Was nieuw textiel de eerste keren apart.Donkere kleren kan je laten weken in water met natuurazijn. Hierdoor hechten de kleuren beter en loop je minder kans dat ze uitlopen. Je kan donkere kleren ook laten weken in water met azijn, dit helpt ook tegen de muffe geur.
Je kunt ook kleurechte bleek, ook wel bekend als chloorvrije bleek, gebruiken om verkleuring te verwijderen. Probeer eerst op een onopvallende plek op je wasgoed uit of de stof hier tegen kan. Als dit het geval is, kun je je wasgoed het beste 8 uur in een mengsel van water en kleurechte bleek laten weken.
Dompel je nieuwe broek of bloes een nacht onder in koud water met een scheutje azijn om de kleur te fixeren. Sluit ritsen en haakjes, was je kleren binnenstebuiten en prop je wasmachine niet te vol. Zo vermijd je schade aan de textielvezels. Het is namelijk die schade die voor doffe kleuren zorgt.
Om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen, kun je de kleuren fixeren. Leg het kledingstuk een nachtje in een emmer water met een flinke scheut azijn. Een absolute must voor rode outfits.
Als je niet wilt dat kleren in de was afgeven dan moet je ze eerst afzonderlijk wassen in de wasmachine. Na meerdere keren wassen kan de kleding bijna niet meer afgeven. Als de kleding heel donker is kan je ze best ook even laten weken in een emmer water met azijn.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.
Kleur behouden
Voor dit kleur behoud kun je net als het voorkomen van afgeven, de broek met azijn wassen of laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet zal vervagen. Ook kan je de broek voordat je hem gaat wassen inspuiten met haarlak. Klinkt misschien heel raar, maar het werkt echt!
Azijn kan verf in kleding fixeren door de zure eigenschappen van azijn. Hierdoor loop je minder risico dat de kleuren vrij komen en overlopen (bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints). Vaak wordt er ook zout bij gedaan (dus een nacht laten weten in koud water met een schep zout en een flinke scheut azijn).
Donkere was ook wassen met azijn
Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Kleur fixeren met azijn
Heeft u kortgeleden een nieuwe zwarte broek of trui aangeschaft? Dan is het zinvol om deze voor u hem in de wasmachine doet, eerst een nachtje te laten weken in een badje van water en azijn. Op deze manier fixeert u als het ware de kleur en blijft deze langer mooi, zelfs na het wassen.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
veel kleuren mogen bij elkaar gewassen worden. Bonte was wassen doe je door kleur en materiaal te selecteren en de was in de wasmachine te wassen op 30 graden. Gebruik het synthetica wasprogramma om kleding schoon te krijgen en lang mooi te houden. Kies voor vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ja, azijn maakt je wasmachine schoon. Maar niet je kleren. Het zuur van azijn in combinatie met bleekproducten veroorzaakt een chemische reactie waardoor chloorgas ontstaat. En dat wil je niet in je kleding of je wasmachine hebben.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
In een teiltje gevuld met warm water giet je ongeveer een kommetje kristalsoda. Laat de kristallen oplossen voor je het kledingstuk in het teiltje onderdompelt. Je moet de verkleurde was een of twee dagen laten weken voordat de vlekken verdwijnen. Was het kledingstuk daarna in de machine.