Woordenboek der Nederlandsche Taal: Niet (meer) beschikkend over zijn verstandelijke vermogens; krankzinnig, gek; zwakzinnig, simpel. Vooral nog bekend in Vlaams-België.
Het Vlaams woordenboek » ammezeert uch.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
Als u dit leest, zit u waarschijnlijk op uw poep. Dat is in Vlaanderen minder vies dan het voor Nederlanders klinkt, 'poep' is daar het gewone woord voor billen.
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing. Het is niet ongebruikelijk om deze woorden te herhalen of te laten volgen door zeg.
poep/poep(e)ke is dan weer uitsluitend Belgisch (betekenis: achterste, kont)
In Nederland zeg je: “ik hou van jou”. Dat is in Vlaanderen: “ik zie u graag”.
In Nederland gebruikt men meestal het woord tas – ook wel zak – voor wat men in België altijd een zak noemt.
Poep(en) In Nederland wordt zich ontlasten gemeenzaam betiteld met het woord poepen. De Belg spreekt hier onder meer over kakken en – in kindertaal – kaka doen.
Het Vlaams woordenboek » mammie.
Het Vlaams woordenboek » microgolf.
Het woord zot staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Frats = 1) Aanstellerij 2) Belachelijk gebaar 3) Bevlieging 4) Bui 5) Dwaze streek 6) Gebaar 7) Gekheid 8) Grapje 9) Grappige beweging 10) Gril 11) Grimas 12) Grol 13) Koddig gebaar 14) Koddig gezegde 15) Kunst 16) Kuur 17) Malle str...
dwaas, gestoorde, getikteling, halvegare, idioot, imbeciel, krankzinnige, malloot, zot. gek (zn) : bezetene, freak, geesteszieke, gekkin♀, maniak, waanzinnige.
(ww. plooide, heeft geplooid) Een feestje (vroegtijdig) verlaten, meestal om te gaan slapen.
Inderdaad, vogelen betekent in België “geslachtsgemeenschap hebben”.
zwaargebouwd, fors, krachtig: niet gebruikt in Antwerpen. In de Kempen wel? dat is en gast met straffe spieren; zijn bisceps is heel straf.
In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
'Vlamingen spreken zelden echt standaard Nederlands. Ze spreken veelal 'verkavelingsvlaams' zoals dat dan heet. Dat is een tussentaal tussen dialect en algemeen Nederlands in. Ook daarin bestaan dus regionale verschillen maar toch zal dit ook door mensen uit een andere regio goed verstaan worden.
Het Vlaams woordenboek » afgang.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.