De waterkoker schoonmaken met azijn werkt erg goed, omdat het zuur in de azijn helpt de kalkaanslag af te breken.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
De waterkoker ontkalken doe je door 250 ml natuurazijn ongeveer twee uur in te laten werken in de waterkoker. Zo kan kalk op de bodem oplossen. Vul daarna aan met water en zet de waterkoker aan totdat de rest van de kalk ook opgelost is. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water.
Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Begin ook hier met het vullen van de waterkoker tot net iets boven het niveau waar de kalkaanslag begint. Gooi hier een flinke scheut (klein kopje) schoonmaakazijn bij. Mengsel weggieten, waterkoker goed doorspoelen. Tenslotte kook je een vulling water en gooit dit weg.
Opnieuw gekookt water kan zeer gevaarlijk zijn. Waarom? – Omdat de samenstelling van het water wordt gewijzigd wanneer het wordt gekookt." Tenzij je gepurifieerd water gebruikt, zijn er altijd wat kleine doseringen van chemicaliën aanwezig, bijvoorbeeld nitraten, arseen en fluoride.
Een vaatwastablet is niet alleen goed in het ontvetten, maar ook in het ontkalken van apparatuur. Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan.
De truc werkt als volgt: Je vult de waterkoker met lauwwarm water en een handjevol rijst. Dit laat je even weken. Daarna schud je het apparaat voorzichtig zodat de aanslag loskomt. Nu hoef je nog alleen maar de waterkoker om te spoelen en je bent klaar!
Waterkoker ontkalken met soda
Vul de waterkoker voor de helft en kook het water.Voeg daarna drie scheppen soda toe.Laat dit een uur staan.Voeg daarna water toe tot het maximale en laat dit drie keer koken.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Tip 1: Ontkalken badkamer met (baking) soda
Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda. Neem in dat geval één deel baking soda, vier delen azijn, een plastic tas of zak en iets om de tas of zak mee af te sluiten.
De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Kalkaanslag verdwijnt gemakkelijk met een laagje azijn in de waterkoker. Alle kalk laat los! Na afloop kun je nog even twee keer koken met water, om te voorkomen dat je die zure smaak in het theewater krijgt. Tip voor als je azijn gaat koken: met azijn stroomt de koker sneller over, dus vul hem hooguit tot de helft.
Hoe ontkalk je een waterkoker met baking soda? Voeg 3 eetlepels baking soda in de waterkoker en vul deze aan met water. Laat de waterkoker ongeveer 3 uur staan, spoel daarna de waterkoker uit en kijk of er geen kalkresten achtergebleven zijn. Mochten deze er nog zijn dan het proces herhalen.
Waterkoker ontkalken citroen
Doe er een flinke scheut citroensap (van een echte citroen of uit zo'n flesje) bij en zet vervolgens de waterkoker aan. Als de waterkoker klaar is, laat je het water even afkoelen. Vervolgens kun je de waterkoker even goed naspoelen met water en je zult zien dat de kalkaanslag is verdwenen.
Zo maakt u uw douchekop weer schoon met azijn:
Na circa een half uur is de meeste kalkaanslag opgelost.Bij hardnekkiger kalk kunt u het azijn ook tot twee uur lang laten inwerken. Neem de douchekop daarna uit het azijn en spoel hem met schoon water af en laat er water doorheen lopen.
#2: Spoelen met een zoutoplossing. Los zout op in pas gekookt water en je hebt een krachtig ontkalkingsmiddel gemaakt. Laat het koffiezetapparaat een paar keer goed doorstromen (zonder filter, cups of bonen) en het koffiezetapparaat is ontkalkt.
Toiletpot
Zit er kalkaanslag in de toiletpot? Leg dan een vaatwastablet in een laagje water in de toiletpot. Laat dit een nachtje inwerken en je zal zien dat de aanslag de volgende dag is verdwenen!
Best laat je het slachtoffer één of twee slokjes water drinken. Contacteer in elk geval een arts of bel naar het Antigifcentrum (070 245 245). Bij contact met de huid spoel je best overvloedig met lauw water. Als het product op je kleren is gemorst, trek je het kledingstuk best uit om langdurig contact te vermijden.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
The UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer kan aanzetten met hetzelfde water, weet the Huffington Post. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.