Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Je kunt ruby port het beste iets gekoeld drinken, op zo'n 12 graden. Tawny port rijpt langer op vat dan de ruby, en is daarom ook dieper en rijker van smaak (én kleur). Een goede tawny herken je een een nummer op de fles, dat staat voor het aantal jaren dat -ie gelegen heeft.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven.
Oude Tawny port (10 jaar en ouder) – 3 tot 6 maanden. Vintage port – 1 tot 3 dagen. Crusted port – 1 tot 2 weken.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
Een tawny port verliest zijn kleur vanwege rijping op relatief kleine houten vaten. De Reserve Tawny is extra lang gerijpt met aroma's van noten, krenten, vijgen en dadels. Heerlijk bij oude kaas.
De Rode Ports
Twee grote categorieën: de « Tawny » en de « Ruby ». - De « Tawny » zijn afkomstig uit rode druivenrassen en rijpen meerdere jaren in eikenhouten vaten of tonnen. - De « Ruby », ook afkomstig uit rode druivenrassen, rijpen na één tot drie jaar in vaten, hoofdzakelijk verder in flessen.
PT; letterlijk: taankleurig (geelbruin). Soort port, mengwijn, heeft langer dan ruby in een houten vat gerijpt, vanaf 3,3 jaar tot wel 40 jaar of langer. Voor heel erg goedkope soorten gemaakt door rode en witte port te mengen.
Een jonge Vintage Port blijft enkele dagen goed houdbaar, maar zal zijn fruitigheid daarna verliezen; hoe ouder de Vintage Port, des te fragieler en delicater wordt het aroma en daarmee de houdbaarheid.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Ruby port komt uit het Dourogebied in Portugal. Hier wordt al sinds de 17e eeuw port gemaakt. Volgens EU-wetgeving mag portwijn alleen worden gemaakt volgens een vastgesteld productieproces en van een bepaald soort druiven. Komt een portwijn niet uit dit gebied, dan mag een wijn officieel geen portwijn genoemd worden.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen.
MADRID – The Wine Spectator heeft de top 100 lijst 2020 voor wat betreft de wijnen bekend gemaakt en een Spaanse rode wijn heeft de eerste plaats weten te bereiken. De 'vino tinto' 2010 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial is gekozen tot de beste wijn ter wereld.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
Omdat er 66 miljoen Fransen zijn, komt dit uit op een kwart liter per hoofd van de bevolking per jaar in 2015. De rijke historie van port is natuurlijk mede te danken aan de Engelsen, sinds ongeveer 350 jaar geleden.
Hoewel port vaak als zoete drank wordt gezien, bestaat er droge witte port en zoete witte port. Afhankelijk van op welk moment van de gisting de suikers zijn toegevoegd, is een witte port (extra)droog, of (heel) zoet.
Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo'n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij. Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden' lang rijpt.
Ja, rode port is vrijwel altijd zoet. De vergisting wordt namelijk stopgezet door het toevoegen van brandewijn. Doordat op dat moment nog niet alle suikers door het gist zijn omgezet in alcohol blijven deze suikers achter, wat een zoete smaak aan het eindproduct geeft.
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.