We horen het vaak "Ik heb geen tijd voor een gezonde lunch". Wel, ik heb een oplossing! Deze romige pasta met pesto is snel gemaakt en dus ideaal voor de lunch. Je kan deze pasta perfect op voorhand klaarmaken, en zo aan food preppen doen, om later in de week op te eten.
Je kunt de pesto van te voren maken. Hij blijft in een afgesloten pot, zeker 1 week goed in de koelkast. Als je de pesto klaar hebt staan, heb je dit gerecht in no-time op tafel. Erg handig dus voor een drukke doordeweekse dag.
Receptnotities: De pastasalade kan tot een dag van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard . Roer alle spinaziepesto erdoor, behalve 1/2 kopje, voordat u het opbergt. Roer de achtergehouden pesto erdoor vlak voor het serveren. Bewaar restjes in een luchtdichte container in de koelkast tot vier dagen.
Zelfgemaakte pesto bewaren
Je kunt verse zelfgemaakte pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje eten.
Volgens de kenners mag je pesto eigenlijk niet eten met gedroogde pasta als penne of fusilli. Ook mag je pesto eigenlijk niet opwarmen, de smaak komt het meest tot zijn recht als de basilicum niet wordt verwarmd. Daarom gebruik je ook echt een vijzel (en dus liever geen staafmixer of keukenmachine).
Pesto breekt af bij hitte
De hitte breekt het aroma en de smaak af wanneer je pesto op een hete koekenpan doet. Dit komt omdat alle afzonderlijke ingrediënten waaruit het bestaat niet goed tegen hoge hitte kunnen. Bijvoorbeeld, basilicum, dat de pasta zijn peperige, muntachtige smaak geeft, degradeert snel wanneer het gekookt wordt, volgens Spiceography.
Na opening is vers gekochte pesto slechts nog zo'n 4 dagen houdbaar in de koelkast. Hetzelfde geldt als u hem zelf vers maakt. Een potje of blikje blijft geopend nog 7 tot 14 dagen goed in de koelkast. Door er een laagje olijfolie op te gieten, kunt u die periodes met ongeveer een week verlengen.
Klassieke pesto is best een gezonde keuze. Extra vierge olijfolie is een van de gezonde geheimen uit het Middellandse Zee gebied. En ook basilicum, knoflook en pijnboompitten passen prima in een gezond eetpatroon.
Als je ongekoeld pesto (d.w.z. als je het in blik in een winkel hebt gekocht) thuis hebt, blijft het het langst houdbaar als je het op een koele, droge plek op kamertemperatuur bewaart . Sluit de verpakking na opening goed af om een hoog vochtgehalte en zuurstof buiten te houden. Je kunt het ook altijd in de koelkast zetten om zeker te zijn.
Tips om de perfecte pesto te maken
Neem verse basilicumblaadjes voor de beste smaak. Een extra vierge olijfolie is ideaal om zelf pesto te maken. De olie mag niet té sterk van smaak zijn, want dan overstemt hij de andere ingrediënten. Wees niet te kwistig met het zout, want oude kaas smaakt van zichzelf al heel zout.
Er is geen schande om restjes pestopasta in de oven te bakken . Het verandert de textuur compleet, maar op een andere manier, niet per se slechter. Door je pan af te dekken met aluminiumfolie beperk je het vochtverlies en voorkom je dat de pasta aan de randen verbrandt. Het duurt 10-12 minuten om het in een oven van 180°C te koken.
Vers gemaakte pesto kun je in een goed afgesloten bakje zo'n 7-14 dagen bewaren. Tip: giet er een laagje olijfolie op. Dan blijft je pesto zeker 14 dagen goed.
Doe de pasta in een ovenvaste pan of kom.Bedek de pasta met aluminiumfolie en zet de oven op de laagste temperatuur, of 220 °F (104 °C) . Als de temperatuur oploopt tot 225 °F (107 °C), zet dan de warmtebron uit zodat het eten warm kan blijven in de restwarmte zonder te gaar te worden.
Zo kan je met cashewnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, pistachenoten en walnoten ook heerlijke smeuïge pesto maken. Die laatste wordt bovendien meestal in België gekweekt en is daarom de meest duurzame optie. Natuurlijk hebben de verschillende noten en zaden ook een andere smaak en textuur.
Is het beter om pastasalade een dag van tevoren te maken? Als je weinig tijd hebt, kun je de pastasalade prima een dag van tevoren maken.
Pesto hoef je alleen op te warmen voor je hem serveert wanneer de saus rechtstreeks uit de diepvries komt. Laat de pesto in dat geval zachtjes ontdooien op laag vuur in een pan of in de magnetron. De saus mag niet koken, want dan verandert de textuur en de smaak ervan.
Hoe pestopasta te bewaren. Bewaar uw overgebleven pestopasta in een luchtdichte container in de koelkast gedurende drie tot vijf dagen . Verwarm opnieuw in de magnetron of op het fornuis.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Zelfgemaakte pesto kan in een luchtdichte container in de koelkast tot een week bewaard worden. Het is belangrijk om de pesto bedekt te houden met een dun laagje olie om te voorkomen dat het oxideert en bruin wordt.
Pesto uit een potje is vaak heel zout en een grote hoeveelheid aan zout, kan zorgen voor een opgeblazen buik.
De meeste diëtisten zijn het erover eens dat we allemaal een gevarieerd dieet moeten volgen, waarbij de meeste calorieën uit planten komen, gematigde hoeveelheden onverzadigd vet en eiwitten, en een beetje zuivel. Als je elke dag pesto eet, vooral als je het altijd combineert met calorierijke pasta, betekent dit waarschijnlijk dat je dieet verre van divers is.
Daarom is dit Italiaanse kruidensausje niet erg vriendelijk voor je figuur. Toch levert het wel een hoop gezonde vetten. Maar liefst 92% van de calorieën komt uit vet. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en beschermen je tegen hart-en vaatziekten.
Voor het maken van de rode pesto heb je een staafmixer of keukenmachine nodig. Soms heb je een hakmolen/keukenmachine bij je staafmixer zitten en die is ook zeer geschikt. Deze gebruik ik zelf ook voor de bereiding.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Lekker in soep of in een zomerse salade!Een restje pesto leent zich ook uitstekend als smaakmaker op een plaattaart of pizza en in een pastaslaatje of risotto. Heb je niet zoveel pesto meer over, meng die dan gerust met een scheutje room of roomkaas voor wat extra volume.