Een handje pinda is een gezonde keuze, mits je kiest voor ongezouten pinda's. Kies ook geen pinda's, die geroosterd zijn. Door het roosteren gaan veel waardevolle voedingsstoffen verloren. Kies ook de ongebrande variant als je liever andere ongezouten noten eet.
Doppinda's zitten barstensvol gunstige voedingsstoffen voor jouw gezondheid. Zo bevatten ze veel gezonde onverzadigde vetten, die bijdragen aan het behoud van normale cholesterolgehalten in je bloed. Daarnaast zijn doppinda's een goede bron van plantaardige eiwitten en voedingsvezels.
Amandelen bevatten bijvoorbeeld minder verzadigde vetten en calorieën dan pinda's, waardoor dit als betere keuze wordt gezien. En walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren.Maar daarentegen wint de pinda wat betreft eiwitten en bevatten ze minder suiker dan bijvoorbeeld hazelnoten en pistache.
Het effect van branden op voedingswaarden
Door noten te verhitten, nemen hun voedingsstoffen af. Dat is de reden dat ze niet meer alle aminozuren, vitamines en mineralen bevatten. Gebrande noten bevatten wel meer omega 6- vetzuren dan ongebrande noten.
In noten en pinda's zit veel onverzadigd vet. Dat helpt met het verlagen van cholesterol en levert onder andere vitamine B en E. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten.
Pinda's gezond
Meestal zijn vliespinda's niet zo populair omdat het vliesje nog weleens vast komt te zitten tussen je tanden of in je keel. Je kunt de pinda's wel het beste met vlies eten want zo zijn ze het meest gezond. Ze zijn namelijk onbewerkt en daarom heel gezond om zo te eten.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Noten in je voedingspatroon
Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed. Varieer dus volop! Daarnaast kun je de noten ongebrand eten, maar voor wat variatie is gebrand of geroosterd ook een prima keuze. Het advies is ongezouten omdat de gemiddelde Nederlander al veel te veel zout eet.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Volgens onderzoek kan het dagelijks eten van een handvol walnoten het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten.
Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's. Of de noten gebrand of ongebrand zijn maakt niet uit, maar eet bij voorkeur wel ongezouten noten.
De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem.Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een 'berucht' voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie. Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal.
Onze doppinda's zijn van de allerbeste kwaliteit. Ze zijn op smaak en grootte geselecteerd én worden elke dag van het jaar vers gebrand in onze winkel in de Wolfstraat 28 in Maastricht. Na de branding zijn de pinda's het lekkerst als ze ook binnen een paar dagen vers gegeten worden!
Ongebrande pinda's kopen
Pinda's koop je snel, veilig en gemakkelijk bij het Notenhuis. Voor 16.00 uur besteld is binnen twee werkdagen verzonden. De verzendkosten zijn € 3,75. Bestel je voor minimaal € 35,- dan wordt je bestelling gratis verstuurd!
Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade. Olijfolie: De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie kunnen het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) helpen verminderen en de leverfunctie verbeteren.
De eerste vruchten zullen pas na 5 jaar te zien zijn. De macadamia is momenteel de duurste nootsoort en er wordt vaak gezegd dat de noot erg vet is.
De cashewnoot is de noot met het meeste ijzer van allemaal met maar liefst 6,7 milligram per 100 gram. Maar ook pistachenoten, hazelnoten, amandelen, walnoten en paranoten bevatten relatief veel ijzer.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Hoor jij ook wel eens dat walnoten gezonder zijn dan andere noten? Maar is dit wel zo? Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid.
Cashewnoten zijn heel gezond en dus een slimme keuze als je noten kiest als vleesvervanger. Van alle noten bevatten ze de minste calorieën per 100 gram, zijn ze rijk aan onverzadigde vetzuren en leveren ze het meeste ijzer. Ook zit er veel mangaan, kalium, magnesium, zink, seleen, fosfor en koper in.
Rauwe pinda's in dop zijn niet bedoeld om direct te eten. Haal je rauwe pinda's in dop in huis, dan zul je deze eerst moeten koken. Op deze manier wordt de pinda zacht, waarna je het als snack kunt eten. De pinda kan na het koken nog gekruid worden met zout, peper, paprikapoeder en/of andere kruiden.
Gezout zijn ze erg lekker maar de meeste mensen krijgen dagelijks al te veel zout binnen. Dit is niet goed voor ons lichaam. Hierdoor heb je meer kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, botontkalking en nierziekten. Daarom is het gezonder om ze te ongezouten eten.
Vliespinda's zijn peulvruchten die uw eetpatroon verrijken met eiwitten, vitamines en mineralen. Zo zitten er onder andere koper, mangaan, fosfor en de vitamines B3 en B11 in vliespinda's. Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening en de aanmaak van vetzuren in het lichaam.