La Chouffe is een bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8%. Het Belgische speciaalbier wordt gebrouwen sinds 1982 en wordt ook wel kabouterbier genoemd.
La CHOUFFE, Belgisch blond bier - CHOUFFE.
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst op 27 augustus 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Gebaseerd op een legende van de Ardennen werd een kabouter gekozen als bedrijfslogo van de brouwerij.
De Brouwerij van Achouffe is een Belgische brouwerij en destilleerderij in het Luxemburgse dorp Achouffe, vooral bekend van het bier La Chouffe.
“CHOUFFE wil niks zeggen!”
Tijdens een lunchpauze zei een van de collega's met z'n mond vol tegen Chris: “Je zou je bier Oempf moeten noemen!” “Oempf?” reageerde Chris. De collega slikte z'n hap door en sprak voor het eerst het woord “Chouffe” uit.
Op dit moment worden de bieren in meer dan 40 landen gedronken. In de brouwerij wordt op 2 of 3 dagen gebrouwen in batches van 10.000 liter en dat 6 keer op een dag. Dit is goed voor 90% van de totale bierproductie (20.000.000 liter per jaar!) van La Chouffe. 10% wordt dus elders gebrouwen.
De kabouters van Achouffe
Marcel (La Chouffe) en Malcolm (Mc Chouffe) kregen gezelschap van nieuwe vrienden zoals Matthew (Houblon Chouffe) en Micheline (Cherry Chouffe), de jongste telg! Iedere kabouter vertegenwoordigt een bier uit het gamma, elk met zijn of haar eigen verhaal en kenmerken. Marcel en zijn Chouffe.
La Chouffe is het meest verkochte bier van Achouffe. Deze blond met 8% alcohol is ongefilterd en gist na op de fles. Het fruitige bier is gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak. La Chouffe is een uitstekende begeleider van onder meer mosselen, tonijn en zeeduivel.
In totaal zijn er 6 Chouffe varianten : La Chouffe, Chouffe Houblon, Mc Chouffe, N'ice Chouffe, Chouffe Soleil en Chouffe Bok.
Prijs van La Chouffe fles 33cl
De gemiddelde prijs van een fles á 0,33 liter van La Chouffe is €2,04 (€6,18 per liter). De gemiddelde prijs van La Chouffe in de winkel is €6,27 per liter. In een fles 33cl zit in totaal 0,33 liter.
Achouffe is een dorp in de deelgemeente Wibrin van de Belgische gemeente Houffalize. Achouffe ligt in de provincie Luxemburg. Achouffe ligt in de Ardennen tussen de deelgemeenten Wibrin en Mont op de [..]
La Chouffe bieren
Als ware Belg is La Chouffe Blonde d'Ardenne een sterk blond bier, hoewel sommigen het eerder een tripel noemen. Met een alcoholpercentage van 8% en een hint van koriander en citrus, laat het bier een fruitige geur achter gevolgd door een licht kruidige en bittere smaak.
- Gebruik een zuiver en droog La Chouffe glas op kamertemperatuur. - Hou het glas in een hoek van 45°. - Giet langzaam in (zonder geluid te maken) langs de kant van het glas. - Vermijd elk contact tussen het glas en de fles.
Het prille begin van brouwerij Achouffe
En zo geschiedde, in de garage van de schoonmoeder van Chris. Met het weinige geld dat ze destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982.
Brasserie d'Achouffe brouwt, bottelt en commercialiseert verschillende speciaalbieren, waarvan het blonde La Chouffe en het donkere Mc Chouffe in de typische 75 cl-fles de bekendste zijn. De Ardeense brouwerij werd in september 2006 door Duvel Moortgat overgenomen.
1 flesje (330 ml) bevat 241 calorieën.
La Chouffe 33cl - 0.10 EUR Statiegeld.
Dankzij zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5 %), zijn enorme schuimkraag, fijne pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel zich duidelijk van andere Belgische bieren.
Belgisch, Blond speciaalbier dat niet mag ontbreken op je feestje.
Het unieke idee om ijsblokjes in een Liefmans-tumbler ( 5 of 6 is genoeg) te gooien zorgt nu voor booming business: vorig jaar 29.000 hl, dit jaar wordt gemikt op 43.000 hl.
Het schilderachtige dorp Achouffe ligt diep verscholen in de feeënvallei, waar af en toe nog een vrolijke bende "nutons" (kabouters) rondloopt. Ontdek er het bier, de brouwerij, de tavernes-restaurants, de terrasjes, de concerten op zaterdagavond, de visvijver, het wildpark, zwembad, wandelingen ...
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.