Is je hortensia verbrand door de zon? Dan is het erg lastig om de hortensia voor dit seizoen nog volledig te laten herstellen. Verbranding kun je dus beter vooraf voorkomen! Wat je eens zou kunnen proberen is om de hortensia voldoende water + bemesting te geven.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen.
Te weinig water
Door je hortensia wat water te geven, zal deze weer erg snel weer herstellen. Het beste tijdstip om de hortensia water te geven, is in de ochtend of wat later in de avond. In de ochtend en avond verdampt er namelijk minder water.
Je kunt deze Hortensia's tot vlak boven de grond afknippen. Als je hiervoor zo'n 30 tot 40 centimeter aan kan houden, zul je een prima vertakking krijgen. Ook dit kan wat rigoureus overkomen maar maak je geen zorgen, de hortensia's zullen hetzelfde jaar weer gewoon weer mooi bloeien.
Mag je deze nu wel of niet wegsnoeien? Voor de plant is het geen probleem om ingedroogde delen weg te snoeien. Let wel op dat je vlak onder de verdroogde bloemkoppen snoeit, want de nieuwe knoppen voor volgend jaar zitten hier vlak onder. Je hortensia's knappen aanzienlijk op van een kleine corrigerende snoeibeurt.
Bruine randen op de bladeren en/of bloemen is een teken dat de kamerplant te veel direct zonlicht ontvangt. Plaats de plant, in dit geval, verder van het raam. Als de bladeren beginnen te hangen, is dit een teken dat de Hortensia water verlangt. Geef de plant, in dit geval, weer water.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
petiolaris) vormen bloemen op overjarig hout. De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Van sommige planten verschroeien of verbranden soms de bladeren. Door te veel direct zonlicht kunnen kwetsbare bladeren beschadigd raken. Zie je bruine vlekken of droge bladranden, zet je plant dan dus op een andere plek.
Dit gebeurt meestal eind februari, begin maart. Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst.
Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
U begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid. Daar vaart deze kleurige bloeier wel bij.
Als jouw plant niet zo blij is, kan het goed zijn dat deze wat teveel of juist te weinig licht heeft gehad. Teveel licht herken je aan verbrande bladeren of bladeren met een rode gloed. Zet de plant dan op een plekje met minder direct licht en geef klein beetje water.
Signalen dat je je plant te veel water geeft
Rottende bloemknoppen die afvallen, gelige blaadjes … Een plant die te veel water gekregen heeft, is meestal geen fraai zicht. Als de stengel en onderste blaadjes ook gaan rotten, is het te laat om je plant te redden.
Naast mens en dier hebben ook planten last van verbranding bij te hoge concentraties zonlicht. Planten beschermen zichzelf door processen zoals fotosynthese te stoppen en energie uit het blad en de vrucht terug te trekken. Hierdoor treedt er in een vroeg stadium al schade op.
Samenvatting van hortensia snoeien die bloeien op overjarig hout. Knip na de bloei, voor de winter en dus in het najaar, de uitgebloeide bloemen weg. Of knip de uitgebloeide bloemen weg na de winter, maar voor 1 maart, vlak boven de bovenste paar dikke gen gezonde knoppen.
In de zomer kun je volop genieten van de zon en van een bloemrijke tuin. Juli is de maand dat de bloei van de hortensia's zijn hoogtepunt bereikt en tuinliefhebbers kunnen dan hun geluk niet op.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Over het algemeen is de Hortensia niet erg gevoelig voor aantasting van plagen en ziektes. Zolang je de plant voldoende voeding, compost en water geeft is het onwaarschijnlijk dat hij ziek wordt.
De Magical tuinhortensia houdt van vochtige aarde. In een pot, maar ook in de volle grond heeft de plant regelmatig water nodig. Vooral tijdens warme periodes is dat belangrijk. Geef de plant liever enkele dagen per week veel water dan elke dag een beetje en houd hierbij de bloemen droog.