimaal 1.00 m. (achter erfafscheiding), tenzij bijgebouw/overkapping wat betreft materialisering en kleur is geïntegreerd in erfafscheiding. Afstand tot gevels van het hoofdgebouw minimaal 2.00 m. voor bijgebouwen.
Een veranda valt in de categorie bijbehorende bouwwerken. Indien de veranda voldoet aan de regels voor het zonder omgevingsvergunning bouwen van een bijbehorend bouwwerk mag de veranda zonder omgevingsvergunning gebouwd worden.
Bouwkundig gezien wordt een tuinkamer geen onderdeel van het huis, maar is het een afgesloten ruimte. Hij is niet geïsoleerd, waardoor hij veel transparanter is. U kunt er ook voor kiezen om er vouwwanden omheen te plaatsen, waardoor er in de zomer een lekker briesje doorheen gaat.
Een tuinkamer is een door zij- en voorwanden (of muren) afgeschermde terrasoverkapping. De wanden zorgen ervoor dat je beschermd bent tegen de wind en onaangenaam weer. Door het systeem zit je binnen maar door de open structuur voelt het aan als buiten. Het beste van twee werelden dus.
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Voorbeelden van wat je zonder vergunning mag bouwen zijn: Een aanbouw, serre of garage. Een bijgebouw zoals een schuur of een tuinhuis. Niet constructieve interne verbouwingen.
Wanneer je de tuinkamer of terrasoverkapping wil plaatsen op de erfgrens, dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben. De maximale hoogte van twee meter geldt voor overkappingen waar geen vergunning voor is aangevraagd.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Hiervoor moet je de zogenaamde 2,5 meter zone in de gaten houden. Dit is de zone van 2,5 meter vanaf de achtergevel van je huis. Als de overkapping binnen deze zone wordt gebouwd, dan mag de maximale hoogte 4 meter zijn en mag je de overkapping plaatsen zonder vergunning.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter. Indien de bijbouw tegen een aanpalend gebouw wordt gebouwd, mag het tot de perceelgrens gaan als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Volgens het college is in artikel 1.62 van de planregels een overkapping aangewezen als een bijgebouw, ook als dit bouwwerk maar is voorzien van één wand.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Voorwaarden vergunningsvrije serre
De serre mag niet hoger zijn dan de woning zelf, niet hoger zijn dan 5 meter, niet dieper zijn dan 4 meter en niet meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping uitsteken. Het dak moet plat zijn, of mag een lichte helling hebben van niet meer dan 15 graden.