Welk eten mag mee in de ruimbagage? Binnen de EU: In de EU geldt vrij verkeer van goederen (dus ook eten) en personen dus je mag ongeveer alles meenemen! Buiten de EU: Alles, behalve vlees, zuivel, eieren, vis, groente en fruit. Bekijk deze website van de douane voor meer informatie.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
U mag dus geen vlees meenemen. En ook geen melk, kaas of andere zuivel. Dit om de verspreiding van dierziekten te voorkomen.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
U kunt maximaal 5 kilo kaas voor persoonlijk gebruik invoeren in de V.S. Als u meer wilt invoeren, moet u de kaas via een importbedrijf aanschaffen. Andere landen die niet tot de EU behoren, hebben vergelijkbare regels.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Deze verpakte vloeistoffen moeten dan weer in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak zitten van maximaal 1 liter. Per persoon mag je zo'n zak van 1 liter in je handbagage meenemen.
Je komt de douane bijvoorbeeld tegen op een vliegveld als Schiphol, waar het ervoor zorgt dat bepaalde goederen het land niet in- of uitgaan. Denk daarbij aan wapens, nep-merkartikelen, drugs, maar ook koraal of dieren. De douane heeft de macht om door je koffer te gaan en te bekijken of je je wel aan de regels houdt.
Zodra je je ruimbagage hebt afgegeven, komt je koffer of tas in het bagagesysteem van Schiphol terecht. Hier wordt alle bagage door security gecontroleerd door middel van röntgenapparatuur. Je koffer of tas wordt nooit opengemaakt door security.
Om te zorgen dat de producten die in Nederland en Europa worden vervoerd voldoen aan de wetten en regels, is er de Douane. De Douane heeft in het kort drie hoofdtaken: Bewakingsfunctie bij in- en uitvoer van goederen. Heffen en innen van belastingen.
Voor handbagage in het vliegtuig gelden strenge eisen. Verpakkingen van vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml bevatten. Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht.
Verstop dingen in je jas
ze zijn misschien niet groot, maar wegen meer dan kledingstukken. Prop ze in je jaszakken en trek deze jas aan wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Wat ook kan, is je jas over je arm vouwen en zo mee naar binnen dragen.
Binnen de EU mag je ook gewoon vleeswaren en kazen meenemen in de handbagage. De enige beperking is dus de vloeistoffen regel, en deze kan best verwarrend zijn. Een reep chocola of een broodje met chocoladepasta zijn gewoon toegestaan, maar een pot chocoladepasta mag dan weer niet.
Eigenlijk alles, zolang het maar niet op de lijst van gevaarlijke zaken staat en minder is dan 100 milliliter. Mini-pindakaascupjes zijn bijvoorbeeld geen probleem. Verder mag je gewoon etenswaren meenemen in je handbagage. Hollandse kaas en hagelslag kan je dus gerust in je tas stoppen.
Verse groenten en fruit
Je kunt ze in kleinere stukjes snijden en handig in een plastic zakje doen of gewoon uit de hand eten. Hartstikke gezond want je krijgt hierdoor snel(ler) je dagelijkse vitamine binnen en vaak is het nog lekker ook! Bovendien mag je al deze producten ook gewoon meenemen in het vliegtuig.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
1509 3000 10 is de goederencode voor 'olijfolie van eerste persing' (vierge) in verpakkingen van minder dan vijf liter. Voor beide soorten olijfolie geldt een invoerrecht van 124,50 euro per 100 kg.