Bij het psychische belastbaarheidsonderzoek wordt door middel van tests en interview zicht verkregen op de specifieke vermogens, de belastbaarheid en de gedragsstijl in relatie tot arbeid, cognitief duurvermogen en werkstress van de (verzuimende) werknemer met psychische klachten en herintreders.
Het onderzoek duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Hoe wordt een FBO uitgevoerd? Het FBO wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut/bewegingswetenschapper en een psycholoog. Het onderzoek bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek en diverse op de klachten van cliënt afgestemde testen en metingen.
De arbeidsdeskundige beoordeelt of u belastbaar bent voor arbeid. Of welke functies u nog kunt doen. U bent het niet eens met het oordeel van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige. U gaat in bezwaar bij het UWV.
Met het belastbaarheidsonderzoek wordt de vraag beantwoord of en hoe de werknemer (psychisch) belast is met werk. Hierbij staat de verhouding tussen draaglast en draagkracht centraal. De oorzaak van stagnatie of uitval wordt onderzocht.
Onze hersenen krijgen dagelijks een grote hoeveelheid prikkels te verwerken. Er komt gedurende de dag van alles op ons af, zoals geluid, beelden en allerlei informatie. Normaal gesproken worden deze prikkels goed verwerkt door onze hersenen. Dit vermogen van de hersenen noemen we 'mentale belastbaarheid'.
Onder belasting verstaan we de last die uw lichaam daadwerkelijk te verdragen krijgt. Als de belasting niet groter is dan uw belastbaarheid dan gaat het goed. Als er sprake is van over- (of onder)belasting dan kunnen problemen ontstaan. Dat geldt voor uw privé-situatie maar ook voor op uw werk.
Mentale belasting is de belasting die veroorzaakt wordt door mentale inspanningen zoals denktaken, complexe taken als bijvoorbeeld autorijden of stressvolle taken als presenteren of presteren. Net als bij lichamelijke inspanning veroorzaakt mentale inspanning een vergrote fysiologische activiteit.
De arbeidsdeskundige komt altijd tot een onafhankelijk oordeel. Daarbij maakt hij zoveel mogelijk gebruik van beschikbare informatie zoals arbeidsmarktonderzoek, gegevens van cliënt en informatie van de bedrijfsarts, verzekeringsarts of medisch adviseur.
Bij een arbeidsdeskundig onderzoek doet een deskundige onderzoek naar de werksituatie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Het doel is meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden, de beperkingen, de geschiktheid van de werkplek en de restverdiencapaciteit van de werknemer.
Onder belastbaarheid verstaan we dat wat u kunt doen. Met belasting bedoelen we wat u wil en/of moet doen. Het is prettig als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn. Door ziekte kan dit evenwicht verstoord raken.
Bij een neuropsychologisch onderzoek worden een aantal cognitieve functies in kaart gebracht zoals geheugen, concentratie, werktempo, taal, ruimtelijk inzicht en planning. U krijgt vragen te beantwoorden, opdrachten uit te voeren en vragenlijsten in te vullen.
U vraagt dit aan met het formulier 'Aanvraag deskundigenoordeel door werknemer'. Het deskundigenoordeel is geen advies. Het is niet bindend en geen beslissing. U kunt er daarom geen bezwaar tegen maken.
Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen van gezondheidsklachten en medische beperkingen van mensen die langdurig ziek en arbeidsongeschikt zijn. Met onze medische onderzoeken bieden we duidelijkheid over adequate behandeling en belastbaarheid voor arbeid.
Het is belangrijk om in de gaten te houden dat het doel van zo'n arbeidsdeskundig onderzoek is, om te bepalen of je (nog) geschikt bent voor je eigen functie. En om te onderzoeken of er bij je werkgever nog andere functies zijn, waarmee je met jouw beperkingen optimaal kunt functioneren.
Het arbeidsdeskundig onderzoek geeft antwoord op vragen als: Kan de werknemer re-integreren in zijn eigen werk? Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast? Welke andere werkzaamheden kan uw werknemer doen?
Het arbeidsdeskundig onderzoek duurt zo'n drie tot zes weken en verloopt meestal als volgt: De arbeidsdeskundige gaat eerst in gesprek met de werkgever. Bij dat eerste gesprek is de werknemer niet aanwezig. Daarna volgt een gesprek met de werknemer. De werkgever is daarbij niet aanwezig.
Voor het toetsen van de mogelijkheden van een spoor 2 re-integratietraject wordt meestal een haalbaarheidsonderzoek ingezet. Een arbeidsdeskundig onderzoek duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.
Als u het niet eens bent met de rapportage van de arbeidsdeskundige van het UWV, dan kunt u tegen dit rapport van de arbeidsdeskundige niet zelfstandig bezwaar maken. U moet eerst de definitieve beslissing van het UWV afwachten waarin uw arbeidsongeschiktheidspercentage is vastgelegd.
Een arbeidsdeskundige is expert op het gebied van de sociale, maatschappelijke, juridische en financiële aspecten van verzuim. Hij onderzoekt welke stappen werkgever en werknemer kunnen zetten om terugkeer naar het werk mogelijk te maken.
Er zijn een aantal verschillen tussen de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige. Het grootste verschil is dat de bedrijfsarts een medisch specialist is en de arbeidsdeskundige advies geeft over de sociale, juridische en financiële aspecten van verzuim.
Iedere werknemer heeft te maken met lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken). Dan worden de spieren en gewrichten in rug, schouders en armen zo intensief, lang of vaak gebruikt dat lichamelijke overbelasting kan ontstaan.
Iemand die veel zit zal zijn heupen, benen en bilspieren weinig gebruiken gedurende de dag. Juist hierop de aandacht leggen tijdens de krachttraining kan de belastbaarheid vergroten. Ook is het mogelijk om door krachttraining bepaalde spieren te versterken waar veel van gevraagd wordt.
Om je fysieke lichaam weer 'op peil' te krijgen, kun je gaan sporten. Belangrijk daarbij is dat het een sport is die je leuk vindt want niets werkt zo demotiverend om met iets bezig te zijn waar je geen zin in hebt. Een laagdrempelige manier van conditie opbouwen is bijvoorbeeld wandelen, hardlopen of fietsen.