Je moet belasting betalen, je moet stoppen voor een rood licht, enzovoorts. Vrij duidelijke regels vaak. Maar naast deze regels hebben we vaak ook een heleboel iets onduidelijkere regels. Op je beurt wachten bij de kassa, of iemand uit laten praten zijn hier goede voorbeelden van.
Geschreven en ongeschreven regels. Er zijn geschreven regels. Die vind je bijvoorbeeld in wetten, reglementen en contracten. Ze maken duidelijk wat je rechten en plichten zijn.
Waarom ben ik zo streng voor mezelf? is een gedachte die ontstaat op het moment dat we het erg zwaar voor onszelf maken. We kunnen ons dan gevangen voelen in de regels waar we van onszelf aan moeten voldoen. Wanneer deze regels eigenlijk niet goed voelen, bedenken we hoe we hiervan af kunnen komen.
Daar moet het duidelijk zijn wat er wel of niet mag en kan, en dat moet ook consequent worden nageleefd. Dat is de basis van een 'strenge' opvoeding. Streng zijn heeft niets te maken met onvriendelijkheid of op een luidere toon gaan praten, maar alles met duidelijkheid: dit zijn onze afspraken, daar houden we ons aan.
De naam 'Triple P' staat voor 'Positive Parenting Program' en is een methode voor opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Triple P is een laagdrempelig, integraal programma met als doel emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen door het aanleren van opvoedvaardigheden.
In deze opvoeding gaat het over jouw eigen wil. De behoeften van je kind doen er eigenlijk niet toe. Als ouder speel je de baas. Je bent dominant en verwacht dat je kind altijd doet wat je zegt.
Overkritisch: altijd kritiek en commentaar hebben.
Jouw valkuil is dat je over-kritisch wordt of veroordelend. Dat je met jouw scherpe pen of tong de vloer aanveegt met jouw mening en zienswijze. Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt.
Wat is een assertieve reactie op kritiek? Voorop staat dat je zo reageert dat je gevoel van eigenwaarde er niet door afneemt en er geen conflict ontstaat. Wat je daarom beter niet kunt doen: Heel defensief (verdedigend of afwerend) worden of zelfs agressief.
Mentaal sterk zijn betekent niet dat je je emoties uitschakelt. Het gaat er juist om dat je je in evenwicht bent, op zowel emotioneel gebied als verstandelijk gebied. Het gaat erom dat je om kunt gaan met gevoelens en weet wanneer je naar je gevoelens handelt en wanneer naar wat je hoofd je ingeeft.
Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf. Wanneer je veel stress hebt, kun je overbelast raken.
Self-kindness: Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je lijdt of wanneer je faalt of je tekort voelt schieten, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek.
Een voorbeeld van een norm die een uitwerking is van de waarde rechtvaardigheid is dat mensen hun kinderen niet slaan. Dit wordt immers door een meerderheid van de samenleving als onrechtvaardig beoordeeld. Een ander voorbeeld is dat het een waarde is dat je respect moet hebben voor ouderen.
Normen en waarden zijn de omgangsvormen en principes volgens welke men publiekelijk en in sociaal verband handelt. Vaak worden de termen in de politiek en de media als één enkel containerbegrip aangeduid, of onterecht als synoniemen door elkaar gebruikt.
Sociaal gedrag is gedrag dat in de context waarin het wordt vertoond, algemeen geaccepteerd is. Het is gedrag dat overeenkomt met de geldende norm op die specifieke plaats. Ook mensen, de omgeving of de geschiedenis van een plaats bepalen of gedrag 'sociaal' is.