Met de smaak, die laat denken aan Knoflook en Mierikswortel, is deze plant uiteraard geschikt als eetbare lekkernij. Van Look-zonder-look kan je dan ook alle delen gaan gebruiken.Zowel wortel, blad, bloemetjes als de rijpe zaadjes kunnen worden gebruikt in allerlei gerechten.
Look-zonder-look heeft een ui- of knoflookachtige geur maar is daar geen familie van. De aromatische bladeren en bloemen kunnen worden gegeten en geven een ui of mosterdachtige smaak aan salades. Zeer geschikt als onderbegroeiing in open bos of schaduw rijke randen.
Dankzij zijn lengte (kan tot 100 cm hoog groeien) in combinatie met de felgroene, hartvormige bladeren, lange bladsteel en trosjes van viertallige witte bloemen is look-zonder-look opvallender en makkelijk te herkennen dan daslook. Ook bij deze plant komt een ui- of lookgeur vrij als je over de bladeren wrijft.
Knoflook is rijk aan vluchtige aromastoffen. Rauwe knoflook smaakt scherp.Door knoflook te verhitten wordt de smaak aromatischer en zoeter. Een knoflookbol kan tot 20 teentjes knoflook bevatten.
Niet voor niets wordt dit plantje in het Engels dan ook garlic mustard genoemd. Dit is wat er gezegd wordt over dit onkruid: if you can't beat it, eat it. Look zonder look is lekker in een salade, in een groene pesto, gestoofd of gesmoord, door de pasta(saus), in een kruidenboter en in de soep.
Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Van het blad kan ook pesto en kruidenboter worden gemaakt, het smaakt enigszins naar peterselie. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die men at na de winter. Versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend.
Daslook (Allium ursinum) is een wilde plant die sterk verwant is aan de alom gebruikte knoflook. De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Knoflook is gezond.Knoflook vergroot de weerstand tegen infecties en schimmels en verlaagt de bloeddruk. Dit komt doordat knoflook de stof allicine bevat die in het lichaam wordt omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking in het menselijk lichaam.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten.
Deze plant is bijzonder veelzijdig en nuttig: allereerst zijn de stelen en het blad van de plant eetbaar. Het smaakt naar knoflook en is redelijk pittig.
Zijn blaadjes verliezen door de bloemvorming een deel van het aroma. Giftig wordt daslook na de bloei niet.
In de standaardtaal in België kan look worden gebruikt als synoniem voor knoflook. In Nederland wordt voor die plant en het keukenkruid alleen het woord knoflook gebruikt.
Je kunt de blaadjes het hele jaar door gebruiken. Ook in milde winters kun je hondsdraf nog vinden en gebruiken. Verse blaadjes hondsdraf geven een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan je ook als spinazie eten.
Ze heet look-zonder-look. De naam verwijst naar het feit dat ze smaakt en ruikt naar (knof)look, maar geen (knof)look is. Ze is zelfs géén familie van de looksoorten. De geur en smaak is een kruising tussen ui en knoflook.
Knoflook versterkt je immuunsysteem
Tijdens deze tocht zuivert en desinfecteert allicine al deze organen. Het helpt ook bij de spijsvertering en heeft een positief effect op de darmflora, wat op zijn beurt ook weer goed is voor je immuunsysteem.
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit is ook echt bewezen in onderzoeken. Knoflook bevat namelijk het stofje allicine.Dit zorgt ervoor dat de spiercellen in je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk kunnen laten zakken.
In 1 bolletje (50 gram) knoflook zit: 64 kcal energie. 0,2 gram vet. 0 gram verzadigd vet.
Algemene bijwerkingen
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
Knoflook bevat veel vitamines
Is goed voor lichaam en geest, ondersteunt afweersysteem, helpt tegen hartkwalen, hoge bloeddruk en aderverkalking en is een natuurlijk anti-bioticum. Allicine zorgt dat je sneller vet verbrand dus het werkt zeer ondersteunend bij afvallen.
ð¿ Eet je gezond
Je kan dus al raden dat daslook niet alleen heerlijk is, maar ook nog tal van gezondheidsvoordelen te bieden heeft. Hoewel daslook vooral bekend staat omwille van haar ontsmettende werking van het spijsverteringsstelsel zoals de maag, lever en darmen werkt het ook preventief tegen hart- en vaatziekten.
Daslook in de keuken
De bladeren worden gebruikt om sandwiches, salades en soep mee op smaak te brengen. Ook wordt het verwerkt in pesto, marinades, kaas en brood. Verse daslookbladeren kun je laten macereren in een extra vierge olijfolie gedurende 1 maand bij kamertemperatuur, dit levert een zeer lekkere spijsolie op.
Wat is daslook? Daslook (officieel Allium ursinum) is een wilde plant die ook wel wilde knoflook wordt genoemd. De plant ziet er eigenlijk uit als bieslook met een blaadje en smaakt naar knoflook, maar dan wel minder heftig. Hierdoor kun je het ook prima rauw eten.