Misschien denk je: waarom krijg ik niet meteen een behandeling zonder test? Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Sommige mensen blijken na een half jaar toch weer chlamydia te hebben. Meestal komt dat doordat ze opnieuw door iemand zijn besmet. Bijvoorbeeld door een nieuwe sekspartner. Of door een vaste sekspartner die zich niet heeft laten testen op chlamydia.
' Alle feiten op een rijtje: - Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
De chlamydiabacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel, en je kunt je partner besmetten tijdens onveilige seks. De kans dat je chlamydia krijgt van orale seks is erg klein. Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks.
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Helaas kan je in de test niet zien hoe lang je de chlamydia bij je hebt gedragen en is het herleiden van wie je het hebt ook niet altijd mogelijk.
Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Verschijnselen bij de man
pijn of branderig gevoel bij het plassen; afscheiding uit de plasbuis, vooral 's morgens; pijn in de balzak; irritatie of jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Iedereen kan bij onveilig seksueel contact een SOA oplopen.Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik. SOA's geven vaak geen klachten, daardoor weten mensen met een SOA niet altijd dat zij een infectie bij zich dragen die zij kunnen overdragen aan anderen.
Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Herpes: als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Hiv: wordt niet overgedragen door speeksel, er is geen risico bij kussen of tongkussen. Syfilis: kan worden overgedragen als je een zweer aan de mond hebt.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Ook als je alleen seks met elkaar hebt. Wil je de kans dat je een soa krijgt van de persoon met wie je seks zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.
Eerder testen kan een vals positieve uitslag geven; de test is positief door aanwezigheid van gedode chlamydia bacterie. Als je twijfelt aan de behandling heb dan veilige seks tot je je opnieuw laat testen want zo voorkom je een nieuwe infectie.
Mannen hebben vaker klachten dan vrouwen: ongeveer 50% van alle mannen heeft klachten van een Chlamydia trachomatis infectie.
De klachten krijg je 1 tot 3 weken nadat je seks hebt gehad met iemand die chlamydia heeft.
Een bacteriële infectie kan veel schade op het slijmvlies van de geïnfecteerde lichaamsdelen veroorzaken. Herstel van het slijmvlies kan soms enkele weken aanhouden. Wel moet je na minstens 2 weken een verbetering ervaren, klachten nemen af.
Een onbehandelde chlamydia infectie kan zich uitbreiden naar de onderbuik en eileiders. De eileiders kunnen dan dicht komen te zitten, waardoor je meer kans hebt op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ook SOA's kunnen je afscheiding laten veranderen. Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.
Ook mannen lopen risico op infecties door onbehandelde chlamydia: bijvoorbeeld ontstekingen in de zaadleiders, prostaat en/of bijbal. Als je dit niet op tijd behandelt, dan loop je kans op levenslange pijn aan of bij je geslachtsdeel.
Chlamydia is de meest voorkomende (bacteriële) soa
Dat is 14,0% van de mensen die zich hebben laten testen.
Chlamydia komt in de leeftijdsgroep van 20–24 jaar ruim anderhalf keer meer voor bij vrouwen (108/10.000) dan bij mannen (65/10.000). Gonorroe komt in alle leeftijdsgroepen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. In Twente komen de meeste gevallen van gonorroe voor tussen 20 en 30 jaar (6/10.000).
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd. Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.