Paddenstoelen groeien overal: in bos en wei, maar ook in de stad. Eldorado's zijn de Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Veluwezoom en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bospaddenstoelen zijn – behalve in het bos – te vinden in parken met monumentale bomen en oude eiken- en beukenlanen.
Vooral in bossen waar dode bomen blijven liggen, groeien veel paddenstoelen. Draai zo'n boomstam eens om. Eronder vind je vaak allerlei minuscule paddenstoelen in prachtige kleuren. Leg de boomstam wel op dezelfde manier weer terug.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is wildplukken officieel verboden. Het Nederlandse Staatsbosbeheer staat het plukken van paddenstoelen op kleine schaal en voor eigen gebruik wel toe. Zij gedogen een hoeveelheid van 250 gram per persoon.
Genieten van wat je plukt is heerlijk, maar weet wat je plukt. Om twee redenen. Bescherm jezelf. Er zijn diverse giftige soorten planten en paddenstoelen waarvan je misselijk of ernstig ziek kunt worden; een klein aantal is zelfs dodelijk.
Vliegenzwammen groeien veelal in loofbossen, maar ook in het gras in de schaduw van een grote boom kom je deze paddenstoel tegen. Hij geeft de voorkeur aan berk, maar ook beuk, eik, den en spar en de bodem mag niet te voedselrijk zijn.
Het Waterloopbos is een walhalla voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. Daarom kan je in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden.
Sommige zijn heel eetbaar of net erg giftig. Om paddenstoelen te herkennen, gebruik je al je zintuigen: ruik, voel en kijk goed. Bij de determinatie van een paddenstoel moet je vaak met je buik op de grond liggen (of een foto nemen van de onderkant). Zo kan je makkelijk onder het hoedje kijken.
De cantharel of hanekam (Cantharellus cibarius) is een (licht) gele paddenstoel die meestal groeien in dennen-, berken- en gemengde bossen. Zij groeien in Europa, Azië, Noord-America en Australia. In Nederland zijn cantharellen van juli tot november waar te nemen.
Gewone eekhoorntjesbroden leven in symbiose met verschillende soorten loof- en of naaldbomen, maar komen het meest voor bij Eik en Beuk. Ze worden overwegend gevonden in min of meer schrale lanen op zwak zure zandige of lemige bodems.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
Ja, per 1 december 2008 werd de verkoop van (gedroogde) paddo's verboden. Sinds die datum vallen paddenstoelen onder de Opiumwet, vers of gedroogd, en is zowel bezit als verkoop verboden. Alle paddenstoelen met een hallucinogene werking, zowel verse als gedroogde, staan op lijst II van de Opiumwet.
De klassieker onder de paddenstoelen, bijna iedereen kent hem wel. Je ziet ze in het bos of langs lanen vaak onder berken, eiken, beuken en lindes staan of onder naaldbomen. Geen toeval, want met bomen hebben vliegenzwammen een innig verbond. De schimmeldraden zijn vergroeid met boomwortels.
Voor het mooiste effect fotografeer je paddestoelen meestal laag bij de grond. Door te fotograferen met een kikkerperspectief creëer je bovendien sneller diepte in de foto en zal de achtergrond bovendien eerder wazig worden, omdat de afstand tussen het paddestoel en de achtergrond wordt vergroot.
Enkele bekende paddenstoelsoorten die in Nederland voorkomen zijn boleten, russula's, stuifzwammen, tonderzwammen en parasolzwammen. Zij zijn mede dankzij hun vorm, kleur en structuur van elkaar te onderscheiden.
In het wetboek van Strafrecht staat een oud wetsartikel betreffende stroperij. Op grond daarvan mag je niets meenemen, ook geen grond of (delen van) planten, zelfs niet als deze op de grond liggen en je ze zonder schade aan te richten kan pakken. Ook sprokkelen zonder toestemming van de eigenaar valt onder stroperij.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. Zelf plukken in het bos wordt afgeraden: de kans op giftige soorten is groot.
Nederland kent 30 giftige paddestoelen, waarvan er 5 écht dodelijk zijn als je ze eet.
De oranje oesterzwam is niet giftig, maar geldt wel als oneetbaar, mede dankzij de sterke en onplezierige geur van rottende kool en bedorven eieren die zelfs opgedroogde exemplaren nog kenmerkt.
Wel werd vroeger de rood met witte stippen hoed in een schaaltje gelegd om vliegen te lokken die er van snoepten en prompt doodgingen. De vliegenzwam vind je vooral in de buurt van berken, beuken en eiken.
Eekhoorntjesbrood. De koning der paddestoelen. Omdat-ie behoort tot de meest gewilde eetbare paddestoelen voor culinair gebruik. De smaak is mild, nootachtig en de textuur is romig en zacht.
De kastanjechampignon lijkt op de witte champignon, maar heeft een iets meer uitgesproken nootachtige smaak. Je kan ze ook rauw eten, bijvoorbeeld door salades. Maar ze zijn net als de witte champignon ook lekker om te grillen, bakken, er soep van te maken en lekker in combinatie met vlees.