Harissa komt van oorsprong uit de Tunesische keuken en wordt veel gebruikt in landen in Noord Afrika, bij de bereiding van soepen, sauzen en merguez worstjes.
Waar koop je het? Bij de grotere supermarkten ligt harissa gewoon in de schappen. Vaak heb je verschillende soorten: een traditionele variant, een mildere versie en varianten waar iets extra's aan is toegevoegd zoals rozen of citroen. Je kunt ook eens een kijkje nemen bij de Arabische winkel.
De harissa van souq is een heerlijke mildpittige smaakmaker op basis van pepers, paprika en specerijen. Deze milde variant is heerlijk als saus of marinade bij ei, groente, vlees en vis.
Mezeast Harissa bestellen | ah.nl.
Harissa is een hete rode saus die oorspronkelijk in Tunesië en bij uitbreiding Noord-Afrika gebruikt wordt. Deze pittige pasta op basis van chilipeper, knoflook, komijn, karwij, koriander en geroosterde paprika heeft veel weg van sambal maar heeft een iets zoetere smaak.
Het gezonde van Harissa wordt toegeschreven aan de gezonde ingrediënten zoals knoflook en olijfolie. Ook kunnen de pepers een remmende werking hebben op kanker. Natuurlijk geldt ook voor Harissa dat je er te veel van kunt eten en dat zou dan weer niet zo gezond zijn. Harissa is lekker in de Shakshuka!
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Harissa poeder – Hot and spicy harissa gebruikt men dagelijks in de keukens van heel continentaal Afrika. Van oudsher bestaat dit mengsel uit chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout, maar er zijn veel regionale verschillen. Harissa bestaat ook als kant en klare pittige pepersaus in tubes.
Rozenharissa is eenzelfde soort kruidenmengsel, alleen wordt dat nog op smaak gebracht met rozenblaadjes. Hoewel het verschil in ingrediënten dus niet groot is, is de smaak dat wel redelijk: rozenharissa smaakt een stuk bloemiger en ook minder pittig.
INVRIEZEN? Ja, dat kan zeker. Vries de harissa in, in ijsblokvormen. Dan kun je elke keer een klein blokje gebruiken.
Waar koop je het? Ahornsiroop is verkrijgbaar bij de grotere supermarkt. Vaak ligt het bij de stroop.
Je doet alle ingrediënten er in en mixen maar en klaar is het. Waarom zou je het zelf maken als het gewoon in de winkel te koop is? Dit is vers gemaakt en je weet wat er in zit en ook dat het voor 100% gluten en tarwezetmeelvrij is.
Harissa is een perfecte saus voor mensen die houden van pittigheid met een beetje diepgang. Want deze rode saus, die van oorsprong uit Tunesië komt, bevat naast chilipepers ook ingrediënten als tomaat, ui, knoflook, komijn, karwijzaad, koriander en natuurlijk olijfolie.
Harissa is een chilipasta die wordt gemaakt van verschillende gedroogde chilipepers gemengd met olijfolie, kruiden en soms knoflook. De smaak kan een beetje rokerig zijn als er geroosterde chili aan is toegevoegd. De smaak varieert van mild tot zeer pittig.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Pittige chili pasta met kruiden en rozenblaadjes.
Bewaar harissa altijd in de koelkast. Afhankelijk van het merk – sommige merken gebruiken wat conserveermiddelen – kun je het van 2 tot 12 maanden goed houden. Gebruik altijd een brandschone lepel als je er wat uitneemt. Zelfgemaakte harissa is ongeveer 3-4 weken houdbaar in de koelkast.
Wat is het? Biber salçası is peperpuree, een donkerrood gekleurde pittige pasta. Het wordt gemaakt van rode pepers met een beetje olie en zout. Net als domates salçası is dit in Turkije een smaakmaker die iedereen ofwel zelf maakt ofwel krijgt via de zus van de buurvrouw van de tante van haar moeder.
“Ras El Hanout, Original Spices door Jonnie Boer” bevat de volgende ingrediënten: paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. Het zout, dat Jonnie Boer bewust niet heeft toegevoegd, vormt het twaalfde ingrediënt.
Welke soort sambal je ook kiest, eigenlijk bestaat de basis altijd uit rode pepers. En laten rode pepers nou eens hartstikke gezond zijn. Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
Badjak. Als oelek je iets te heet is, kan je misschien beter een lepeltje badjak opscheppen. Deze saus is namelijk iets milder doordat hij gebakken is en doordat er ui in zit. Hierdoor heeft badjak ook een iets diepere smaak.
Sambal van de Chinees
De Sambal die je vaak bij de Chinees krijgt, in kleine zakjes, is meestal een soort Sambal Oelek, en dus niet de Sambal Badjak. Hoewel deze laatste soort vaak door mensen lekkerder gevonden wordt, en eigenlijk ook beter, door de zoetigheid, bij diverse andere (vlees)gerechten past.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.