In de bloeiperiode heeft de plant bloeivoeding nodig, dit is een combinatie van meststoffen die een aanzienlijke verhoging in de opbrengst laten zien. Tijdens de bloei heeft de wietplant vooral stikstof, fosfor en kalium nodig. Deze stoffen vind je terug in alle merken bloeivoeding.
Over het algemeen heeft cannabis behoefte aan drie voedingsstoffen in de hoogste verhoudingen. Dit zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze macronutriënten tref je op producten aan in een N-P-K-verhouding, bijvoorbeeld 10-5-7. Gezonde wietplanten bevatten in hun bovengrondse weefsels ongeveer 4% stikstof.
Geef ongeveer twee keer per week voeding. Zo zorg je ervoor dat je plant de volledige kweek genoeg voeding heeft.
Door koffiedik aan je bodem en compostmengsels toe te voegen, verhoog je de zuurgraad ervan. Cannabisplanten doen het goed in een omgeving die iets aan de zure kant van het pH-spectrum ligt. Zo geven ze de voorkeur aan pH niveaus van 6-6,5. Een te hoge of lage pH-waarde in de bodem verhindert de groei van je planten.
Gebruiksaanwijzing van de biologische bloeivoeding:
Afhankelijk van de pot- en plantgrootte: 1-3 keer per week geven. De verdunde voedingsoplossing hoeft niet te worden aangezuurd.
Door de hoeveelheid CO₂ in je kweekruimte te verhogen, kun je grotere, dichtere toppen kweken. Dit helpt je planten hun fotosynthese te versnellen en je moedigt ze aan om meer voedingsstoffen en water op te nemen. Helaas is het toedienen van CO₂ niet goedkoop en het kan de luchtvochtigheid in kleine ruimtes opdrijven.
'Standaard' aarde en voeding gebruiken
Gewone standaard aarde van het tuincentrum of Pokon plantenvoeding voor kamerplanten is niet geschikt voor cannabis. Natuurlijk groeit een wietplant wel in standaard aarde, en bevat Pokon ook mineralen maar ideaal is het niet.
Goede soorten mest voor wietplanten zijn onder andere guano (uitwerpselen van met name vogels), visemulsie (visafval), wormenmest, koeienmest en paardenmest. Al deze meststoffen bevatten meerdere onmisbare voedingsstoffen voor de groei van wietplanten.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Hoe vaak geef je de planten water
Bij een wietplant in de bloei kan je om de 2 dagen water geven en soms zelfs om de 3 dagen. Meten = weten, controleer de grond elke dag.
Theoretisch gezien, zou je met de optimale hoeveelheid ruimte, tijd en materialen tot wel zes oogsten per jaar moeten kunnen behalen!
Je kunt zeker wiet kweken zonder extra nutriënten, maar we raden dat wel af. Je planten zullen namelijk minder opleveren en de kwaliteit van de oogst zal ook minder zijn.
Een goede all-round groeivoeding voor wiet heeft een NPK van 7-5-6. Zeven delen stikstof op vijf delen fosfor en zes delen kalium dus. Dat wil niet zeggen dat een NPK van 3-2-3 verkeerd is.
Net als fotoperiodieke cannabisplanten, hebben autoflowering planten voeding nodig om te groeien en te bloeien.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Je hebt bij Plantarium de keuze uit zwaar bemeste aarde, zoals bijvoorbeeld de organische Batmix van Plagron. Zwaar bemest wil zeggen dat er veel voeding in de aarde verwerkt is. Deze aarde is zeer geschikt voor autoflowers en de biologische cannabiskweker.
Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien.
Kippenmest bestaat uit de uitwerpselen van kippen eventueel gemengd met strooisel. Kippen produceren geen vloeibare maar vaste urine. Het witte deel van de mest bestaat uit urine. De kippenmest bevat daarom in verhouding met stalmest veel ammoniak.
Perliet kan gebruikt worden om de potgrond luchtiger en lichter te maken waardoor wortels beter ontwikkelen en planten beter groeien en mooier bloeien. Ook kan het gebruikt worden als drainage laag, waardoor de waterhuishouding in de pot verbeterd wordt. Hiermee kun je voorkomen dat je de plant teveel water geeft.
Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.
Op elke meststofverpakking vind je de samenstelling terug: de NPK-formule. Die geeft aan hoeveel stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) er in de meststof zit. Dat zijn de drie belangrijkste elementen die de gezondheid van je planten bevorderen. Alle drie hebben ze een eigen functie in de plant.