Als je kind acht maanden is, hoeft hij per dag nog maar drie melkvoedingen.Eén daarvan kun je gebruiken om je kind pap te geven.Naast de melk heeft je baby behoefte aan fruit, groente, brood en vlees. De hoeveelheid verschilt per kind, je kunt zelf het beste in de gaten houden hoeveel eten jouw kind nodig heeft.
Bied je kindje een paar keer per dag wat te drinken aan tussen de borst- en flesvoedingen door. Dat kan bijvoorbeeld als je een tussendoortje geeft. Geef hem een bekertje water of thee en kijk hoeveel hij zelf lust. Je kleine heeft per kg lichaamsgewicht gemiddeld 150ml vocht per dag nodig.
Probeer dan het aantal flesvoedingen af te bouwen naar 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Als je kindje rond de 7-8 maanden is, zal het nog zo'n drie keer per dag behoefte hebben aan melkvoeding. Eén melkvoeding kun je ook gebruiken om je kindje pap te geven. Daarnaast is het goed om je baby water of lauwe thee aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Zelfs de smeerkaas 'speciaal geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden' is niet geschikt: niet geven tot een leeftijd van 3 jaar. Daarna kunnen de nieren de hoeveelheid zout beter aan.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Stukje geroosterd brood of soepstengel en een bekertje water of ongezoete lauwe thee. Bordje pap of een bruine boterham met wat margarine en bijvoorbeeld geprakte banaan. Borstvoeding of opvolgmelk in een fles of bekertje. Fruithapje, bijvoorbeeld wat geraspte appel met een bekertje water of ongezoete lauwe thee.
6 t/m 8 maanden
Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig? Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag.
Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden. Dit is dan bedoeld als een toetje na het avondeten, niet om borst- of kunstvoeding te vervangen.
Hij wipt graag op en neer als je hem laat rechtstaan door hem onder de armen te ondersteunen. Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Bij een baby van 8 maanden is de gemiddelde wakkertijd 2,5 uur, maar deze wakkertijd geldt niet altijd meer als leidraad. Als je baby goed heeft geslapen tijdens de middagdut kan hij of zij ongeveer 4 à 4,5 uur wakker blijven.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Tegen de leeftijd van 1 jaar neemt dit toe tot 250 à 300 gram. De ideale verhouding is: 2/3 groenten en 1/3 aardappelen, deegwaren of witte rijst.
Probeer niet te veel nieuwe smaken en structuren tegelijk. Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt.
Diksap is veel geconcentreerder dan siroop waardoor je dus minder nodig hebt. Minder concentraat geeft minder suikers en dat maakt diksap een verantwoord en natuurlijk alternatief voor siroop.
Het laten huilen kan nadelige gevolgen hebben voor het stressniveau van de baby en dat kan langdurige schadelijke gevolgen hebben. Alleen huilen geeft je kind veel stress en dat leidt tot aanmaak van het hormoon cortisol.
Vanaf 8 maanden hebben heel wat kinderen het moeilijk om afscheid te nemen van hun ouders. Vanaf die leeftijd hebben ze namelijk vaak last van scheidingsangst. Ook dan zullen ze vaker huilen.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
In boter en margarine zitten een aantal goede vetten die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind en het bevat vitamine A, D en E. Die vetten en vitamines zitten zowel in roomboter als margarine en halvarine. Maar de beste keuze is margarine volgens het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad.
Laat je inspireren door ERU Kids
Onze milde smeerkaas voor kinderen is het ideale beleg. Rijk aan calcium en bevat minder vet en natrium dan gewone smeerkaas. Speciaal ontwikkeld voor alle kinderen vanaf 6 maanden.