Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
De snelste manier om een fles wijn koud te krijgen is om een natte theedoek om je fles te wikkelen en deze in de vriezer te leggen. Een witte fles wijn is dan binnen 10 tot 15 minuten koud en een rode fles wijn binnen 5 tot 10 minuten. Zet een timer dan vergeet je de tijd niet!
Wijn invriezen is mogelijk maar de wijn zal wel wat aan smaak verliezen. Dat moet je dus niet doen om een volgende keer een glaasje wijn te kunnen drinken. Wel kun je ontdooide wijn nog prima gebruiken om mee te koken.
Tijd: 15 minuten
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
De rode wijn is dan op dé ideale temperatuur om te drinken. Een lichte, frisse of fruitige rode wijn met soepele tannine kun je koelen. Een stevig en volle rode wijn met meer tannine krijgt juist een wat bittere smaak als je deze lang laat koelen, deze wijnen lang koelen is dan ook af te raden.
In het algemeen bevriezen wijnen niet onder de 0 graden Celsius. Wijn bestaat voor 86 procent uit water en voor het overige percentage uit ethanol. Ethanol bevriest pas bij -114 Graden Celsius. Bij te warme temperaturen is het ook niet zo problematisch.
Wijn bewaren op keldertemperatuur
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden. Dit gegeven komt van de echte goede, natuurlijke wijnkelders, waar de temperatuur in de zomer een graad of 14 zal zijn en in de winter rond de 10 graden.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer. Gebruik daarnaast nooit voorgekoelde champagneglazen. Dit heeft een negatieve invloed op de mousse van je champagne.
Zet een aangebroken fles witte wijn daarom in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog tot een dag of vier op smaak, een zoete witte wijn tot vijf dagen.
Alcoholische dranken zijn het lekkerst als ze goed gekoeld zijn. Als je snel je biertje wilt koelen, kun je het bier invriezen voor korte tijd. Vanaf -2 graden Celsius bevriest je bier in de vriezer. Sterkere biertjes hebben een lagere temperatuur nodig om volledig te bevriezen.
Gebruik dan een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt (goed absorberend keukenpapier werkt het beste: van die tissues die -volgens de reclame- in één veeg een heel aanrecht van vlekken en vet ontdoen). Plaats het ingepakte pakketje in de diepvries en 15 minuten later issie koud.
Limoncello bewaren in de vriezer
Bewaar limoncello altijd in de vriezer, want de beste limoncello is ijskoud het lekkerst! Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken.
Vriespunt bier
Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Bijvoorbeeld restjes groenten en fruit zijn zeer geschikt om in glas in te vriezen. Nu zou u wellicht denken: in glas? Gaat dan niet kapot? Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Wikkel de fles, als een mummie, in een paar velletjes nat keuken papier, gaat het nog sneller. Maar let op, zet je wekker. Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten.
Papieren keukenrol nat maken
Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud. Doordat het papier nat is wordt de kou beter geleidt en ook wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.
Het vriespunt komt steeds lager te liggen naarmate het alcoholpercentage van de drank hoger is. Dus in theorie zou je zelfs 100% alcohol kunnen bevriezen. Maar de grens bij de ´normale´ vriezers zal bij 30 a 40% liggen.
Drankjes met koolzuur kun je dus beter niet in de vriezer leggen. Dat betekent overigens niet dat je dan maar lauwe sinas moet gaan drinken. De beste techniek om de flessen, blikjes of glazen koel te houden is door ze goed te isoleren.
Het maakt niet uit hoe goed jij je bidon ook omspoelt, er blijven altijd wel wat schimmels en/of bacteriën achter. Om te voorkomen dat deze snel zullen groeien kun je je bidon simpelweg in de vriezer opbergen. De kou van de vriezer is namelijk allesbehalve een vriendelijk klimaat voor schimmels en bacteriën.