Het beschadigde weefsel wordt daardoor heel erg hard, dit kan als harde plakaten onder de huid aanvoelen soms zo groot als golfballen of zelfs tennisballen. Dit wordt fibrose genoemd. Ook dit zorgt voor afsnoering van afvoer en beperking van beweeglijkheid.
Longfibrose kan veroorzaakt worden door inademing van schadelijke stoffen gedurende langere perioden. Voorbeelden van deze stoffen zijn metalen, vezels (steenwol, asbest, glasvezels) en steenstof (silicose). Deze stoffen kunnen de longblaasjes beschadigen waardoor zich op die plaatsen littekenweefsel vormt.
Fibrose is littekenweefsel in de lever. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever, dit heet cirrose. Cirrose kan ernstige ziekten veroorzaken, zoals bloedingen van de slokdarm en kanker in de lever.
Factoren zoals een ontsteking, spanning op en vuil in de wond (bijvoorbeeld restjes van hechtingen) verstoren het natuurlijke wondgenezingsproces en spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van hard onderhuids littekenweefsel. Ook bij brandwonden kan een hypertrofisch litteken ontstaan.
Vaak is alleen het topje van een litteken zichtbaar, maar zit onderhuids veel meer littekenweefsel. Dit onderhuidse littekenweefsel levert vaak klachten op die niet altijd erkend worden. Dit onderhuidse weefsel blijft in sommige gevallen groeien wat vaak pas na jaren klachten veroorzaakt.
Masseren, masseren, masseren
Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Maar let op: niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en alle korstjes verdwenen zijn. In het specifieke geval na een ooglidcorrectie is masseren niet nodig.
Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methoden, zoals een littekenpleister of camouflagetherapie, en door middel van operatieve methoden, zoals een laserbehandeling of littekencorrectie. Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en het littekenweefsel te masseren.
Je litteken masseren
Wanneer het litteken volledig gesloten is en de korstjes verdwenen zijn, masseer dan voorzichtig je litteken. Littekenhuid is namelijk minder elastisch dan normale huid. Het masseren helpt je litteken soepel te houden en bevordert de productie van nieuw collageen.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Hypertrofische (verdikte) littekens kunnen goed worden behandeld met siliconenpleisters en -gel. Deze pleisters worden een groot gedeelte van de dag en/of nacht op het litteken gedragen, gedurende meerdere maanden. Het litteken zal hierdoor soepeler en zachter aanvoelen, de roodheid, pijn en jeuk zal verminderen.
Hoe kan je het herkennen? De klachten bij longfibrose zijn in eerste instantie vaag, zoals een droge hoest, met na verloop van tijd kortademigheid, en snel vermoeid zijn. Naarmate de ziekte vordert en het bindweefsel in de longen toeneemt, worden de dagelijkse activiteiten meer beperkt door ernstige kortademigheid.
Er bestaat geen medicijn om de fibrose te genezen. Er zijn wel medicijnen die de toename van bindweefsel in uw longen afremmen en daarmee ook de achteruitgang.
Klachten / symptomen longfibrose
Niet goed kunnen inspannen en weinig energie hebben. Vermoeidheid. Conditie gaat achteruit. Vage pijn in de borst.
Deze leverfibrose is, indien vroegtijdig vastgesteld en adequaat behandeld, omkeerbaar. Als dit niet langer gaat, blijft de fibrose verder toenemen zodat er uiteindelijk levercirrose ontstaat.
Wanneer er littekenweefsel in de longen wordt gevonden (CT-scan), kan dit in een later stadium bijvoorbeeld ná 2 à 3 jaar ook muteren (kwaadaardig worden?).
Een belangrijk gemeenschappelijk kenmerk waarin de bindweefsels zich onderscheiden van de andere weefsels is het feit dat ze bestaan uit een populatie van gespecialiseerde cellen, ingebed in grote hoeveelheden tussencelstof of extracellulaire matrix in de intercellulaire ruimte.
Het is een redelijk eenvoudige manier om de oorzaak van uw pijn te achterhalen en te behandelen. Na een ontsteking of operatie kan littekenweefsel ontstaan. Dat kan leiden tot irritatie van de zenuwwortels en pijn geven. Op een MRI- of CT-scan is littekenweefsel niet altijd goed te zien, maar met een epiduroscopie wel.
Als er extra littekenweefsel wordt aangemaakt, ontstaat er een afwijkend litteken. Het litteken zal zich uitbreiden en dus groeien. Afhankelijk van de vorm en klachten wordt dit een hypertrofisch of keloïd litteken genoemd.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten.Een aantal mensen krijgt wel klachten.Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Iedere wond laat min of meer een litteken na. Het is wel mogelijk om littekenvorming zoveel mogelijk te beperken. Kort nadat de wond gesloten is, kunt u het litteken inwrijven met vaseline om de huid soepel en goed doorbloed te krijgen.
1: Biodermal littekencrème
Ook op het gebied van littekencrème heeft het merk een goede reputatie opgebouwd. Het is dan ook niet voor niets dat de crème van dit merk is gekozen tot beste littekencrème. Deze crème vermindert de zichtbaarheid van littekens en helpt het littekenweefsel soepel en zacht houden.
Voor de nieuwe wond kun je het beste direct beginnen met Alhydran. Deze crème mag gebruikt worden als de wond niet meer nattig is. Voor de iets oudere littekens kun je het beste siliconengel gebruiken. Zolang het litteken nog roze/rood is, kun je het nog verminderen.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Zonder behandeling zal het litteken blijven groeien en woekeren.
Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken moet eerst een paar weken herstellen.