Energielabel C is na de labels A en B het laatste 'groene' energielabel. Een woning met energielabel C is redelijk geïsoleerd. Wanneer je woning energielabel C heeft, beschikt de woning vaak over (minimaal) dubbelglas, maar is de muur, vloer en dakisolatie vaak nog niet optimaal.
Een woning met energielabel C is relatief zuinig, maar heeft nog wel ruimte voor verbetering. Je energieverbruik is redelijk laag. Toch zijn de kosten voor energie nog wel hoger dan bij een woning met een groen energielabel. Dat wil niet zeggen dat een huis met energielabel C zeer onzuinig is.
Wanneer een woning minder dan 1,6 gigajoule verbruikt heeft het energielabel C. Goed om te weten.
Een huis met een energielabel E heeft vaak een hogere energierekening. Je huis krijgt energielabel E op het moment dat het fossiele energieverbruik tussen de 290,01 en 335 kWh/m2 per jaar ligt. De kosten van je energierekening kunnen dan zo een 1,5 keer zo hoog zijn dan een woning met energielabel C.
Wat betekent het als je huis energielabel A heeft? Energielabel A is het 'groenste' label wat aan een huis toegekend kan worden.Dit houdt in dat dit het meest zuinig en dus het meest duurzame is. Voor een huis met energielabel A betekent dit dat het aan de meeste punten op het gebied van duurzaamheid voldoet.
Een woning met energielabel C is relatief energiezuinig en verbruikt weinig energie. Met andere woorden zijn dit soort woningen goed geïsoleerd, maar is er wel ruimte voor verbetering. Dit soort woningen worden in de zomer nog erg warm.
Een huis waar energielabel G aan toegekend is behoort tot de minst energiezuinige woningen van Nederland. Dit betekent dat er weinig tot geen energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan, waardoor er veel warmte verloren gaat. Het huis is waarschijnlijk slecht geïsoleerd, wat voor veel tocht kan zorgen.
Energielabel C is na de labels A en B het laatste 'groene' energielabel. Een woning met energielabel C is redelijk geïsoleerd. Wanneer je woning energielabel C heeft, beschikt de woning vaak over (minimaal) dubbelglas, maar is de muur, vloer en dakisolatie vaak nog niet optimaal.
Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu dan ook een groot plezier. Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo'n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 110 kWh per jaar.
Energieverbruik koelkast verlagen
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110.
Bijna alle koelkasten hebben nu energieklasse A+++, of zijn nog zuiniger. Op het nieuwe energielabel is dat een B, C of D. Dat betekent dus niet dat koel- en vriesapparaten minder zuinig zijn geworden. Maar er is ruimte gemaakt voor nieuwe (nog zuinigere) apparaten.
Conclusie: zonnepanelen zijn goed voor het energielabel!
Zoals eigenlijk al voor de hand ligt, hebben zonnepanelen een gunstige invloed op het energielabel van een woning.
F naar C: isolatie
Met alleen vloerisolatie kan u de sprong maken van energielabel F naar energielabel E. Het belang van vloerisolatie is al enige tijd bekend. Er kan tot wel 15% van de warmte verloren gaan via de vloer als de woning niet over de juiste vloerisolatie beschikt.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.
Je energielabel G verbeteren kan je doen door te investeren in energiebesparende maatregelen. Zo kan je al snel van G naar label C of B gaan. Een voordeel van het investeren in deze maatregelen is dat je ze ook snel terug kan verdienen. Ons advies, kijk eerst naar wat je woning al heeft.
Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C het minimaal verplichte niveau.
Bekijk belangrijke wijzigingen in wetten en regels. Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of groter minimaal energielabel C hebben. Gebruik je minder dan vijftig procent van je pand als kantoor? Dan geldt de verplichting niet voor jou.
Omdat de HR-ketel energiezuinig is, zorgt dit niet alleen voor een besparing op energiekosten. De ketel heeft ook een positief effect op het energielabel van uw huis.
Je huis met energielabel D kun je verbeteren naar C
Maar er is in zo'n energielabel D huis nog genoeg ruimte voor energiebesparende verbeteringen. Het kan nog zuiniger. Zoals je kunt zien in het voorbeeld van een energielabel C. Een huis dat energiezuinig is, brengt minder kosten met zich mee.
Om van energielabel C naar energielabel B te komen moet een huiseigenaar ongeveer tussen de 15.000 en 25.000 euro investeren. Deze kosten voor verduurzaming kunnen lang niet alle huishoudens betalen.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd. In een huis met energielabel F hebt u hoge kosten aan het energieverbruik.
Het is niet meer mogelijk om zelf het energielabel van je woning te berekenen.Dat moet je tegen betaling overlaten aan een energieadviseur. Die berekent aan de hand van kenmerken van je huis en je energiebesparende maatregelen, hoe energiezuinig je huis is.
Als een huis minder verbruikt dan 160,00 kWh/m2 op jaarbasis dan krijgt de woning een label A toegekend. De energielabel eisen van een woning worden berekend volgens een standaard meetmethode. Daarbij zijn zaken als oppervlakte, type woning, bouwjaar en aanwezige energiebesparende maatregelen van belang.