Heb je een restje gebakken ui over? Dan kun je dit 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Uien kun je 3 tot 6 maanden bewaren in de diepvriezer. Ongepelde uien kun je tot 4 weken goed houden, mits droog bewaard, en niet te warm. Zodra er vocht of damp bij de uien komt gaan deze snel rotten. Uien dus nooit in de koelkast bewaren en nooit in een plastic zak.
Hoe lang kun je gekarameliseerde uien bewaren? In de koelkast kun je gekarameliseerde uien ongeveer vier dagen bewaren. Je kunt ook gekarameliseerde ui invriezen, dan blijven ze tot 3 maanden goed. Zorg wel dat de uien goed zijn afgekoeld voordat je ze invriest.
Hoewel ui in de koelkast zacht wordt, kun je de bollen prima invriezen. Nu raden we niet aan om hele uien in de vriezer te dumpen, maar als je ui eerst snijdt en vervolgens in een afsluitbaar zakje doen, kun je de ui tot wel zes maanden in vriezer bewaren. Snipper de ui en stop hem in een diepvrieszakje.
Gekarameliseerde uien
Zet het vuur laag en laat het 50 minuten pruttelen. Roer het afentoe door. De uien zijn klaar als de uien zacht zijn en het vocht is verdampt. In de koelkast kun je de gekarameliseerde uien een week bewaren.
De THT-datum en batchcode zijn te vinden op de achterkant van de verpakking. Go-Tan adviseert om de betreffende Gebakken Uitjes niet te consumeren. De 500 gram en 1.200 gram zakken Gebakken Uitjes met andere houdbaarheidsdata en de 100 gram cups Gebakken Uitjes vormen geen risico.
Karameliseren is eigenlijk niets meer dan het omzetten van suiker in karamel. De suiker smelt en krijgt een bruine kleur waardoor de smaak compleet verandert.
Bewaar uien niet samen met aardappelen. Doe je dit wel, dan zullen de aardappelen sneller gaan rotten. Vermijd de koelkast als de uien ongeschild zijn. Uien nemen namelijk makkelijk vocht op en dat is in overvloed aanwezig in de koelkast.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Over het algemeen zijn uien één week goed in de koelkast, twee maanden op de fruitschaal en één jaar in de vriezer. Als je uien gaat invriezen, kan je de uien het beste eerst even blancheren.
Bewaar rauwe uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is iets minder lang houdbaar dan de gele ui. Bewaar de uien niet naast aardappels.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Opgelet, aardappelen die je wil gebruiken om te frituren of te bakken bewaar je beter helemaal niet in de koelkast.
Gebruik niet alleen olijfolie om de knoflookteentjes mee te bedekken, want die wordt hard in de koelkast. Vermeng de olijfolie met plantaardige olie, dan blijft het geheel vloeibaar. Sluit af en bewaar in de koelkast. De knoflook is drie maanden houdbaar in de olie.
Deze ontstaan door verschillende oorzaken. De twee grootsten zijn het opslaan op een te warme plek en het te lang bewaren van de aardappel. Om te voorkomen dat uw aardappel scheuten krijgt luidt ons advies om de aardappelen altijd op een koele en donkere plek te bewaren, zoals een schuur of kelder.
Gebakken aardappelen kun je drie maanden in de vriezer bewaren. Gebakken aardappelen kun je in de koelkast nog een dag of twee bewaren. Ook hierbij kun je beter de aardappelen eerst laten afkoelen. Dat voorkomt veel vocht in de koelkast.
Suiker verhitten
Een goede karamel ontstaat door verhitting van suiker. Hoe donkerder de kleur van de karamel, hoe intenser de smaak. Voor een zachte karamel gaat een mengsel van suiker en een beetje water op het vuur. Houd de suiker goed in de gaten, tussen karamel en verbrande suiker zit enkel een paar graden.
Doe 100 gr suiker en 3 el water in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond, zodat alle suiker bedekt is met water en zet het op een laag vuurtje. De suiker gaat smelten en na ongeveer 2 -3 minuten ziet het er zo uit.
Gekarameliseerde suiker is een lichte tot donker bruine vloeistof of poeder dat bekomen wordt door een gecontroleerde verhitting van carbohydraten. Dit product wordt vooral gebruikt als aroma en/of kleurstof.