De moderne macaron die we allemaal kennen, vindt zijn oorsprong in het Parijs van 1830 als twee banketbakkers besluiten om de koekjes twee aan twee te verkopen met 'ganache' ertussen. In de bakkerij van Laduree wordt het recept geperfectioneerd en krijgt de macaron zijn huidige vorm in verschillende kleuren en smaken.
De macaron heeft zijn oorsprong in Frankrijk. In 1581 traden Anne de Joyeuse en Marguerite de Lorraine in het huwelijk. Vanwege dit bijzondere evenement werd er door Catharina de' Medici een nieuw speciaal soort gebak geïntroduceerd gemaakt van verpoederde amandel. Dit gebak noemde men een 'macarone'.
Macarons bewaar je altijd in de koelkast. Na maken (of ontdooien) blijven ze hier tot een week goed. Haal ze wel een half uurtje voor serveren uit de koelkast, want ze zijn nu eenmaal lekkerder op kamertemperatuur.
De prijzen voor een macaron zijn uiteenlopend, maar over het algemeen erg hoog. Bij een patisserie in Nederland variëren de prijzen van 1,25 tot 2 euro per stuk. Bij Albert Heijn betalen klanten 5 euro voor een doosje van twaalf macarons.
Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling. Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) macaron. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'macaron'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Macarons de Paris in 6 heerlijke smaken: Vanille, Koffie, Chocolat, Framboos, Citroen en Pistache.
Maar de jury vindt: als je toch macarons bij de supermarkt koopt, koop je de lekkerste bij Albert Heijn. En hou je heel erg van witte chocolade, koop dan de pistache macarons van de Vomar.
Je kunt macarons ophalen – zo'n vijf of zes in een doosje – voor ongeveer 15 euro en er daarna lekker van genieten in een parkje.
Carette. Carette heeft de lekkerste macarons in Parijs. Die had je misschien niet aan zien komen aangezien iedereen altijd roept: Ladurée… Ook die zijn de moeite waard maar de lekkerste macarons vind je bij Carette.
Als ze niet in de koelkast worden bewaard, zullen ze binnen 24 uur opgegeten moeten worden. In de koelkast zullen ze tot wel 3 dagen lang vers blijven. Je kunt macarons ook tot wel 6 maanden lang bewaren in de vriezer.
Wist u dat macarons heel goed te bewaren zijn de in de vriezer? Ze blijven dan zeker 2 weken heerlijk! Een aangezien ze binnen een half uurtje ontdooid zijn is er dan altijd iets lekkers in huis voor onverwacht bezoek!
De macarons hebben geen voetje
Dit kan wederom komen doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. Ook kan het zo zijn dat het macaronbeslag te vloeibaar was doordat er te veel lucht uit geslagen was.
Het schuimpje bestaat uit amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt, herkenbaar aan de verschillende kleuren zoals chocolade (donkerbruin), mokka (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (roze), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit).
Verwarm de oven voor op 140°C (heteluchtoven 130°C). Bak de macarons vervolgens in ongeveer 15 – 20 minuten gaar en laat ze op de mat afkoelen alvorens je ze er af haalt. Schilder met de eetbare verf op verschillende macarons mooie kleine roosjes en wat blaadjes en laat dit drogen.
Poeder kleurstoffen
Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt. Voor mijn macaron recept heb ik veel verschillende soorten kleurstoffen geprobeerd, maar voor de mooiste macarons kun je echt het beste poederkleurstof gebruiken.
Er hangt wel een prijskaartje aan. De macarons kosten ongeveer 3 euro per stuk.
Er zit 3,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) macaron, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een macaron is eigenlijk een koekje en een bonbon in één. Het omhulsel bestaat uit twee merengue koekjes, die worden gemaakt van eiwitten, amandelen en (poeder)suiker. De koekjes mogen niet kruimelen: een perfecte macaron is zo krokant en toch compact als een brownie en verkruimelt nooit.
Door ze voor langere tijd op een lagere temperatuur te bakken, komen de macarons geleidelijk en rustig omhoog, waardoor er minder snel scheuren ontstaan. De gewenste temperatuur is afhankelijk van de oven en het gebruikte recept, maar ligt tussen de 125-160°C. De macarons hebben geen rustperiode gehad.
Om scheurtjes tijdens het bakken te voorkomen, moeten de macarons na het opspuiten iets indrogen. "Als je de macarons even laat staan, krijgen ze een soort huidje. Neem de tijd die nodig is om dit huidje te vormen voordat ze de oven ingaan", raadt Abraham aan.
De oventemperatuur is te hoog. Hierdoor garen de macarons sneller aan de buitenkant dan aan de binnenkant. De binnenkant is nog niet voldoende stevig wanneer de macarons uit de oven komen. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van de macaron ineen zakt en er een holle macaron ontstaan.
Laat de macarons 2-3 minuten afkoelen, steek ze daarna voorzichtig los en leg ze op een taartrooster. Bestrijk de helft van de macarons voorzichtig met een theelepeltje vulling, druk er een tweede macaron tegenaan. Serveer de macarons zo vers mogelijk, ze kunnen door vocht snel slap worden.